Jak szybko i smacznie przygotować potrawy na kolację wigilijną pokazały dziś w kuchni Dzień Dobry TVN trzy siostry: Agata, Katarzyna i Ania Starmach.Pierogi z makiem
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki ciepłej wody
Szczypta soli
Masa makowa:
1 szklanka mleka
100g mielonego maku
Garść orzechów włoskich
Garść kandyzowanej skórki pomarańczowe
Garść rodzynek
1 łyżka masła
3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Mak zagotuj w mleku, odcedź. W garnku rozpuść masło dodaj miód, mak i drobno posiekane bakalie, wymieszaj i smaż podgrzewaj przez kilka minut. Ostudź.
W misce wymieszaj wszystkie składniki ciasta, wyrabiaj krótko a następnie cienko rozwałkuj. Kieliszkiem/szklanką wycinaj kółka na środku każdego z nich połóż łyżkę farszu, zlepiaj starannie i gotuj przez kilka minut we wrzątku. Podawaj ze słodką śmietaną.
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki ciepłej wody
Duża szczypta soli
Farsz:
300g Kiszonej kapusty
50g suszonych grzybów
250ml ciepłej wody
1 cebula
Liść laurowy
Ziele angielskie
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby zagotuj w niewielkiej ilości wody i podgrzewaj tak długo aż zmiękną. Następnie drobno je pokrój. Pokrój też kapustę i cebulę. Cebulę przysmaż na niewielkiej ilości tłuszczu dodaj kapustę, grzyby, przyprawy i wodę, duś na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.
W misce wymieszaj wszystkie składniki ciasta, wyrabiaj krótko a następnie cienko rozwałkuj. Kieliszkiem/szklanką wycinaj kółka na środku każdego z nich połóż łyżkę farszu, zlepiaj starannie i gotuj przez kilka minut we wrzątku.
Makowiec na kruchym spodzie
Składniki:
ciasto:
300g mąki
150g masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Szczypta soli
MASA:
250g mielonego maku
1 szklanka mleka
Garść orzechów włoskich
Garść rodzynek
Garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka masła
3 łyżki miodu
100g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki ucieranej róży z cukrem
2 żółtka
2 białka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą, zlep w kulkę i wstaw do lodówki. Mak zagotuj w mleku, odcedź, rozpuść mało dodaj do niego mak, pokrojone bakalie, miód, cukier, róże, wymieszaj, podgrzewaj. Do ostudzonej masy dodaj żółtka a potem ubite białka.
Ciasto rozwałkuj przełóż do formy na wysoką tarte, wyłóż masą makową a z resztek ciasta zrób dekoracje: wytnij np. gwiazdki, choinki, serduszka i umieść je na maku. Zapiekaj około pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Idealny sernik
Składniki:
1 kg sera białego (tłustego)
½ kostki miękkiego masła (100g)
30 dag cukru pudru
2 łyżki mąki
6 jajek
Cukier waniliowy z wanilią
Garść rodzynek
Garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
Szczypta soli
Kruchy spód:
1,5 szklanki pokruszonych ciasteczek digestive
60g roztopionego masła
Przygotowanie:
Pokruszone ciasteczka wymieszaj z masłem, wyłóż nimi formę do sernika, przechowuj ją w lodówce. Przygotowywanie masy sernika należy zacząć od dwukrotnego zmielenia sera. (chyba, że używasz sera już zmielonego). Następnie utrzyj masło na puszystą masę, dodaj do niej żółtka, ser, przesiany cukier puder, mąkę, szczyptę soli, cukier waniliowy a na końcu rodzynki i skórkę posiekaną skórkę pomarańczową. Podczas dodawania poszczególnych składników cały czas mieszaj serową masę. Ubij białka na sztywną pianę. Weź połowę z nich i wymieszaj dokładnie z masą, następnie dodaj pozostałą część białek i tym razem mieszaj już bardzo delikatnie. Przelej masę do formy z ciasteczkowym spodem. Piecz około godziny w temperaturze 200 stopni. Studź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Karp pod ziołową kruszonką
Składniki:
4 filety z karpia
Kruszonka:
70g bułki tartej
120g roztopionego masła
1 łyżka musztardy
Łyżka posiekanej pietruszki
Łyżka posiekanego tymianku
Łyżka posiekanego rozmarynu
Łyżka posiekanych suszonych lecz wcześniej namoczonych borowików
Oliwa
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Filety z karpia pozbaw ości, posyp solą i pieprzem przysmaż z dwóch stron na patelni. Wszystkie składniki kruszonki dokładnie wymieszaj w misce. Filety z karpia przełóż na blachę do pieczenia, pokryj je warstwą kruszonki, wstaw do piekarnika z włączoną funkcją grill, na drugą półkę od góry na około 5-7 minut (to zależy od grubości fileta) aż kruszonka się zarumieni.
Barszcz czerwony
Składniki:
Włoszczyzna: seler, pietruszka, por, cebula
6 buraków
70g suszonych prawdziwków
500ml kwasu buraczanego lub kilka łyżek octu lub soku z cytryny
5 ziaren czarnego pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
Przygotowanie:
W garnku gotuj na małym obraną włoszczyznę oraz buraki pokrojone w plastry . Osobno gotuj grzyby z odrobiną wody. Gdy oba wywary zyskają na intensywności odcedź je i połącz je ze sobą (wywar grzybowy wlewaj powoli, ma to być barszcz z posmakiem grzybów a nie grzybowa z barszczem ;). Następnie dopraw do smaku kwasem buraczanym przygotowanym wcześniej lub odrobiną octu/sokiem z cytryny. Pamiętaj, że barszcz nie lubi gdy go po doprawieniu ponownie gotujemy, lepiej go podgrzewać, ale nie doprowadzić do „bulgotania” bo wtedy tarci swój intensywny kolor.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"