Na obiad i na deser. Poznajcie ryżowe przepisy Jana Kuronia

Główną rolę w kuchni Dzień Dobry TVN grał dziś ryż! Potrawy bazujące na różnych rodzajach ryżu zaproponował nam Jan Kuroń. Poznajcie jego przepisy na smażony ryż brązowy z czosnkiem, dziki ryż z morelami i kokosowy deser ryżowy.

Smażony ryż brązowy z czosnkiem, groszkiem, ziołami i parmezanem

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
    • 1 łyżka oleju
      • 1 papryczka chili posiekana
        • ½ szklanki groszku rozmrożonego lub z puszki
          • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
            • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
              • 2 łyżki tartego parmezanu
                • sól, pieprz
                  • szczypta wędzonej papryki
                    • 1 łyżka sosu sojowego
                      • kilka suszonych pomidorów pociętych w paseczki

                        Przygotowanie:

                        Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek posiekany oraz chili. Dodaj ryż, groszek i zioła i całość podsmażaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem, dodaj suszone pomidory i sos sojowy. Przełóż na talerz i dodaj starty parmezan.

                        Dziki ryż z morelami, pistacjami i kozim serem

                        Składniki:

                        • 6 x suszone morele namoczone w wodzie
                          • 1 szklanka dzikiego ryżu ugotowanego
                            • garść podpieczonych na suchej patelni pistacji i orzechów laskowych
                              • 100 g sera koziego twardego
                                • garść posiekanej zielonej pietruszki
                                  • garść liści szpinaku

                                    Sos:

                                    • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                      • 1 łyżka octu balsamicznego
                                        • 1 łyżka miodu
                                          • 1 łyżka musztardy

                                            Przygotowanie:

                                            Wszystkie składniki sosu przełóż do słoika i dokładnie wymieszaj. Na półmisek przełóż ryż i wymieszaj ze szpinakiem, dodaj morele pocięte w paski, orzechy, zioła oraz kozi ser. Całość polej wcześniej przygotowanym sosem.

                                            Kokosowy deser ryżowy z malinami i cynamonem

                                            • 2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
                                              • ½ - 1 szklanka mleka kokosowego
                                                • 1 opakowanie malin mrożonych
                                                  • szczypta cynamonu
                                                    • 1 biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
                                                      • szczypta soli
                                                        • garść orzechów ziemnych podprażonych na suchej patelni

                                                          Przygotowanie:

                                                          Maliny należy rozmrozić i chwilę podgrzać do uzyskania konsystencji musu. Można również po prostu zmiksować je blenderem. Również ugotowany ryż zalej ciepłym mlekiem z dodatkiem soli i zmiksuj na gładki “budyń”. Przełóż go do pucharków, zalej warstwowo malinowym musem, dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz na wierzchu posyp orzechami.

                                                          Autor: Bartłomiej Węgrzyn

                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości