Przepisy kulinarne

Na rozgrzewkę

Waza zupy serowej z jabłkami prażonymi i orzechami, garnek gulaszu ziemniaczanego rodem z Węgier oraz blaszka ponczowych z rumem to propozycje mistrza Andrzeja Polana.

Waza zupy serowej z jabłkami prażonymi i orzechami

Składniki:


500 ml wywaru warzywnego


świeży imbir


1 cebula


300 g sera chedar lub gouda


2 łyżki prażonych jabłek


100 ml białego wina


20 ml wiśniówki


100 g orzechów włoskich



Przygotowanie:


Cebulkę szklimy na maśle, dodajemy jabłka, podlewamy winem i odparowujemy. Dodajemy do bulionu warzywnego. Ser ścieramy na tarce i buch - wrzucamy do gotującego się bulionu. Dodajemy śmietanę, ale jak chcemy, żeby zupa była mniej kaloryczna, to dajemy sobie z nią spokój. Doprawiamy wszystko imbirem, białym pieprzem i solą. Na koniec jeszcze troszkę wiśniówki. Zupa powinna być gęsta i mocno aromatyczna od imbiru. Orzechy prażymy na patelni, dzięki temu wydobędziemy ich lepszy a niestety ukryty smaczek. W sam raz na zimne, mroźne dni.



Garnek gulaszu ziemniaczanego rodem z Węgier

Składniki:


6 ziemniaków


2 papryki czerwone


3 cebule


120 g kiszonej kapusty


60 g koncentratu pomidorowego


6 grzybów suszonych


100 ml gęstej śmietany


250 ml bulionu warzywnego


ostra papryka, sól, trochę szałwii



Przygotowanie:


Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Cebulę pokrojoną szklimy na patelni, dodajemy osuszone ziemniaki. Chwilę smażymy wszystko razem i dodajemy do tego pokrojoną w paski paprykę i kapustę kiszoną. Całość zalewamy bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Dodajemy namoczone i pokrojone w paski grzyby. Jeszcze tylko odważnie dodajemy ostrej papryki, soli oraz szałwii. Dusimy na małym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Powstałe danie podajemy z łyżką gęstej śmietany. Dekoracyjnie i do Smaku!



Blaszka ponczowych z rumem

Składniki:


350 g mąki


15 g drożdży


1 jajo


3 żółtka


100 mleka


150 g masła


40 g cukru


szczypta soli


skórka cytrynowa



W mleku lekko podgrzanym rozpuszczamy drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru oraz mąki. Odstawiamy na bok w ciepłe miejsce niech rozczyn się podwoi, potroi… to znaczy niech podrośnie. Żółtka ucieramy z całym jajkiem i cukrem na puch. Dodajemy do rozczynu, teraz pora na resztę mąki, rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, powinno mieć konsystencję lekką. Ciasto wylewamy do foremek i odstawiamy do wyrośnięcia.



500 ml wody


300 ml cukru


150 ml rumu


4 mandarynki



Mandarynki kroimy w plastry. Cukier gotujemy z wodą i dodajemy mandarynki. Gotujemy na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy rum. Powstaje nam w ten sposób poncz. Wyrośnięte babeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni. Jeszcze gorące wrzucamy do syropu, niech dobrze się napiją. Wierzch babeczek dekorujemy filecikami z mandarynek i posypujemy kardamonem. Ja jeszcze lubię do tego troszkę bitej śmietany.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
73
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0