Śniadanie MasterChefa: zapiekana owsianka z bananami, koktajl z awokado i kolorowa komosa ryżowa

W kuchni Dzień Dobry TVN gotowali dla nas Ania Starmach i Arek Paciorek - uczestnik Mastechef, który odpadł z programu za sprawą Gordona Ramsaya. Goście przygotowali: zapiekaną owsiankę z bananami, kolorową komosę ryżową i koktajl z awokado. W sam raz dla naszej najbardziej podjadającej pary prowadzących: Ani Kalczyńskiej i Roberta Kantereita.

Zapiekana owsianka z bananami

Składniki:

100 g płatków owsianych

2 łyżki migdałów

2 łyżki rodzynek

2 łyżki owoców goji

1 łyżka suszonej żurawiny

4 suszone figi

cynamon

wanilia

400 ml mleka

100 ml śmietanki kremówki

2 banany

3 łyżki brązowego cukru

1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy z cukrem, śmietanką, cynamonem, wanilią, zalewamy nim płatki owsiane. Masę mieszamy z pokrojonymi orzechami i bakaliami. Przekładamy do żaroodpornych naczynek, na górze układamy pokrojone banany, dodajemy odrobinę miodu. Zapiekamy ok. 20-25 min. w 190 st. C.

Koktajl z awokado

Składniki:

2 miękkie awokado

2 banany

1 mały ananas

świeża mięta

ewentualnie: mleko kokosowe, woda lub jogurt

Przygotowanie:

Awokado, banany, ananasa obieramy, kroimy w kostkę i miksujemy, podajemy ze świeżą miętą i ewentualnie dodajemy mleko lub wodę.

Kolorowa komosa ryżowa

Składniki:

2 szklanki komosy ryżowej

2 marchewki

2 pietruszki (korzeń)

2 buraczki

2 małe jabłka

2 łyżki orzechów włoskich

2 łyżki orzechów laskowych

2 łyżki orzechów nerkowca

natka pietruszki

3 łyżki miodu

oliwa z oliwek

sól

pieprz

sok z cytryny

1 mała papryczka chili

Przygotowanie:

Komosę płuczemy i gotujemy w litrze lekko osolonej wody. Warzywa korzeniowe oraz jabłka obieramy, kroimy, kładziemy na blasze z papierem do pieczenia, polewamy odrobiną oliwy, dodajemy miód, pieczemy ok. 3 min. w 190 st. C. W małej miseczce przygotowujemy dressing: oliwę łączymy z sokiem z cytryny, miodem i posiekanym chili. Pietruszkę siekamy. Ugotowaną komosę przekładamy do miski, dodajemy upieczone i pokrojone warzywa, podprażone orzechy, pietruszkę i dressing, mieszamy ponownie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości