Przepisy kulinarne

Na zdrowe śniadanie: omlet z bakaliami

W ramach akcji 5 porcji zdrowia mistrz kuchni Andrzej Polan, aktorka Katarzyna Glinka i blogerka kulinarna Ilona Kozioł przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN propozycje zdrowych śniadań, w których znalazły się warzywa, owoce i soki. Oto co pojawiło się na naszym stole: lniano-otrębowy omlet z bakaliami, chrupiąca grzanka z pastą jajeczną i warzywami z patelni oraz chrupiące warzywa z pieczonym kurczakiem. Smacznego!

 

 

 

Lniano-otrębowy omlet z bakaliami

Składniki:
3 jajka
1 łyżka siemienia lnianego mielonego
1/2 łyżki otrębów żytnich (mogą być też pszenne)
1-2 łyżeczki ksylitolu, miodu, syropu z agawy lub cukru pudru (według uznania)
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 szklanki bakalii (np. żurawiny, płatków migdałowych, słonecznika)
1/2 szklanki serka wiejskiego naturalnego
3/4 szklanki owoców (np. maliny, borówki, brzoskwinie)

Chrupiąca grzanka z pastą jajeczną i warzywami z patelni

Składniki:
10 jajek
150 g jogurtu
2 łyżki masła miękkiego
musztarda rosyjska do smaku
6 kromek pieczywa rustykalnego
masło klarowane do smażenia
1 papryka czerwona
1 cukinia
300 g dyni obranej
2 szalotki
sól
pieprz czarny świeżo mielony
curry
papryka mielona ostra
koperek
szczypiorek
cząber

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, mielimy lub drobno siekamy, dodajemy pokrojony koperek, szczypiorek, następnie wcieramy masło, majonez, musztardę i przyprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, curry i ostrą papryką. Pasta musi mieć wyrazisty, zdecydowanie ostry smak.
Na maśle klarowanym obsmażamy na złoty kolor kromki pieczywa rustykalnego. Paprykę, cukinię i dynię kroimy w grubszą kostkę (paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, a z cukinii wycinamy miękki miąższ z pestkami). Na patelni podsmażamy szalotkę na złoty kolor, następnie wrzucamy dynię, później paprykę i na końcu cukinię. Warzywa przesmażamy, tak aby były chrupiące, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżym cząbrem.
Na chrupiącą grzankę nakładamy pastę jajeczną i całość podajemy na smażonych warzywach z cząbrem.

Chrupiące warzywa z pieczonym kurczakiem

Składniki:
2 piersi kurczaka
1 seler naciowy
1/4 dyni
3 gruszki
100 g orzechów laskowych
70 g kaszy jęczmiennej grubej
1 łyżka musztardy rosyjskiej       
100 g miodu
sok z cytryny
olej rzepakowy do smażenia
natka pietruszki
koperek
oregano świeże
sól
pieprz

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka oprószamy solą, pieprzem, listkami świeżego oregano, chwilę marynujemy, obsmażamy na złoty kolor z dwóch stron na patelni, skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy do miękkości, a następnie studzimy.
Seler naciowy pozbawiamy włókien i kroimy, dynię kroimy w drobną kostkę i podobnie gruszkę. Wszystko podsmażamy.
Kaszę gotujemy do miękkości, studzimy. Warzywa, kaszę łączymy razem, dodajemy pokrojonego kurczaka i dodajemy sos z miodu i musztardy. Całość posypujemy natką, koperkiem, pokrojonymi, prażonymi orzechami laskowymi i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Więcej na: www.5porcjizdrowia.tvn.pl

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
66
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0