Na przeziębienie pyszne dania z białych warzyw

Zima to okres przeziębień, dlatego warto w tym czasie sięgać po białe warzywa, które są naturalnym antybiotykiem. W Dzień Dobry TVN szef kuchni Tomasz Grabski przygotował sałatkę z karmelizowanych białych warzyw, kremowe risotto z kalafiorem i parmezanem i alzacką tartę cebulową.

Sałatka z karmelizowanych warzyw

Składniki :

  • 150 g pietruszki
    • 100 g topinambur
      • 80 g cebuli dymki
        • 100 g korzenia selera
          • 150 g ziemniaków
            • 3 łyżki miodu
              • sól morska do smaku
                • tymianek do smaku
                  • 200 g pomidorów koktajlowych
                    • 1 sałata rzymska
                      • 1 cytryna
                        • 60 ml oliwy z oliwek
                          • grzanki z chleba razowego

                            Przygotowanie:

                            Warzywa dokładnie umyj. Zachowując skórkę, pokrój w cząstki. Dopraw miodem, tymiankiem, dodaj oliwy z oliwek i sól morską. Piecz w piekarniku pod grillem do skarmelizowania. Ciepłe warzywa przełóż na talerz wyłożony sałatą, polej oliwą i cytryną. Podawaj z gorącymi grzankami.

                            Tomasz Urbanek/East News

                            Kremowe risotto z kalafiorem i parmezanem

                            Składniki:

                            • 400 g ryżu Arborio
                              • 120 g szalotki
                                • 40 ml oliwy z oliwek
                                  • 200 ml białego wina
                                    • 1 kalafior
                                      • 150 g masła
                                        • 1/4 wanilia
                                          • 120 g parmezanu
                                            • ok. 3 l wywaru z warzyw

                                              Przygotowanie:

                                              W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną szalotkę i ryż. Podsmaż delikatnie, na końcu dodając małe kawałki kalafiora. Następnie podlej winem, odparuj. Gotuj na wolnym ogniu, stale podlewając bulionem. Gdy ryż będzie prawie gotowy, dodaj masło i parmezan, i odstaw na chwilę. Podawaj ze smażonym na maśle kalafiorem i kiełkami.

                                              Tomasz Urbanek/East News

                                              Flammkuchen - alzacka tarta cebulowa

                                              Składniki:

                                              Ciasto:

                                              • 300 g mąki pszennej chlebowej
                                                • 10 g soli morskiej
                                                  • 15 ml oliwy z oliwek
                                                    • 280 ml wody
                                                      • 1/2 paczki suszonych drożdży

                                                        Farsz:

                                                        • 400 g cebuli białej
                                                          • 100 g szpeku lub wędzonego boczku
                                                            • 250 g gęstej kwaśnej śmietany
                                                              • gałka muszkatołowa do smaku

                                                                Przygotowanie:

                                                                Przesianą przez sito mąkę z solą połącz z wodą wymieszaną z drożdżami. Zagnieć ciasto na końcu dodając oliwę z oliwek, wyrabiaj aż będzie gładkie. Odstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Cebulę karmelizuj na patelni, boczek przesmaż osobno. Na blaszkę przełóż cienko rozwałkowane ciasto, przesmaruj kwaśną śmietaną i posyp gałką. Przełóż podsmażoną cebulę i kawałki boczku piecz piekarniku w 200 st. C do zarumienienia. Podawaj z miksem sałat i sosem vinaigrette.

                                                                Tomasz Urbanek/East News

                                                                Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                >>> Zobacz także:

                                                                Autor: Iza Dorf

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości