Materiał promocyjny

Mistrzowskie śniadanie w niedzielę - gofry z guacamole!

W kuchni Dzień Dobry Wakacje gotowali zawodnicy futboliści Panthers Wrocław, którzy wczoraj wieczorem rozegrali bardzo ważny mecz. W finale Ligi Futbolu Amerykańskiego zdobyli pierwsze miejsce! Jakie emocje panowały wczoraj tuż po zakończonym meczu? W naszej kuchni przygotowali pyszne i pożywne śniadania. Smacznego!

Gofry z guacamole, parówką z boczkiem, szałwią i jajkiem sadzonym

Rodzaj potrawy: mięsne

Czas przygotowania: 40 minut

Liczba porcji: 6

Składniki:

Ciasto na gofry:

  • 1 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżka cukru
        • 2 jaja (z wolnego wybiegu)
          • ½ szklanki oleju roślinnego
            • 1 szklanki mleka
              • szczypta soli

                Guacamole:

                • 2 awokado
                  • 1 szalotka
                    • 2 łyżki soku z cytryny
                      • kilka kropel tabasco
                        • sól
                          • pieprz

                            Pesto:

                            • 1 pęczek szczypiorku
                              • 1 pęczek kolendry
                                • 1 pęczek oregano
                                  • 1 łyżka tymianku
                                    • ½ szklanki oliwy
                                      • 20 g parmezanu
                                        • ½ szklanki orzechów włoskich
                                          • 2 łyżki soku z cytryny
                                            • 1 łyżka miodu (lejącego)
                                              • kilka kropel tabasco
                                                • sól
                                                  • pieprz

                                                    Dodatkowo:

                                                    • 6 parówek Tarczyński Naturalnie
                                                      • 10 plastrów boczku wędzonego na surowo
                                                        • 20 listków szałwii
                                                          • 6 jajek (z wolnego wybiegu)
                                                            • 10 liści musztardowca
                                                              • 5 liści sałaty masłowej

                                                                Przygotowanie:

                                                                Wszystkie składniki pesto umieszczam w blenderze kielichowym, miksuję, doprawiam solą i pieprzem.

                                                                Mąkę przesiewam do miski razem z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Wszystko mieszam a następnie dodaję jaja, olej roślinny oraz mleko. Miksuję na gładką masę do połączenia składników.

                                                                Rozgrzewam gofrownicę. Nakładam ciasto chochelką i wyrównuję ciasto po całej powierzchni. Gofry piekę około 4 minuty. Po upieczeniu odkładamy gofry na kratkę.

                                                                Z awokado wydrążam łyżką miąższ i przekładam do miseczki, gniotę widelcem. Dodaję pokrojoną drobno szalotkę i kolendrę. Doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

                                                                Parówki owijam boczkiem, pomiędzy boczek zawijam plastry szałwii. Rozgrzewam oliwę na patelni i na wolnym ogniu obsmażam parówki. Na drugiej patelni rozgrzewam 1 łyżkę masła wybijam jajka i smażę aż do ścięcia białek, pozostawiając płynne żółtka. Oprószam solą i pieprzem.

                                                                Na gofry wykładam guacamole, sałatę, parę liści musztardowca, parówki, polewam pesto, wykładam jajo, oprószam solą, pieprzem i szczypiorkiem.

                                                                Hot dog Chicago

                                                                Rodzaj potrawy: mięsne

                                                                Czas przygotowania: 30 minut

                                                                Liczba porcji: 5

                                                                Składniki:

                                                                • 5 bułek do hot dogów
                                                                  • 5 parówek Tarczyński Naturalnie
                                                                    • 5 plastrów boczku wędzonego na surowo
                                                                      • kilka liści musztardowca
                                                                        • 2 pomidory malinowe
                                                                          • 4 ogórki małosolne
                                                                            • 1 młoda biała cebula
                                                                              • rzodkiewki marynowane
                                                                                • sól selerowa

                                                                                  Relish z ogórka:

                                                                                  • 1 długi ogórek
                                                                                    • 3 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku
                                                                                      • 1 łyżeczka octu jabłkowego
                                                                                        • 1 szczypta brązowego cukru
                                                                                          • sól
                                                                                            • pieprz

                                                                                              Karmelizowana szalotka:

                                                                                              • 2 łyżki oliwy
                                                                                                • 2 szalotki pokrojone w piórka
                                                                                                  • 1 łyżeczka cukru brązowego
                                                                                                    • 1 łyżeczka soku z cytryny
                                                                                                      • + pesto z gofrów

                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                        Relish z ogórka:

                                                                                                        Z ogórka wykrawam gniazda nasienne, następnie kroję w drobną kostkę. Dodaję szczypiorek, doprawiam octem, cukrem brązowym, solą i pieprzem.

                                                                                                        Karmelizowana szalotka:

                                                                                                        Na patelni rozgrzewam oliwę. Wrzucam na patelnie szalotkę, smażę do momentu aż zrobi się złota. Na koniec zalewam sokiem z cytryny i brązowym cukrem. Karmelizuję i przekładam na ręcz-nik papierowy.

                                                                                                        Bułki wkładam na 4 minuty do piekarnika rozgrzanego na 140 stopni (termoobieg). Parówki owijam boczkiem i obsmażam na rozgrzanej patelni z oliwą. Bułki kroję wzdłuż (nie rozkrajając do końca). Bułki smaruję pesto, wykładam parówkę z boczkiem, pomidory pokrojone w ósemki, ogórki mało-solne pokrojone w ćwiartki, cebulę świeżą pokrojoną w kostkę, relish, polewam musztardą, posypuję karmelizowaną szalotką, solą selerową i świeżym szczypiorkiem.

                                                                                                        Leczo z guacamole i chipsem z suchej krakowskiej

                                                                                                        Rodzaj potrawy: mięsne

                                                                                                        Czas przygotowania: 40 minut

                                                                                                        Liczba porcji: 5

                                                                                                        Składniki:

                                                                                                        • 2 łyżki oliwy
                                                                                                          • 1 łyżka masła
                                                                                                            • 2 szalotki
                                                                                                              • 1 ząbek czosnku
                                                                                                                • 6 pieczarek portobello
                                                                                                                  • ½ papryki czerwonej
                                                                                                                    • ½ papryki żółtej
                                                                                                                      • ½ papryki zielonej
                                                                                                                        • 2 cukinie
                                                                                                                          • 4 pomidory malinowe
                                                                                                                            • 7 parówek Tarczyński Naturalnie
                                                                                                                              • 3 gałązki tymianku

                                                                                                                                Guacamole:

                                                                                                                                • 2 awokado
                                                                                                                                  • 1 szalotka
                                                                                                                                    • 2 łyżki soku z cytryny
                                                                                                                                      • kilka kropel tabasco
                                                                                                                                        • sól
                                                                                                                                          • pieprz
                                                                                                                                            • 6 plastrów suchej krakowskiej

                                                                                                                                              Na patelni rozgrzewam oliwę z masłem. Wrzucam pokrojoną w piórka cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Smażę 3 minuty i dodaję pokrojone w ćwiartki pieczarki, papryki pokrojone w kostkę i smażę 5 minut. Z cukinii wydrążam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Pomidory miksuję i zalewam warzywa na patelni. Redukuję płyn i na koniec dokładam parówki pokrojone w krążki. Doprawiam solą, pieprzem i listkami tymianku.

                                                                                                                                              Z awokado wydrążam łyżką miąższ i przekładam do miseczki, gniotę widelcem. Dodaję pokrojoną drobno szalotkę i kolendrę. Doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

                                                                                                                                              Piekarnik nagrzewam do 200 stopni i przez 8-10 minut piekę plastry suchej krakowskiej.

                                                                                                                                              Do miseczek wykładam leczo, na wierzch guacamole i chipsy z krakowskiej.

                                                                                                                                              Autorką powyższych przepisów jest Natalia Jakubowska (www.rajpodniebienia.pl).

                                                                                                                                              Zobacz też:

                                                                                                                                              Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

                                                                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości