Na skuteczny detoks: sok z brzozy, pokrzywa i jarmuż

Początek wiosny to dobry czas na oczyszczenie organizmu ze złogów i substancji, które skumulowały się w nim po zimie. Pomogą nam w tym: sok z brzozy, pokrzywa i jarmuż. Jakie mają właściwości? Czy każdy może po nie sięgać? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN prowadzącą cykl „Naturalnie” Agnieszkę Cegielską.

Właściwości soku z brzozy

Sok z brzozy działa oczyszczająco na wątrobę, która według medycyny chińskiej jest naszym drugim mózgiem, jak i nerki – nasze naturalne filtry.

Sok z brzozy to niezwykłe źródło cennych dla naszego zdrowia związków: taniny, flawonoidów i aminokwasów. Znajdziemy w nim również witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, mangan, fosfor, cynk, wapń, magnez – tak bardzo potrzebne nam do utrzymania zdrowia i właściwego poziomu energii.

Sok z brzozy możemy zbierać sami lub kupić w sklepach – szczególnie tych ze zdrową żywnością.

Możemy popijać go z dodatkiem cytryny czy świeżej mięty, albo dodawać do koktajli na bazie jarmużu, jabłka, czy pokrzywy, co jeszcze bardziej wzmocni oczyszczanie i odżywianie naszego organizmu.

>>> Zobacz także:

Dlaczego warto jeść zielone warzywa? Potrafią zdziałać cuda!

Zdrowie i energia na wiosnę. Naturalne sposoby

Sok z brzozy - "dopalacz prosto z drzewa"

Właściwości pokrzywy

Młoda pokrzywa jest najcenniejsza i zawiera najwięcej substancji odżywczych. Tą zdrowszą można znaleźć daleko od dróg i zanieczyszczeń, a bliżej lasów. Najlepiej zbierać pokrzywę, która rośnie w zacienionych miejscach, ponieważ im mniej pada na nią światła słonecznego, tym listki są jaśniejsze i delikatniejsze w smaku.

Podobnie jak w przypadku soku z brzozy, możemy zebrać ją sami, a sok i herbatki z pokrzywy kupić w sklepach.

Pokrzywę poleca się szczególnie wszystkim kobietkom, które mają niski poziom żelaza i hemoglobiny. Sok z pokrzywy w połączeniu z jabłkiem jest idealny dla osób aktywnych, sportowców, jest też naturalnym strażnikiem naszej odporności, a dbanie o układ immunologiczny powinno być dla nas najważniejsze w czasach, kiedy chorujemy zdecydowanie za często.

Właściwości jarmużu

Jarmuż idealnie sprawdza się, kiedy brakuje nam po zimie witamin i minerałów, znajdziemy w nim więcej wapnia niż w mleku, jest źródłem antyoksydantów, a w szczególności polifenoli działających przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że pół kubeczka jarmużu jest w stanie zapewnić nam dzienną dawkę prowitaminy A, a witaminy C ten skarb natury ma więcej niż cytryny. To zielone warzywo zawiera magnez, żelazo, selen, cynk, potas, witaminę E i K. Jest również naturalnym źródłem chlorofilu.

Jarmuż poleca się osobom, które chcą wzmocnić organizm, mieć piękną skórę, chorują na nadciśnienie i miażdżycę.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości