Przed nami gorący tydzień dlatego Piotr Kucharski zdecydował się przygotować kilka dań, na bazie jogurtu, idealnych na upały. Może skorzystacie z jego przepisów i przygotujecie dziś w domu: chłodnik z pieczonej papryki i pomidorów, grillowane kotleciki z jogurtem, jogurtowa panna cotta migdałowa z musem malinowym?

Chłodnik z pieczonej papryki i pomidorów

Składniki:
2 czerwone papryki
3 duże bardzo dojrzałe pomidory
1 papryczka chilli
100 ml oliwy extra vergine
2 kromki białego chleba
Jogurt gęsty - 1 opakowanie
Pestki dyni
Sól pieprz

Przygotowanie:
Paprykę włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 30 min. Po upieczeniu przełóż do garnka i przykryj pokrywką, zostaw na kilka minut i potem zdejmij skórkę. W czasie, gdy papryka się piecze, sparz pomidory i zdejmij z nich skórkę. Następnie paprykę, chilli, pomidory, oliwę i chleb bez skórki pokrojony w kawałki  zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.  Porządnie schłodź przed podaniem. Serwuj z łyżką gęstego jogurtu na wierzchu, prażonymi pestkami dyni i skropione oliwą.

Grillowane kotleciki z jogurtem

Składniki:
400 gr mięsa mielonego wołowego
400 gr mięsa wieprzowego z łopatki mielonego
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego świeżego oregano

Sos:
1 opakowanie gęstego jogurtu
Garść rukoli
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz
Mix sałat oraz pity do podania

Przygotowanie:
Mięso wieprzowe i wołowe wymieszaj. Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek, przypraw solą i pieprzem. Uformuj podłużne kotleciki. Obsmaż na grillu lub patelni grillowej z każdej strony. W tym czasie przygotuj sos: jogurt wymieszaj z drobno posiekaną rukolą, posiekanym i roztartym czosnkiem oraz oliwą. Przypraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Kotleciki podawaćj z chlebkiem pita i mixem sałat. Całość serwuj z sosem.

Jogurtowa panna cotta migdałowa z musem malinowym

Składniki:

700 gram gęstego jogurtu
4 łyżki żelatyny
100 ml likieru migdałowego
150 gr cukru pudru

Mus malinowy:
400 gr malin
Sok wyciśnięty z 1 cytryny
Płatki migdałowe do podania

Przygotowanie:
Żelatynę przesyp do kubeczka i zalej 4 łyżkami zimnej wody i odstaw na 5 minut.  Jogurt wymieszaj z likierem migdałowym i cukrem pudrem i odstaw na chwilkę.  Do namoczonej żelatyny dodaj 5 łyżek gorącej wody i wymieszaj do momentu aż żelatyna się rozpuści.  Mieszając jogurt powoli dodawaj żelatynę. Całość przelej do 6 pucharków i odstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Przygotowanie musu malinowego: Maliny zmiksuj z sokiem z cytryny na gładką masę i przetrzyj przez sito z drobnymi oczkami, aby pozbyć się pestek.  Przed podaniem na wierzch panna cotty nalej mus malinowy i posyp prażonymi migdałami.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
57
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0