Na imprezę karnawałową: efektowne tiramisu

Karnawał to czas licznych zabaw i spotkań towarzyskich. W kuchni Dzień Dobry TVN Joanna Orleańska przygotowała efektowne i smaczne potrawy, które nadają się na spotkania ze znajomymi. Aktorce towarzyszyły dwie pomocnice: Tosia i Maja.

Sałatka na ciepło z komosą ryżową, dynią i brokułem

Składniki:

1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej lub kaszy jaglanej

1 szkl. pokrojonego brokułu

1 szkl. pokrojonej w kostkę dyni

2 łyżki pestki dyni

olej koksowy

szczypta cynamonu

listki bazylii

1,5 świeżego imbiru

sól morska

sok z cytryny

owoc granatu

Przygotowanie:

Przez 15 min. w 180 st. C piec dynię skropioną oliwą i posypaną solą. Brokuły wrzucić na patelnie. Zalać wodą, gotować 4 min. Z imbiru, soli morskiej i soku z cytryny przygotować dresing, uprażyć pestki dyni. Przełożyć do miski, wymieszać. Udekorować listkami bazylii i ziarenkami granatu.

Sałatka na zimno z brokułami

Składniki:

brokuły

kukurydza z puszki

pomidory pokrojone w kostkę albo koktajlowe

ser feta

sos jogurt grecki

czosnek

1 łyżka majonezu

bazylia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki układać warstwami.

Tiramisu z malinami

Składniki:

1 szkl. mąki

4 jajka

1 szkl. cukru

wanilia

jajka do kogla mogla

serek mascarpone

śmietana kremówka 30% mocno schłodzona

maliny mrożone i świeże do dekoracji lub starta gorzka czekolada

cukier puder

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości