Na mrozy kiszonki!

Zimą, zwłaszcza w czasie mrozów, powinniśmy szczególnie zadbać o naszą odporność. Nasz organizm wzmocnią między innymi kiszonki, które mają mnóstwo witamin i błonnika pokarmowego. Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dziś kwaśnicę z pieczenią rzymską, kapustę kiszoną z jabłkami, morwą i kminkiem oraz skrei w sosie śmietanowym z ogórkiem kiszonym.

Kwaśnica z pieczenią rzymską

Składniki:

1kg kapusty kiszonej

6-8 ziemniaków

150g śliwki wędzonej

1 cebula

Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, sól, pieprz ziołowy, kminek,

Przygotowanie:

Do garnka wrzucamy ziemniaki i gotujemy prawie do miękkości, ziemniaki odcedzamy i dodajemy do wody z gotowania ziemniaków kapustę kiszoną oraz przyprawy. Gotujemy około 30 minut. Cebulę przesmażamy na oleju na złoty kolor i dodajemy do zupy, jeszcze śliwki wędzone, ziemniaki ugotowane i kwaśnica prawie gotowa.

1kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej

6 jaj

Bułka kajzerka

1 cebula

200g boczku wędzonego surowego

Pieprz, sól

Mięso, boczek mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy przesmażoną cebule, 2 jajka, przyprawy. Wyrabiamy masę, wykładamy do keksówki, do środka wkładamy jajka gotowane i wstawiamy do pieczenia. Pieczeń rzymska podajemy w plastrze na talerzu, wokół wylewamy kwaśnicę.

Kapusta kiszona z jabłkami, morwą i kminkiem…i boczek na miękko

Składniki:

1kg kapusty kiszonej

100g migdałów obranych (najlepiej słupki)

100g morwy

5 jabłek polskich

Kminek mielony, ziele angielskie mielone, liść laurowy mielony

Pieprz czarny, sól

2 cebule

Masło klarowane do smażenia

1kg boczku surowego w kawałku

1l oleju

Kminek, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Cebulę przesmażamy na maśle, dodajemy kapustę. Smażymy, często mieszamy. Dodajemy migdały, morwę i sok jabłkowy. Smażymy aż kapusta stanie się troszkę ciemniejsza, ma być lekko twarda. Doprawiamy kminkiem, zielem i liśćmi oraz pieprzem i solą. Pod koniec dodajemy jabłka. Jeszcze chwilę smażymy. Boczek smarujemy dokładnie przyprawami, najlepiej dobę przed pieczeniem. Boczek zalewamy olejem i gotujemy do miękkości. Ugotowany obsmażamy na patelni na złoty kolor. Podajemy do kapusty.

Skrei w sosie śmietanowym z ogórkami kiszonymi i gorczycą oraz koprem

Składniki:

3-4 porcje skrei

500ml śmietanka 36%

1 cebula

5-6 ogórków kiszonych

1 musztarda z ziarnami gorczycy

Koperek

Wino białe

Masło klarowane

Przygotowanie:

Na maśle przesmażamy rybę od strony skóry, przekładamy na chwilę na drugą stronę i zdejmujemy z patelni. Cebulę, podlewamy winem. Odparowujemy i dodajemy śmietankę kremówkę. Chwilę gotujemy i dodajemy obrane ogórki kiszone musztardę, koperek. Doprawiamy jak potrzeba solą, pieprzem. Do sosu wkładamy rybę i wstawiamy wszystko na moment do piekarnika.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości