Na obiad: szczawiowa, strudel i ciasto z truskawkami

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przedstawił swoją propozycję obiadu, w którego skład weszły następujące potrawy: szczawiowa z kotletami jajecznymi, wytrawny strudel i ciasto jogurtowe z truskawkami. Smacznego!

Zupa ze szczawiu z kotletami jajecznymi

Zupa

Składniki:

Szczaw świeży - 4 pęczki

Szpinak młody - 1 op.

Włoszczyzna - 1 szt.

Masło klarowane - 2 łyżki

Koper

Śmietana 36% - 200 ml

Przygotowanie:

Z włoszczyzny przygotowujemy bulion, szczaw i szpinak przesmażamy na maśle, miksujemy na puree.

Dodajemy do puree bulion do odpowiedniej konsystencji i na koniec śmietanę oraz koperek.

Kotlety

Składniki:

Jajka - 8 szt.

Ser żółty - 100 g

Jajka - 2 szt.

Musztarda rosyjska do smaku

Bułka kajzerka - 2 szt.

Bułka tarta

Olej do smażenia

Mleko do namoczenia bułki

Sól, pieprz do smaku

Natka pietruszki

Przygotowanie:

Jajka gotujemy, bułkę namaczamy w mleku.

Jajka ścieramy na tarce, podobnie ser żółty.

Do jajek, sera dodajemy odciśniętą bułkę z mleka, natkę pietruszki, musztardę, żółtka, przyprawy.

Z masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy w białku, bułce i smażymy na oleju na złoty kolor.

Lekki wiosenny strudel, ale wytrawny

Ciasto

Składniki:

Mąka - 500 g

Olej - 4 łyżki

Żółtka - 2 szt.

Woda ciepła ok. 150 ml

Sól

Przygotowanie:

Mąkę łączymy z żółtkami, olejem, solą i dodajemy stopniowo wodę do uzyskania ciasta o miękkiej konsystencji, ciasto wyrobione odstawiamy na ok. 40 min.

Ciasto następnie rozwałkowujemy i nakładamy farsz, a przepis na niego jest następujący:

Farsz

Składniki:

Twaróg niemielony - 500 g

Rukola - 1 pęczek

Marchew - 2 szt.

Masło klarowane - 2 łyżki

Por - 1 szt.

Koper, natka pietruszki

Żóltka - 2 szt.

Przygotowanie:

Ser łączymy z żółtkami, dodajemy rukolę, koperek, natkę, szpinak, przesmażoną na maśle marchewkę i por.

Zwinięty strudel owijamy folią spożywczą i gotujemy w wodzie a przed podaniem polać masłem i posypać serem dojrzewającym, dla osób które mają mnie czasu strudel można upiec smarując go sporą ilością masła.

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto

Składniki:

Masło - 200 g

Mąka - 400 g

Cukier - 100 g

Żółtka - 4 szt

Skórka z cytryny

Szczypta soli

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto, dzielimy na pół i odstawiamy na chwile.

Następnie jedną część umieszczamy na blaszce i podpiekamy na lekko złoty kolor.

Nadzienie

Składniki:

Jogurt naturalny gęsty - 500 ml

Białka - 4 szt.

Budyń waniliowy - 1 szt.

Cukier - 4 łyżki

Truskawki - 1 kg

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier, dzięki temu piana będzie miała bardziej stabilną konsystencje.

Jogurt łączymy z budyniem, cukrem wanilinowym i na koniec z piana z białek.

Tak przygotowaną masę wykładamy na podpieczony spód, wierzch posypujemy startym pozostałym ciastem.

Pieczemy w piekarniku ok. 50 minut w temp. 170 stopni.

Podajemy z truskawkami.

Ciasto smakuje super na dzień następny, ale jestem przekonany, że nie dotrwa.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości