Przepisy kulinarne

Na majówkę: kaczka i botwinka

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Mateusza Gesslera oraz Kubę Tomaszczyka, który w programie MasterChef Junior zajął drugie miejsce. Panowie przygotowali takie smakołyki jak: pierś z kaczki, doradę z warzywami, sezonową botwinkę, a na deser mini torcik Pavlovej. Smacznego! :)

Pierś z kaczki

Składniki:
1 duży seler korzeniowy
1 twarde jabłko
1 ogórek zielony
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki miodu
1/2 limonki
Świeża kolendra
Oliwa z oliwek
Pierś z kaczki
200 ml czerwonego, wytrawnego wina
1-2 łyżki dżemu z czerwonych porzeczek
Gałązka rozmarynu
1 gwiazdka anyżu
Sól i pieprz
1 łyżeczka masła
2 gałązki świeżych porzeczek czerwonych

Mini torcik Pavlova

Składniki:
Białko z jednego jajka
½ szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
Szczypta soli
200 g serka mascarpone
100 ml śmietanki 30%
Cukier puder
Kiwi
Granat
Truskawki
Marakuja
Borówki
Owoce leśne
Mięta

Botwinka

Składniki:
2 pęczki botwinki
70 g masła
1,5 l bulionu warzywnego
Sok z cytryny lub ocet winny
Sól, pieprz, cukier
100 g siekanego kopru
150 ml śmietany słodkiej 30%
4 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:
Botwinę dokładnie umyć w zimnej wodzie i posiekać drobno. Buraki z botwinki lekko osolić i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Roztopić masło i smażyć botwinkę ok. 10 minut. Dodać bulion warzywny. Doprawić solą, pieprzem, octem (lub cytryną) i cukrem do smaku. Pd koniec dodać starte buraczki (już nie gotować) i zahartować śmietaną. Podawać z jajkiem na twardo i siekanym koperkiem.

Składniki:
2 dorady w całości patroszone
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 cytryna
1 cukinia
1 bakłażan
1 główka czosnku
Świeży tymianek
1 czerwona cebula
Czarne oliwki
1 paczka Baby szpinaku
Oliwa z oliwek
Szparagi zielone małe
Bazylia

Sposób przygotowania:
Filet z dorady solimy i pieprzymy, nacinamy i nadziewamy oliwkami. Patelnie rozgrzewamy z oliwą z oliwek i smażymy rybę z każdej strony kilka minut. Wkładamy do piekarnika. Warzywa kroimy w kostkę. Na patelni  z oliwą smażymy paprykę do miękkości, następnie dodajemy bakłażan, cukinię, czosnek, tymianek, doprawiamy solą i pierzem. Dekorujemy młodym szpinakiem. Jako dodatek do dania podajemy gotowane zielone szparagi.

 

 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
74
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0