W kuchni Dzień Dobry TVN uczestniczka programu Master Chef Monika Gliniak i Ania Starmach przygotowały pyszności, które z powodzeniem można zjeść na drugie śniadanie: muffiny marchewkowe z pomarańczowym lukrem, baby burgery, jabłka i gruszki pod kruszonką oraz minifrittaty. Smacznego!Muffiny marchewkowe z pomarańczowym lukrem (przepisy Moniki)
Składniki:
2 szklanki tartej na drobnej tarce marchwi
1,5 szklanki maki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 oleju roślinnego
3 jajka
3/4 szklanki brązowego cukru
1 plaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
aromat waniliowy
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
2-3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
Do dekoracji:
mięta
2 duże i grube marchewki
szklanka wody
szklanka cukru
2 łyżki pokrojonej w kostkę skórki z pomarańczy
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy suche produkty: mąkę, sodę, cukier, proszę do pieczenia, sól i przyprawy. W drugiej misce mieszamy rozmącone jajko, marchewkę, aromat waniliowy. Następnie przelewamy składniki mokre, do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Do foremek wykładamy po 2-3 łyżki ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25-20 min. Lukier: Cukier mieszamy dokładnie z sokiem i skórą z pomarańczy na gładką masę. Po upieczeniu i przestudzeniu muffinki lukrujemy. Dekoracja: Marchewkę myjemy i skrobiemy. Następnie za pomocą obieraczki wycinamy z marchewki cienkie i długie paski. Zagotowujemy wodę z cukrem, a następnie wrzucamy do niej paski marchewki i gotujemy przez 15 min. na wolnym ogniu. Ugotowaną marchewkę odcedzamy. Paski marchewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego to temperatury 105 st. C. Suszymy ok. 30 min., aż będą suche, ale jeszcze możliwe do formowania. Według własnej fantazji formujemy dekorację, a następnie znów wkładamy do piekarnika na 30-40 min. Po wystygnięciu układamy na muffinach i dodajemy listek mięty.
Baby burger
Składniki:
2 szklanki przesianej mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka soli
5-6 łyżek zimnego masła
2/3 szklanki zimnego mleka
Burger:
500g mielonego indyka
2 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka bułki tartej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
olej do smażenia
Dodatki:
2 awokado
1 czerwona cebula
garść roszponki
garść rukoli
sól
pieprz
Przygotowanie:
Bułki: Mąkę z solą i proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko i zagniatamy szybkimi ruchami. Lekko wyrabiamy przez ok. 10 sek. Ciasto wałkujemy na placek o ok. 2 cm grubości. W zależności od upodobania wycinamy krążki odpowiedniej średnicy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 st. C i pieczemy 12-13 min.
Burgery: Do mięsa dodajemy startą na drobnej tarce cebulę, czosnek oraz wbijamy jajka. Następnie wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, sól i pierz do smaku. Jeśli mięso jest zbyt luźne, dosypujemy bułkę tartą. Formujemy burgery i smażymy na złoty kolor. Odkładamy, aby ostygły. Wcześnie przygotowane bułki kroimy na pół, wkładamy do nich rukolę i roszponkę, układamy burgery, na nich pokrojone awokado i talarki czerwonej cebuli.
Jabłka i gruszki pod kruszonką (przepisy Ani)
Składniki:
2 jabłka
2 gruszki
1 łyżka miodu
2 cm imbiru
po 1 łyżce: suszonej żurawiny, suszonych moreli, rodzynek, suszonych fig
Kruszonka:
20 g mąki
30 g płatków owsianych
50 g masła
50 g cukru
Przygotowanie:
Owoce pokrój w kostkę, skarmelizuj na patelni, dodając miód i odrobinę imbiru. Owoce ostudź, wymieszaj z bakaliami. Składniki kruszonki wymieszaj, schładzaj w lodówce przez godzinę. Następnie rozprowadź na blasze z papierem do pieczenia i wstaw na 15 min. do piekarnika o temperaturze 190 st. C. Mając przygotowane owoce i kruszonkę, przełóż je do osobnych opakowań i tuż przed przerwą na drugie śniadania połącz ze sobą.
Minifrittaty
Składniki:
5 jajek
80 g żółtego sera
6 plastrów szynki długo dojrzewającej
sól
pieprz
składniki do wyboru: pomidorki, papryka, boczek, pietruszka, oliwki, brokuły, ser pleśniowy
Przygotowanie:
Jajka rozbełtaj, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Foremki do muffinek wyłóż plastrami szynki, na spód połóż wybrane przez siebie składniki, dodaj żółty ser, zalej masą jajeczną. Zapiekaj ok. 15 min. w 180 st. C.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"