Na drugie śniadanie: muffiny marchewkowe

W kuchni Dzień Dobry TVN uczestniczka programu Master Chef Monika Gliniak i Ania Starmach przygotowały pyszności, które z powodzeniem można zjeść na drugie śniadanie: muffiny marchewkowe z pomarańczowym lukrem, baby burgery, jabłka i gruszki pod kruszonką oraz minifrittaty. Smacznego!

Muffiny marchewkowe z pomarańczowym lukrem (przepisy Moniki)

Składniki:

2 szklanki tartej na drobnej tarce marchwi

1,5 szklanki maki

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 oleju roślinnego

3 jajka

3/4 szklanki brązowego cukru

1 plaska łyżeczka soli

1/2 łyżeczki imbiru w proszku

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka przyprawy do piernika

aromat waniliowy

Lukier:

1 szklanka cukru pudru

3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy

2-3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy

Do dekoracji:

mięta

2 duże i grube marchewki

szklanka wody

szklanka cukru

2 łyżki pokrojonej w kostkę skórki z pomarańczy

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy suche produkty: mąkę, sodę, cukier, proszę do pieczenia, sól i przyprawy. W drugiej misce mieszamy rozmącone jajko, marchewkę, aromat waniliowy. Następnie przelewamy składniki mokre, do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Do foremek wykładamy po 2-3 łyżki ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25-20 min. Lukier: Cukier mieszamy dokładnie z sokiem i skórą z pomarańczy na gładką masę. Po upieczeniu i przestudzeniu muffinki lukrujemy. Dekoracja: Marchewkę myjemy i skrobiemy. Następnie za pomocą obieraczki wycinamy z marchewki cienkie i długie paski. Zagotowujemy wodę z cukrem, a następnie wrzucamy do niej paski marchewki i gotujemy przez 15 min. na wolnym ogniu. Ugotowaną marchewkę odcedzamy. Paski marchewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego to temperatury 105 st. C. Suszymy ok. 30 min., aż będą suche, ale jeszcze możliwe do formowania. Według własnej fantazji formujemy dekorację, a następnie znów wkładamy do piekarnika na 30-40 min. Po wystygnięciu układamy na muffinach i dodajemy listek mięty.

Baby burger

Składniki:

2 szklanki przesianej mąki pszennej

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka soli

5-6 łyżek zimnego masła

2/3 szklanki zimnego mleka

Burger:

500g mielonego indyka

2 jajka

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 szklanka bułki tartej

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz

olej do smażenia

Dodatki:

2 awokado

1 czerwona cebula

garść roszponki

garść rukoli

sól

pieprz

Przygotowanie:

Bułki: Mąkę z solą i proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko i zagniatamy szybkimi ruchami. Lekko wyrabiamy przez ok. 10 sek. Ciasto wałkujemy na placek o ok. 2 cm grubości. W zależności od upodobania wycinamy krążki odpowiedniej średnicy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 st. C i pieczemy 12-13 min.

Burgery: Do mięsa dodajemy startą na drobnej tarce cebulę, czosnek oraz wbijamy jajka. Następnie wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, sól i pierz do smaku. Jeśli mięso jest zbyt luźne, dosypujemy bułkę tartą. Formujemy burgery i smażymy na złoty kolor. Odkładamy, aby ostygły. Wcześnie przygotowane bułki kroimy na pół, wkładamy do nich rukolę i roszponkę, układamy burgery, na nich pokrojone awokado i talarki czerwonej cebuli.

Jabłka i gruszki pod kruszonką (przepisy Ani)

Składniki:

2 jabłka

2 gruszki

1 łyżka miodu

2 cm imbiru

po 1 łyżce: suszonej żurawiny, suszonych moreli, rodzynek, suszonych fig

Kruszonka:

20 g mąki

30 g płatków owsianych

50 g masła

50 g cukru

Przygotowanie:

Owoce pokrój w kostkę, skarmelizuj na patelni, dodając miód i odrobinę imbiru. Owoce ostudź, wymieszaj z bakaliami. Składniki kruszonki wymieszaj, schładzaj w lodówce przez godzinę. Następnie rozprowadź na blasze z papierem do pieczenia i wstaw na 15 min. do piekarnika o temperaturze 190 st. C. Mając przygotowane owoce i kruszonkę, przełóż je do osobnych opakowań i tuż przed przerwą na drugie śniadania połącz ze sobą.

Minifrittaty

Składniki:

5 jajek

80 g żółtego sera

6 plastrów szynki długo dojrzewającej

sól

pieprz

składniki do wyboru: pomidorki, papryka, boczek, pietruszka, oliwki, brokuły, ser pleśniowy

Przygotowanie:

Jajka rozbełtaj, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Foremki do muffinek wyłóż plastrami szynki, na spód połóż wybrane przez siebie składniki, dodaj żółty ser, zalej masą jajeczną. Zapiekaj ok. 15 min. w 180 st. C.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości