Na talerzu: perliczki, kaczki i gęsi

W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś David Gaboriaud, który przygotował specjały kuchni francuskiej. Na naszym stole pojawił się takie potrawy jak: Foie gras z kaczki na chałce z chutney'em ananasowym, Tournedos z fileta z gęsi z ziołami, jabłkami i karmelizowanymi śliwkami oraz Supreme z perliczki i sosem z koziego sera. Co o tym myślicie?

Foie gras z kaczki na chałce z chutney'em ananasowym

Składniki:

1 foie gras mi cuit (z kaczki lub gęsi)

Chałka

chutney:

1/2 ananasa

1 jabłko

1/2 papryczki chilli

50 ml octu ryżowego lub jabłkowego

50 g cukru trzcinowego lub miodu

Kawałek imbiru

Przygotowanie:

Pokroić chałkę na kromki i grillować kilka minut. Pokroić foie gras w cienkie plastry. Na talerzu położyć kromkę chałki, następnie plasterek foie gras. Serwować z chutney'em ananasowym.

chutney - wszystkie składniki chutney wymieszać w rondelku i dusić na wolnym ogniu do otrzymania konsystencji przypominającej konfiturę.

Tournedos z fileta z gęsi z ziołami, jabłkami i karmelizowanymi śliwkami

Składniki:

2 filety z gęsi

Świeży tymianek i majeranek

Sól, pieprz

2 jabłka

100 g suszonych śliwek

Laska cynamonu

Migdały

Miód spadziowy

Masło

Żubrówka

Przygotowanie:

Ponacinać filety od strony tłuszczu. Ze strony mięsa wyciąć kieszonkę (w najgrubszej warstwie). Doprawić filety solą i pieprzem, w kieszonce umieścić świeże zioła. Zwijać filety w kształcie wałka (aby się nie rozwinęły należy obwiązać je sznurkiem). Tak przygotowany "wałek", pokroić na kilkucentymetrowe steki. Obsmażyć filety ze wszystkich stron na patelni (po kilka minut), a następnie piec w 180 stopniach przez 8-10 minut, tak by w środku mięso było jeszcze różowe. Namoczyć śliwki we wrzątku kilka minut aż zmiękną. Następnie odsączyć je i pokroić w kawałki. Na patelni podsmażyć na maśle pokrojone jabłka (na złoty kolor). Dodać śliwki, cynamon, kilka łyżek żubrówki i dwie łyżki miodu. Dusić na średnim ogniu kilka minut aż płyn zgęstnieje. Na koniec dodać kawałek masła i wymieszać by powstał aksamitny sos. Na talerz serwować na zmianę: jabłka, śliwki, po dwa kawałki mięsa i polać sosem.

Supreme z perliczki i sosem z koziego sera

Składniki:

Supreme czyli filet z perliczki z kością

Świeży tymianek

Kilka plasterków koziego sera sainte maure

Śmietanka 36%

Sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Doprawić filet solą i pieprzem. Podsmażyć go na patelni (najpierw na skórze przez 3-4 min). Przełożyć na drugą stronę i podsmażać przez 2 min. Następnie piec jeszcze 5 min w piekarniku na 180 st. Odstawić. Do rondelka wlać śmietankę, doprowadzić do wrzenia. Dodać kawałki koziego sera i tymianek. Odstawić by smaki się przegryzły. Po kilku minutach wyciągnąć tymianek i zmiksować śmietankę z serem na gładką masę. Doprawić czarnym pieprzem. Supreme serwować z kopytkami. Całość polać przygotowanym sosem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości