Na poprawę humoru. Sernik z białą czekoladą od Ani Starmach i uczestniczki MasterChefa

Sernik z białą czekoladą
Sernik z białą czekoladą
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Anna Starmach. Pomaga jej Ludwika Dąbrowska, uczestniczka programu „Masterchef”. Panie postanowiły rozprawić się z jesienną depresją i przygotowały takie potrawy jak: sałatka pomarańczowa i dorada z pomarańczami. Na deser zaproponowały sernik z białą czekoladą i mango. Wygląda smakowicie, prawda?

Dorada marynowana z pomarańczami

Składniki:

Dorada

Butelka octu winnego

3 gwiazdki Anyżu

Laska Wanilii

Pomarańcza

2 Cytryny

200 g Cukru

1 op. Rukoli

1 op. Roszpunki

Pędy groszku

Kwiatki do ozdoby np. bratki

Przygotowanie:

Zagotować marynatę ze składników: ocet, cukier, cząstki wyfiletowanej pomarańczy oraz z 2 cytryn. Rozciąć wanilie wyciągając ziarna wrzucić ziarenka i laskę. Pogrzać do temperatury aż rozpuści się cukier. Następnie włożyć doradę i zostawić do 50 stopni C. Jak spadnie poniżej, ponownie podgrzać i tak trzykrotnie. Podać z sałatą skąpaną w marynacie z cząstkami pomarańczy.

Sernik z białą czekoladą i mango

Składniki:

Duże miękkie mango

600 g mielonego białego sera

400 g białej czekolady

1,5 łyżki żelatyny

200 ml śmietanki 36%

1 łyżka cukru waniliowego

200 g pokruszonych ciasteczek zbożowych

100 g roztopionego masła

Przygotowanie:

Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem, przełożyć do tortownicy, wyrównać i przechować w lodówce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, mango pokroić w kostkę, śmietankę ubić na sztywno. Lekko ostudzoną czekoladę wymieszać z serem, cukrem waniliowym, żelatyną (wcześniej namoczoną w wodzie i podgrzaną), dodać śmietankę i połową mango. Masę delikatnie wymieszać i przełożyć do formy. Schładzać przez noc w lodówce, udekorować pozostałym mango i świeżą miętą.

Naleśniki suzette

Składniki:

500 ml mleka

200 g mąki

2 jaja

1 łyżka cukru

Szczypta soli

Łyżka roztopionego masła

Skórka otarta z ½ pomarańczy

Szklanka soku z pomarańczy

4 łyżki brązowego cukru

2 łyżki masła

Miękkie mango

Przygotowanie:

Za pomocą miksera wymieszać dokładnie wszystkie składniki ciasta. Dać mu odpocząć około 30 minut. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni, następnie składać w trójkąty. Cukier skarmelizować na patelni, dodać sok, a po chwili masło. Do takiego syropu włożyć naleśniki (nie więcej niż 4 na raz). Gotować w syropie przez kilka minut. Gotowe naleśniki podawać z kawałkami świeżego mango.

Sałatka pomarańczowa

Składniki:

3 pomarańcze

3 upieczone buraki

150 g sera koziego

1 pierś kaczki

Sól, pieprz

Dressing:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku pomarańczowego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka miodu

1 mała posiekana papryczka chili

Świeża mięta

Przygotowanie:

Skórę kaczki naciąć, oprószyć solą i pieprzem, przysmażyć z dwóch stron na patelni, następnie przełożyć do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 8 minut. Po upieczeniu przykryć mięso folią i dać mu odpocząć. Buraczki, pomarańcze, kaczkę pokroić w plastry, układać naprzemiennie na talerzu, skropić obficie dresingiem, posypać świeżą miętą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości