Na miękko, sadzone, jajecznica, a może omlet? Pascal i jego sposoby na jajka

Pascal Brodnicki w Kuchni Dzień Dobry TVN
Pomysł na idealne śniadanie? Sycące jajka! W kuchni Dzień Dobry TVN Pascal Brodnicki przygotował jajka na wiele sposobów. Co powiecie na omlet z krewetkami, pomidorem i szczypiorkiem, jajka sadzone z pieca, a może jajko Meurette?

Omlet z pieczarkami, emmentalerem i ziołami

Składniki:

  • 3 jajka
    • 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki
      • 1/2 łyżeczki. płynnej śmietany
        • 1/2 mały pęczek szczypiorku
          • 20 g Sera emmentaler
            • 20 g masła
              • 1/2 łyżeczki oleju
                • sól
                  • pieprz

                    Przygotowanie:

                    W misce ubij całe jajka ze śmietaną i tartym serem. Dodaj sól i pieprz. Podgrzej masło i olej na patelni i gotuj grzyby przez około 5 minut, aż cała woda wyparuje. Wlej ubite jajka na patelnię i gotuj przez 7 do 8 minut. Dodaj posiekany szczypiorek, złóż omlet i natychmiast podaj.

                    Omlet z krewetkami, pomidorem i szczypiorkiem

                    Składniki:

                    • 3 jajka
                      • 1 pomidor pokrojony w kosteczkę
                        • garść pokrojonych krewetek
                          • garść kiełków groszku lub innych, które lubisz
                            • 1 mała szalotka pokrojona w piórka
                              • garść pokrojonego szczypiorku
                                • tłuszcz do smażenia

                                  Przygotowanie:

                                  Jajka posól i rozmąć w miseczce. Wymieszaj z kiełkami. Rozgrzej tłuszcz na patelni i wrzuć szalotkę i krewetki. Pół minuty później dorzuć kosteczki pomidora. Podsmażaj wszystko przez minutę na dużym płomieniu, a następnie wlej rozmącone jajka z kiełkami i szybko zamieszaj wszystko. Pamiętaj, że omlet uda się tylko pod warunkiem, że patelnia będzie odpowiednio gorąca. Złóż omlet na pół i podsmaż go na mniejszym ogniu przez dodatkowe 30 sekund. Przełóż na talerz i posyp szczypiorkiem i kiełkami.

                                  Tomasz Urbanek/East News

                                  Jajko sadzone po wiejsku

                                  Składniki:

                                  • 1/2 kg ziemniaków umytych i pokrojonych w kostkę
                                    • 25 g masła
                                      • 50 g startego sera
                                        • 2 jajka
                                          • 1 mała cebula posiekana
                                            • sól i pieprz
                                              • natka pietruszki

                                                Przygotowanie:

                                                Rozgrzej masło na patelni i zrumień ziemniaki. Dodaj cebulę i smaż na małym ogniu, aż ziemniaki będą miały złoty kolor. Dodaj sól i pieprz, posyp ziemniaki startym serem. Następnie rozbij na patelni jajka i kontynuuj smażenie, aż jajka zostaną ścięte. Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj natychmiast! To danie w towarzystwie zielonej sałatki jest idealne na wieczór. Bon appétit!

                                                Jajko sadzone z pieca i przyprawami

                                                Składniki:

                                                • 2 jajka
                                                  • 20 gr masła roztopionego
                                                    • 1/2 bagietka pokrojona na
                                                      • szczypta kminu
                                                        • szczypta chili
                                                          • 1/2 natki pietruszki
                                                            • sól i pieprz

                                                              Przygotowanie:

                                                              Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni. Delikatnie posmaruj pędzelkiem wnętrze żaroodpornego naczynka, które może iść do piekarnika, posyp kminkiem i chili. Rozbij jajko w małej misce, a następnie wlej je do żaroodpornych naczynek, ułóż naczynka na blaszce do pieczenia i postaw je tak, by do 3/4 leżały w wodzie, czyli musisz w piekarniku dolać wody na blaszkę (kąpiel wodna). Wstaw do gorącego piekarnika na od 3,5 minuty do 4 minut. Wyjmij z piekarnika posyp ponownie przyprawami i posiekaną natką pietruszki. Podawaj z tostowanym chlebem.

                                                              Tomasz Urbanek/East News

                                                              Jajko Meurette

                                                              Składniki:

                                                              • jajko
                                                                • 2 pieczarki
                                                                  • 25 g boczku surowego lub wędzonego
                                                                    • bagietka
                                                                      • sól i pieprz
                                                                        • tłuszcz do smażenia

                                                                          Sos winny:

                                                                          • 1 l czerwonego wina wytrawnego
                                                                            • liść laurowy
                                                                              • tymianek cytrynowy
                                                                                • natka pietruszki
                                                                                  • ząbek czosnku
                                                                                    • 2 duże szalotki

                                                                                      Zasmażka (beurre manié):

                                                                                      • 1 łyżka masła
                                                                                        • 1,5 łyżki mąki pszennej

                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                          Zacznij od przygotowania sosu winnego, podgrzewając wino razem z liściem laurowym, tymiankiem, natką pietruszki, zmiażdżonym czosnkiem i pokrojonymi szalotkami w piórka. Gotujące się wino podpal, aby być pewnym, że alkohol wyparował. Następnie umyj i pokrój pieczarki, a także przygotuj boczek krojąc go w kosteczkę. Boczek podsmaż na suchej patelni, aby wytopić tłuszcz. Na drugiej patelni z gorącym tłuszczem podsmaż pieczarki, w trakcie posól je. Podsmażone pieczarki i boczek odstaw na bok, po czym odcedź sos winny. Teraz czas na ugotowanie jajka w winie - przygotuj więc kokilkę, z której delikatnie przelej jajko do wina. Jajko powinno się poszetować (gotować) 2 minuty, po tym czasie wyjmij je ostrożnie i przygotuj grzanki z bagietki, piekąc ją kilka minut w piekarniku w 180 stopniach. W tym czasie przygotuj beurre manié, czyli zasmażkę z masła i mąki mieszając te 2 składniki razem. Do gotującego się wina dodaj zasmażkę od razu mieszając trzepaczką, ponownie zagotuj. Z piekarnika wyjmij grzanki i pokrój je w kawałki, a do sosu z powrotem dodaj odcedzone szalotki, podgrzej pieczarki, boczek oraz jajko. Całość wykładaj w kolejności: sos z szalotkami na dół, delikatnie ułóż jajko, dookoła boczek i pieczarki oraz grzanki. Udekoruj tymiankiem i nieco przetnij jajko, tak by żółtko wypłynęło. Całość popieprz i posól.

                                                                                          Jajko frytowane z grillowanymi warzywami, oliwkami i olejem truflowym

                                                                                          Składniki:

                                                                                          • 1 jajko
                                                                                            • 1/2 bakłażana pokrojonego w plasterki i zgrillowanego
                                                                                              • 1/2 cukinii pokrojonej w plasterki i zgrillowana
                                                                                                • 2 czarne oliwki pokrojone w talarki
                                                                                                  • 1/2 pęczki natki pietruszki posiekanej
                                                                                                    • 2 jajek
                                                                                                      • olej do smażenia

                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                        Rozbij jajko w małym naczyniu, a następnie delikatnie wlej do gorącego tłuszczu w temperaturze 180 °. Po kilku sekundach ten zaczyna się smażyć. Z pomocą dwóch szpatułek, natychmiast zbieraj białka, do wewnątrz aby nadać im okrągły kształt. Po minucie odwróć je, by uzyskać regularne smażenie z każdej strony.

                                                                                                        Po upływie półtorej do dwóch minut, w zależności od preferencji stanu wysmażenia. Zdejmij go z oleju i umieść na ręczniku papierowym, podaj jak najszybciej na głębokim talerzu, podając plastry grillowanego bakłażana. Ułóż smażone jajko na wierzchu posyp oliwkami i natką pietruszki i na koniec polej olejem truflowym.

                                                                                                        Jajecznica z grzanką i szynką

                                                                                                        Połącz masło w kawałkach i jajka na patelni. Przypraw solą i pieprzem mieszając rozbijaj żółtka i delikatnie wymieszaj szpatułką na małym ogniu. Mieszanina początkowo upłynnia się. Gdy zauważysz dyskretne pary, oznacza to, że jajko faktycznie zacznie się gotować. Bądź więc ostrożny, mieszaj je tyle, ile potrzebujesz. Powolna i kontrolowana koagulacja zapobiega tworzeniu się rozgotowanej jajecznicy która jest sucha i niesmaczna. Gdy koagulacja jest gęstsza, zdejmij patelnie z ognia i dalej mieszaj . Całość powinna pozostać kremowa. Umieść jajecznicę w gorącym talerzu. Dodaj szczyptę pieprzu, posiekanego szczypiorku i podawaj z tostem i surową szynką.

                                                                                                        Tomasz Urbanek/East News

                                                                                                        Jajka na miękko z maczankami z wędzonego łososia i ikrą z koperkiem

                                                                                                        Składniki:

                                                                                                        • 4 jajka
                                                                                                          • 4 plastry wędzonego łososia
                                                                                                            • 4 kromki wiejskiego chleba
                                                                                                              • 40 g masła
                                                                                                                • sól i świeżo zmielony pieprz
                                                                                                                  • 2 łyżeczki ikra z łososia
                                                                                                                    • koperek

                                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                                      Usuń skórki z kromki chleba i tostuj go, następnie posmaruj masłem, pokrój je cienko wzdłuż. Dodaj zimną wodę w dużym garnku. Delikatnie zanurz w nim jajka. Licz 1 min 15 sek od momentu zagotowania wody. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij jajka. Umieść je na stojaku na jajka otwieraj je i dodaj na wierzchu ikrę, koperek i podaj je z maczankami. Podawaj natychmiast.

                                                                                                                      Zobacz też:

                                                                                                                      Autor: Magdalena Gudowska

                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Tomasz Urbanek/East News

                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                      Pozostałe wiadomości