Przepisy kulinarne

Na upały - chłodniki!

Miniony weekend pokazał nam pierwszą gorącą zapowiedź nadchodzącego lata. Temperatury przekraczające 30 stopni to idealny moment na przygotowanie chłodnika! Beata Kartowicz przedstawiła nam przepisy na: prosty i smaczny chłodnik litewski, chłodnik bułgarski "tarator", chłodnik truskawkowo - melonowy z miętą, chłodnik hiszpański "gazpacho z szynką dojrzewającą" i chłodnik rosyjski "okroszka". Smacznego!

 

 

Prosty i smaczny Chłodnik Litewski

Składniki:
jogurt naturalny 2 litry
śmietana 18% 0,5 litra
buraki konserwowe (wiórki lub w całości) 1 litr
ogórki zielone długie 2 sztuki
ogórki małosolne 4 sztuki
szczypiorek z cebulą 1 pęczek
koperek 1 pęczek
rzodkiewka 2 pęczki
1 kalarepa
czosnek 2 ząbki
sól, pieprz, szczypta cukru
jajka gotowane na twardo 6 sztuk

Przygotowanie:
Jogurt, śmietankę mieszamy w dużym naczyniu, dodajemy utarte buraki konserwowe wraz z sokiem. Kroimy drobno koperek, szczypiorek i cebule, rzodkiewki ucieramy na tarce o grubych oczkach (ogórki małosolne, zielone i kalarepę również), wkładamy do jogurtu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku, kroimy na ćwiartki ugotowane jajka. Do miseczki wlewamy chłodnik i dekorujemy jajkami. Smacznego!

Chłodnik bułgarski "Tarator"

Składniki:
2 ogórki zielone długie
0,5 litra jogurtu naturalnego
0,5 litra kefiru
100 g obranych orzechów włoskich
1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
pęczek koperku
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
sól i pieprz do smaku
100 ml wody

Przygotowanie:
Ogórki myjemy i kroimy w drobną kosteczkę, koperek siekamy, dodajemy do ogórków. Czosnek kroimy drobno lub wyciskamy przez praskę. Dodajemy do ogórka. Do miski wlewamy jogurt i kefir, mieszamy i dolewamy zimnej wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodajemy sól, pieprz. Orzechy prażymy na suchej patelni, a potem siekamy na mniejsze kawałki. Chłodnik przekładamy do miseczek, posypujemy orzechami i polewamy olejem.

Chłodnik truskawkowo - melonowy z miętą

Składniki:
400 g dojrzałych i soczystych truskawek
0,5 melona dojrzałego
0,5 szklanki wody
3 łyżki soku z limonki
2 łyżki miodu
0,5 łyżeczki imbiru
0,5 l jogurtu greckiego
świeża mięta

Przygotowanie:
Truskawki płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki, i wkładamy do garnka, dodajemy wodę, sok z limonki, miód, imbir. Gotujemy 15 minut, a następnie miksujemy, przelewamy przez sito, i  schładzamy. Podajemy wymieszane z jogurtem i świeżą miętą, dekorujemy  kuleczkami melona.

Chłodnik hiszpański "Gazpacho z szynką dojrzewającą"

Składniki:
pomidory duże dojrzałe 1 kg
zielone gruntowe ogórki 4 sztuki
czerwona papryka 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
czerwona cebula 1 mała
papryczka chili
czosnek 3 ząbki
łyżka soku z limonki
oliwa z oliwek 1 szklanka
ocet winny, sól, pieprz
miąższ z bułki pszennej
6 plastrów szynki dojrzewającej
szczypta kuminu

Propozycje podania
z chrupiącą bagietką
chrupiące warzywa pokrojone w kosteczkę wymienione powyżej -ser kozi -lód w kostkach

Przygotowanie:
Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić. Pozostałe warzywa również obieramy i kroimy, wrzucamy do blendera dodajemy sok z limonki, ocet winny, miąższ z bułki pszennej i przeprawy, wszystko miksujemy dodajemy oliwę, przecedzamy przez sito, wlewamy do odpowiedniego pojemnika i schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Szynkę dojrzewającą wkładamy na suchą patelnię teflonową i smażymy żeby była chrupiąca. Gazpacho podajemy w miseczkach lub wysokich kieliszkach z chrupiącą szynką dojrzewającą. Smacznego!

Chłodnik rosyjski "Okroszka"

Składniki: 
4 ziemniaki gotowane
4 ugotowane jajka
2 ugotowane marchewki
1 ogórek długi
szynka gotowana 200 g
1 pęczek pokrojonego szczypiorku
1 pęczek pokrojonego koperku
1 łyżka pokrojonego świeżego lubczyku
1 pęczek rzodkiewek
1 filiżanka konserwowanego zielonego grochu
1 litr jogurtu naturalnego
sól, pieprz
woda 250 ml

Przygotowanie:
Ziemniaki, jajka, marchewki, szynkę gotowaną, ogórka i rzodkiewki kroimy dowolnie , dodajemy do wymieszanego z wodą jogurtu, dodajemy groszek, szczypiorek i koperek, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny i podajemy. Smacznego.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
81
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0