Dania na poprawę nastroju. Pomysły Piotra Kucharskiego

''Kuchnia na poprawę humoru''
Wytrawna owsianka z awokado i szpinakiem, zielona soczewica z grzybami i jajkami, słodkie ziemniaki z rybami i kiełkami oraz babka czekoladowa z polewą czekoladowo-orzechową – takie dania, zdaniem Piotra Kucharskiego, na pewno poprawią nam nastrój. Ich przygotowanie wcale nie jest takie skomplikowane.

Wytrawna owsianka z awokado i szpinakiem

Składniki na wytrawną owsiankę z awokado i szpinakiem

  • oliwa z oliwek
    • łyżka masła
      • 100 g płatków owsianych górskich
        • szczypta kminu rzymskiego
          • sól i pieprz
            • 2 łyżki tartego parmezanu
              • pęczek natki pietruszki
                • 0,5 dojrzałego awokado
                  • 100 g szpinaku
                    • 2 orzechy brazylijskie
                      • kiełki

                        Jak przygotować wytrawną owsiankę z awokado i szpinakiem?

                        Rozgrzać oliwę z oliwek i masło. Dodać płatki owsiane i przesmażyć. Podlewać wodą i gotować aż płatki będą miękkie. W trakcie przyprawić kminem, solą i pieprzem. Pod koniec dodać parmezan i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. W osobnym rondelku podgotować szpinak z oliwą, solą i pieprzem. Na owsiance ułożyć podduszony szpinak, połówkę awokado pokrojoną na plasterki, całość po wierzchu posypać kiełkami i startymi na drobnej tarce brazylijskimi orzechami. Skropić oliwą z oliwek.

                        Zielona soczewica z grzybami i jajkami

                        Składniki na zieloną soczewicę z grzybami i jajkami

                        • klarowane masło do smażenia
                          • 2 ząbki czosnku
                            • 200 g zielonej soczewicy
                              • cebula
                                • ząbek czosnku
                                  • marchewka
                                    • mały kawałek selera
                                      • oliwa z oliwek
                                        • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
                                          • 0,5 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki
                                            • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
                                              • 200 ml przecieru pomidorowego
                                                • świeży tymianek
                                                  • sól i pieprz
                                                    • 300 g grzybów leśnych
                                                      • 4 jajka

                                                        Jak przygotować zieloną soczewicę z grzybami i jajkami?

                                                        Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut. W tym czasie obrać i pokroić warzywa w kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek, z dodatkiem wędzonej papryki i kminu. Gdy warzywa się skarmelizują, podlać winem i zdeglasować patelnię. Dodać soczewicę, podlać wodą i gotować aż soczewica będzie miękka. Za każdym razem, gdy soczewica wypije wodę, podlać kolejną porcją. Jeśli mamy bulion, to najlepiej podlewać bulionem.

                                                        Gdy soczewica jest już miękka, dodać przecier pomidorowy i świeży tymianek. Gotować jeszcze około 10-15 minut. Grzyby pokroić w plasterki i podsmażyć, dodać do soczewicy. Doprawić solą i pieprzem. W środku zrobić cztery otwory i wbić jajka, przykryć i dusić aż jajka się zetną.

                                                        Słodkie ziemniaki z rybami i kiełkami

                                                        Składniki na słodkie ziemniaki z rybami i kiełkami:

                                                        • 4 słodkie ziemniaki
                                                          • oliwa z oliwek
                                                            • 200 g łososia
                                                              • 100 g krewetek
                                                                • 150 g wędzonego dorsza
                                                                  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
                                                                    • 0,5 łyżeczki wasabi
                                                                      • pęczek szczypiorku
                                                                        • sól i pieprz
                                                                          • kiełki
                                                                            • sezam

                                                                              Jak przygotować słodkie ziemniaki z rybami i kiełkami?

                                                                              Ziemniaki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec je do miękkości przez około 25-30 minut. Na ostatnie 5 minut ułożyć obok kawałek łososia, oraz wędzonego dorsza, żeby się ogrzał. W trakcie podsmażyć krewetki na patelni. Łososia i dorsza podzielić na małe kawałki, dodać do nich krewetki. W miseczce wymieszać wasabi z jogurtem i posiekanym szczypiorkiem. Ryby zalać sosem, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

                                                                              Słodkie ziemniaki przekroić na połowę i do środka nałożyć ryby. Na wierzchu ułożyć kiełki i całość posypać sezamem.

                                                                              Babka czekoladowa z polewą czekoladowo-orzechową

                                                                              Składniki na babkę czekoladową z polewą czekoladowo-orzechową:

                                                                              Ciasto:

                                                                              • 100 g masła
                                                                                • 150 g ciemnej czekolady
                                                                                  • 4 jajka
                                                                                    • 150 g cukru
                                                                                      • 50 g mielonych migdałów
                                                                                        • 100 g mąki pszennej
                                                                                          • łyżeczka proszku do pieczenia

                                                                                            Polewa:

                                                                                            • 150 g posiekanych orzechów włoskich i brazylijskich
                                                                                              • 70 g rodzynek
                                                                                                • 3 łyżki ciemnego rumu
                                                                                                  • 170 ml śmietany kremówki
                                                                                                    • 350 g ciemnej czekolady
                                                                                                      • 25 g masła

                                                                                                        Jak przygotować babkę czekoladową z polewą czekoladowo-orzechową?

                                                                                                        Rodzynki do polewy zalać rumem i zostawić do nasiąknięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Keksówkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

                                                                                                        Ciasto: masło z czekoladą rozpuścić na łaźni wodnej i odstawić na kilka minut, aby ostygło. W dużej misce ubić białka jajek z cukrem na sztywno, pod koniec dodać żółtka. Do przestudzonej czekolady dodać mielone migdały, mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Następnie w masę delikatnie wmieszać ubitą pianę i przelać do przygotowanej keksówki. Piec przez 45 minut. Po upieczeniu wyjąć i zostawić na chwilę. Wyjąć z formy i odstawić do kompletnego przestudzenia.

                                                                                                        Polewa: w rondelku podgrzać śmietanę z masłem, ale nie zagotować. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Pod koniec dodać namoczone w rumie rodzynki i połowę orzechów. Wymieszać i polać ciasto. Udekorować resztą orzechów.

                                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                        >>> Zobacz także:

                                                                                                        Kolorowa jesień na talerzu według Martyny Chomackiej

                                                                                                        Przepisy na najlepsze faszerowane warzywa. Pomysły Sebastiana Olmy

                                                                                                        Dania wspomagające odporność. Przepisy Moniki Mrozowskiej dla kobiet w ciąży i nie tylko

                                                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                        Autor: Iza Dorf

                                                                                                        Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości