Przepisy kulinarne

Na świąteczny stół: mus chałwowy i ciasto marchewkowe

Wielkimi krokami zbliża się Boże Narodzenie, dlatego Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN słodkości, które z powodzeniem można postawić na świątecznym stole.

 

 

 

Mus chałwowy z suszonymi śliwkami

Składniki:
400 g chałwy
400 g białej czekolady
700 ml śmietanki łaciatej 30 proc.
200 g czekolady mlecznej
100 ml śmietanki łaciatej 30 proc.
100 g śliwek suszonych

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy z 100 g śmietanki i łączymy z chałwą. Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno i tak przygotowaną dodajemy partiami do schłodzonego musu z czekolady i chałwy.
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy czekoladę i śliwki. Śliwkę w płynnej czekoladzie podajemy na musie chałwowym.

Piernikowy kogel-mogel

Składniki:
1 kg polskich jabłek
2 pomarańcze
200 ml śmietanki łaciatej 18 proc.
2 cukry waniliowe
200 g drobnego cukru
10 żółtek

Przygotowanie:
100 g cukru karmelizujemy i dodajemy jabłka pokrojone w kostkę. Następnie dodajemy śmietankę, skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Żółtka ubijamy z drugą częścią cukru z przepisu i cukrem wanilinowym na kogel-mogel. Wierzch posypujemy kruszonką owsianą piernikową. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy.

Ciasto marchewkowe

Składniki:
500 g marchwi tartej
150 g orzechów włoskich
150 g klasycznej kawy zbożowej
450 ml oleju
400 g mąki
550 g cukru
5 jajek
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 łyżeczki sody oczyszczanej
1 litr śmietanki 36 proc.   
150 g drobnego cukru
cukier wanilinowy

Przygotowanie:
Olej łączymy z jajkami, cynamonem, sodą, mąką, cukrem, solą. Do masy dodajemy posiekane orzechy, startą marchew i kawę zbożową. Ciasto mieszamy i wykładamy na blaszkę, pieczemy ok.  godziny w 170 st. Śmietankę dobrze schłodzoną ubijamy mikserem, w trakcie dodajemy cukier. Ciasto przekładamy konfiturą, śmietanką i wstawiamy do schłodzenia do piekarnika.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
79
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0