Na świąteczne śniadanie: jajka zapiekane w bułkach

Jajka zapiekane w bułkach
Jajka zapiekane w bułkach
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował propozycje na świąteczne śniadanie. Na stole pojawiły się: pieczona szynka, suszone owoce w szynce, oszukane krokiety z barszczem i jajka zapiekane w bułkach. Smacznego!

Pieczona szynka

Składniki:

wędzonka z beczki lub szynka

1 cebula

3 łyżki masła

100 g suszonych borowików

Ciasto:

360 g mąki pszennej

180 g masła

1 łyżeczka soli

90 ml zimnej wody

1 jajko

Sos:

3 pomarańcze

3 goździki

2-3 ziarna ziela angielskiego

3 łyżeczki cukru

sól

pieprz

Przygotowanie:

Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło i sól. Nożem siekamy masło, starając się, aby połączyło się z mąką. Dodajemy wodę i zagniatamy całość w kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 40 min.

Szynkę kroimy wzdłuż na połowę. Grzyby namaczamy, a następnie gotujemy w czystej wodzie do miękkości. Cebulę siekamy i podduszamy na maśle. Dodajemy ugotowane i drobno pokrojone grzyby. Podduszamy przez 20 min. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Na dwóch częściach układamy przekrojoną szynkę, a na wierzchu smarujemy pastą z grzybów. Na wierzch kładziemy pozostałe dwa kawałki ciasta. Wystające boki odcinamy i zlepiamy. Z odciętego ciasta można zrobić świąteczne dekoracje i przykleić na wierzch ciasta.

Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 25-30 min.

Suszone owoce w szynce

Składniki:

5 suszonych śliwek

5 daktyli bez pestek

10 plastrów szynki z tłuszczem

4 kromki wiejskiego chleba

10 wykałaczek

Przygotowanie:

Daktyle i śliwki owijamy w plasterki szynki i spinamy wykałaczkami. Obsmażamy na suchej patelni z dwóch stron. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do rozgrzanego piekarnika. Na tej samej patelni podpiekamy chleb, aby był chrupiący. Owoce w szynce układamy na pieczywie. Możemy podawać z sosami.

Oszukane krokiety z barszczem

Składniki:

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

1 szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki mąki pszennej razowej

1 jajko

0,5 łyżeczki soli

tłuszcz do smażenia

krakowska sucha

Przygotowanie:

Mieszamy składniki ciasta na gładką masę. Następnie smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Kiełbasę kroimy w bardzo cienkie plasterki, układamy na naleśnikach i zwijamy. Smażymy ponownie na patelni już zwinięte – zaczynając od złączenia. Podajemy z ciepłym barszczem.

Jajka zapiekane w bułkach

Składniki:

4 bułki

200 g polędwicy chłopskiej

4 łyżki ugotowanej fasoli

4 jajka

sól

pieprz

mak do posypania

Przygotowanie:

Bułki drążymy. Polędwicę kroimy w cienkie plastry i wykładamy nimi bułki. Do środka bułek nakładamy po łyżce fasoli, wbijamy po jajku i wierzch posypujemy makiem. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C przez 10 min.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości