Materiał promocyjny

Na ostatnią chwilę

Jak szybko i smacznie przygotować potrawy na kolację wigilijną pokazały dziś w kuchni Dzień Dobry TVN trzy siostry: Agata, Katarzyna i Ania Starmach.

Pierogi z makiem

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

2/3 szklanki ciepłej wody

Szczypta soli

Masa makowa:

1 szklanka mleka

100g mielonego maku

Garść orzechów włoskich

Garść kandyzowanej skórki pomarańczowe

Garść rodzynek

1 łyżka masła

3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Mak zagotuj w mleku, odcedź. W garnku rozpuść masło dodaj miód, mak i drobno posiekane bakalie, wymieszaj i smaż podgrzewaj przez kilka minut. Ostudź.

W misce wymieszaj wszystkie składniki ciasta, wyrabiaj krótko a następnie cienko rozwałkuj. Kieliszkiem/szklanką wycinaj kółka na środku każdego z nich połóż łyżkę farszu, zlepiaj starannie i gotuj przez kilka minut we wrzątku. Podawaj ze słodką śmietaną.

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

2/3 szklanki ciepłej wody

Duża szczypta soli

Farsz:

300g Kiszonej kapusty

50g suszonych grzybów

250ml ciepłej wody

1 cebula

Liść laurowy

Ziele angielskie

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Grzyby zagotuj w niewielkiej ilości wody i podgrzewaj tak długo aż zmiękną. Następnie drobno je pokrój. Pokrój też kapustę i cebulę. Cebulę przysmaż na niewielkiej ilości tłuszczu dodaj kapustę, grzyby, przyprawy i wodę, duś na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.

W misce wymieszaj wszystkie składniki ciasta, wyrabiaj krótko a następnie cienko rozwałkuj. Kieliszkiem/szklanką wycinaj kółka na środku każdego z nich połóż łyżkę farszu, zlepiaj starannie i gotuj przez kilka minut we wrzątku.

Makowiec na kruchym spodzie

Składniki:

ciasto:

300g mąki

150g masła

1 żółtko

1 łyżka cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

Szczypta soli

MASA:

250g mielonego maku

1 szklanka mleka

Garść orzechów włoskich

Garść rodzynek

Garść kandyzowanej skórki pomarańczowej

1 łyżka masła

3 łyżki miodu

100g drobnego cukru do wypieków

2 łyżki ucieranej róży z cukrem

2 żółtka

2 białka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą, zlep w kulkę i wstaw do lodówki. Mak zagotuj w mleku, odcedź, rozpuść mało dodaj do niego mak, pokrojone bakalie, miód, cukier, róże, wymieszaj, podgrzewaj. Do ostudzonej masy dodaj żółtka a potem ubite białka.

Ciasto rozwałkuj przełóż do formy na wysoką tarte, wyłóż masą makową a z resztek ciasta zrób dekoracje: wytnij np. gwiazdki, choinki, serduszka i umieść je na maku. Zapiekaj około pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Idealny sernik

Składniki:

1 kg sera białego (tłustego)

½ kostki miękkiego masła (100g)

30 dag cukru pudru

2 łyżki mąki

6 jajek

Cukier waniliowy z wanilią

Garść rodzynek

Garść kandyzowanej skórki pomarańczowej

Szczypta soli

Kruchy spód:

1,5 szklanki pokruszonych ciasteczek digestive

60g roztopionego masła

Przygotowanie:

Pokruszone ciasteczka wymieszaj z masłem, wyłóż nimi formę do sernika, przechowuj ją w lodówce. Przygotowywanie masy sernika należy zacząć od dwukrotnego zmielenia sera. (chyba, że używasz sera już zmielonego). Następnie utrzyj masło na puszystą masę, dodaj do niej żółtka, ser, przesiany cukier puder, mąkę, szczyptę soli, cukier waniliowy a na końcu rodzynki i skórkę posiekaną skórkę pomarańczową. Podczas dodawania poszczególnych składników cały czas mieszaj serową masę. Ubij białka na sztywną pianę. Weź połowę z nich i wymieszaj dokładnie z masą, następnie dodaj pozostałą część białek i tym razem mieszaj już bardzo delikatnie. Przelej masę do formy z ciasteczkowym spodem. Piecz około godziny w temperaturze 200 stopni. Studź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Karp pod ziołową kruszonką

Składniki:

4 filety z karpia

Kruszonka:

70g bułki tartej

120g roztopionego masła

1 łyżka musztardy

Łyżka posiekanej pietruszki

Łyżka posiekanego tymianku

Łyżka posiekanego rozmarynu

Łyżka posiekanych suszonych lecz wcześniej namoczonych borowików

Oliwa

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Filety z karpia pozbaw ości, posyp solą i pieprzem przysmaż z dwóch stron na patelni. Wszystkie składniki kruszonki dokładnie wymieszaj w misce. Filety z karpia przełóż na blachę do pieczenia, pokryj je warstwą kruszonki, wstaw do piekarnika z włączoną funkcją grill, na drugą półkę od góry na około 5-7 minut (to zależy od grubości fileta) aż kruszonka się zarumieni.

Barszcz czerwony

Składniki:

Włoszczyzna: seler, pietruszka, por, cebula

6 buraków

70g suszonych prawdziwków

500ml kwasu buraczanego lub kilka łyżek octu lub soku z cytryny

5 ziaren czarnego pieprzu

3 ziarna ziela angielskiego

2 liście laurowe

Przygotowanie:

W garnku gotuj na małym obraną włoszczyznę oraz buraki pokrojone w plastry . Osobno gotuj grzyby z odrobiną wody. Gdy oba wywary zyskają na intensywności odcedź je i połącz je ze sobą (wywar grzybowy wlewaj powoli, ma to być barszcz z posmakiem grzybów a nie grzybowa z barszczem ;). Następnie dopraw do smaku kwasem buraczanym przygotowanym wcześniej lub odrobiną octu/sokiem z cytryny. Pamiętaj, że barszcz nie lubi gdy go po doprawieniu ponownie gotujemy, lepiej go podgrzewać, ale nie doprowadzić do „bulgotania” bo wtedy tarci swój intensywny kolor.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości