Przepisy kulinarne

Na jesienne przeziębienie domowe syropy!

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Monikę Goździalską. Uczestniczka programu „Master Chef” przygotowała syropy i napary na bazie warzyw, korzeni i ziół. Podobno na przeziębienie idealne!

Syrop z czerwonego buraka na kaszel

Składniki:
3 buraki
4 łyżki brązowego cukru
4 łyżki miodu gryczanego

Przygotowanie:
Buraki myjemy, obieramy. Kroimy na plasterki, wkładamy do słoika, zasypujemy cukrem i zadajemy miód. Na drugi dzień mamy już trochę syropu. Wkładamy do lodówki i może stać do 14 dni.

Syrop rozgrzewający z majeranku na grypę

Składniki:
szklanka suchego majeranku
4 ząbki czosnku
4 łyżki miodu
sok z całej cytryny
0,75 litra wody

Przygotowanie:
Wrzącą wodą zalewamy majeranek w słoiku. Gdy lekko ostygnie, dodajemy posiekany czosnek, miód oraz sok z całej cytryny. Zakręcamy słoik i odstawiamy na dwie godziny. Odpowiednią ilość cedzimy przez sitko i lekko podgrzewamy. Idealny do picia co parę godzin oraz na wieczór.

Herbata imbirowa z miodem i czosnkiem

Składniki:
0,25 l miodu
3 kłącza imbiru
litr wody
3 ząbki czosnku
3 liście z krzaka malin

Przygotowanie:
Obrane korzenie imbiru zalewamy wrzątkiem, dodajemy miód i obrane ząbki czosnku oraz liście. Gdy ostygnie, wlewamy do słoika lub butelki. Odstawiamy do lodówki. Pijemy na zimno lub podgrzane.

Syrop na przeziębienie z czarnego bzu

Składniki:
1 kg owoców czarnego bzu
1/2 kg cukru
1/2 szklanki wody

Przygotowanie:
Owoce opłukujemy delikatnie. Wkładamy je do garnka, dolewamy wodę i gotujemy bez przykrycia ok. 20 min. Przez sitko odcedzamy sok od owoców. Owoce przecieramy przez sitko i dodajemy do soku. Dodajemy cukier i gotujemy aż cukier się rozpuści, cały czas mieszamy. Gorący syrop nalewamy do wyparzonych butelek, zakręcamy. Pasteryzujemy sok 15 min. Po otwarciu przed spożyciem można dodać sok z cytryny.

Na ból gardła siemię lniane z miodem
Łyżeczkę siemienia lnianego zalewamy szklanką wody. Gotujemy przez 10 min. Gdy zdejmiemy z ognia, dodajemy łyżkę miodu. Picie dwa, trzy razy dziennie pomaga w walce z bólem gardła.

Syrop z cebuli

Składniki:
4 cebule
6 łyżek miodu
1/2 szklanki gorącej wody

Przygotowanie:
Cebule kroimy w plasterki i zalewamy miodem. Odstawiamy na 4 godz. Dodajemy wodę i odstawiamy na kolejne 2 godz. Jedną łyżeczkę syropu pijemy cztery razy dziennie.

Syrop z cytryny i imbiru

Składniki:
5 cytryn
1 korzeń imbiru
0,5 litra miodu

Przygotowanie:
Cytryny myjemy, kroimy na cienkie plasterki, wkładamy do słoika, dokładamy obrany imbir pokrojony w plasterki. Zalewamy wszystko miodem, odkładamy w ciepłe miejsce do momentu wypuszczenia soków. Trzymamy w lodowce idealny do bezpośredniego spożycia z mlekiem lub herbatą. Ważne, aby dobrać odpowiedni miód. Lipowy jest na przeziębienie, gorączkę kaszel. Gryczany na katar i problemy z oddychaniem. Spadziowy na odporność.

Maliny z miodem i cytryną

Składniki:
2 opakowania malin
2 cytryny
150 ml miodu
1 korzeń  żeń szenia

Przygotowanie:
Maliny myjemy i ugniatamy, wkładamy do słoika, dodajemy miód oraz sok z cytryn, lekko mieszamy, dodajemy umyty korzeń i zamykamy słoik. Idealny do bezpośredniego spożycia lub dodatek do herbaty.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
71
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0