Przepisy kulinarne

Na lunch: wareniki, słodkie zupy i szparagi. PYCHA!

Pochodzi z Armenii, ale swoją cukiernię postanowiła otworzyć w Trójmieście. W kuchni Dzień Dobry TVN Diana Volokhova zaproponowała przepisy na słodki lunch: truskawkową zupę z białą chmurką, słodką zupę z kaszy pęczak, czamczarak (słodką zupę zupę z suszonymi owocami) oraz warenki z wiśnią i śmietaną. A dla fanów wytrawnych smaków: zapiekane szparagi.

Wareniki z wiśnią i śmietaną

Składniki:

Ciasto
300 g mąki
150 g wody ciepłej
1 jajko

Nadzienie
200 g wiśni 
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 
20 g masła 
30 g cukru

Przygotowanie:
Wyrobić ciasto zostawić na 20 min pod ściereczka, tym czasem poddusić wiśni na masełku, dodać skrobię (można doprawić cukrem i przyprawami do smaku) i mieszać do jednolitości.
Ostudzić.
Po ostudzeniu uformować pielmieni (pierogi) i gotować we wrzącej osolonej wodzie.
Podać z kwaśną śmietaną

Czamczarak - słodka zupa z suszonymi owocami

Składniki:
25 g moreli suszonych 
20 g rodzynek
10 g cukru
Cynamon

Przygotowanie:
Wszystkie owoce umyć, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości.
Dodać cynamon, ostudzić.

Słodka zupa z kaszy pęczak

Składniki:
40 g kaszy pęczak
250 g 100% winogronowego soku
10 g cukru
15 g orzechów włoskich 
15 g masła 
Cynamon
Pieprz w młynku

Przygotowanie:
Najpierw ugotować kasze i zlać wodę, przełożyć do garnka zalać sokiem z winogrona i doprowadzić do wrzenia.
Garnek dziać z ognia, dodać masło, cukier, dobrze wymieszać, dodać pieprz, cynamon i rozdrobnione orzechy, wymieszać i odstawić do ostudzenia.
Smakuje jak na ciepło tak i na zimno.

Truskawkowa zupa z białkową chmurką

Składniki:
300 gramów truskawek
30 gramów cukru
50 ml śmietany 36%
15 gramów cukru pudru
Sok z połowy limonki

Przygotowanie:
Truskawki oczyszczamy i płuczemy.
Posypujemy truskawki cukrem, mieszamy i odstawiamy na godzinę.
W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki.
Truskawki blendujemy do uzyskania jednolitej masy, wlewamy sok z limonki i mieszamy.
Podajemy w głębokim talerzu z ubitą śmietaną.

Szparagi zapiekane

Składniki:
5 szparagów
1 jajko
4 żółtek 
150 g cukru pudru
100 ml białego, słodkiego wina 
100 g włoskiej dojrzewającej szynki prosciuto

Przygotowanie:
Szparagi obieramy i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez 3-5 min.
W zależności od wielkości, wyciągami i od razu ostudzimy wrzucając do miski s zimną wodą i lodem. 
Jajka z cukrem ubijamy na kąpieli widnej do puszystości czas od czasu podlewając wino. 
Do żaroodpornego naczynia wkładamy szparagi, zalewamy zabajone i pieczemy w rozgrzanym do 170 st. C piekarniku 3-5 min lub do złocistej skórki. 
Podajemy z włoską szynką prosciuto.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
58
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0