Pakowanie próżniowe – wady i zalety. Kiedy się przydaje?

pakowanie próżniowe
Fot. ChiccoDodiFC / Getty Images
Pakowanie próżniowe żywności pozwala w łatwy i bezpieczny sposób przedłużyć jej świeżość. Niegdyś było zarezerwowane tylko dla producentów żywności, dzisiaj dzięki kompaktowym urządzeniom do pakowania próżniowego możliwe jest również w domu. Próżniowe pakowanie żywności blokuje dostęp bakteriom, co dodatkowo wpływa na jej wysoką jakość w momencie otwarcia. Sprawdź, jakie plusy ma próżniowe pakowanie żywności. Jak długo można przechowywać żywność pakowaną próżniowo?

Pakowanie próżniowe to szybki i prosty sposób na bezpieczne przechowywanie żywności. Pozwala nie tylko przez wiele miesięcy zachować jej świeżość, ale też formę, smak i aromat. Pakowane próżniowo mięso można dodatkowo marynować, a pokrojoną na plastry wędlinę ochronić przed wczesnym wysuszeniem. Przekłada się to na oszczędność i podnosi jakość jedzenia.

Więcej:

Koszt zakupu urządzenia do pakowania próżniowego zależy od producenta i wydajności w litrach, jaką za jednym razem można zgrzać w ciągu minuty. Istotny jest również mechanizm, który przeprowadza proces odsysania powietrza. Warto wybierać zgrzewarki mające odsysającą pompę próżniową zamiast prostego wentylatora ciśnieniowego. Najmniej skomplikowane modele zgrzewarek można zakupić w cenie do 300 zł. Najbardziej zaawansowane oscylują w granicach 2000 zł. Ważna jest również jakość folii, jaką wybierze się do pakowania – im grubsza, tym lepsza.

Prawidłowe pakowanie próżniowe

Żywność prawidłowo zapakowana próżniowo całkowicie pozbawiona jest tlenu, co przekłada się na wydłużenie jej świeżości. Należy jednak pamiętać o tym, że pakowanie próżniowe nie jest zamiennikiem lodówki . Nawet zapakowana próżniowo surowa żywność powinna być przechowywana w lodówce. Co prawda, szanse na rozwój pleśni i namnażania się bakterii psujących świeżą żywność są wyeliminowanie, jednak warto pamiętać o tym, że jedzenie samo w sobie zawiera wodę. Prawidłowe pakowanie, a następnie przechowywanie w chłodnym miejscu żywności próżniowej pozwolą na uniknięcie zatrucia pokarmowego.

Podobna kwestia dotyczy ochrony żywności suchej lub warzyw przed słońcem. Pomimo pakowania próżniowego folia nie chroni jedzenia przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym . Dlatego zapakowaną próżniowo żywność należy przechowywać w zaciemnionych miejscach, a w przypadku owoców i warzyw również w lodówce.

Pakowanie próżniowe – wady i zalety

Pakowanie próżniowe ma wiele zalet, które zdecydowanie przeważają nad wadami. Do najważniejszych należą:

  • pakowanie próżniowe suchych pokarmów zapobiega ich wilgotnieniu, natomiast pakowanie w ten sposób żywności mokrej uniemożliwia jej wysychanie;
    • pakowanie próżniowe chroni tłuste pokarmy przed szybszym psuciem się, za co odpowiada jełczenie i rozwarstwianie się oleju;
      • pakowanie próżniowe chroni żywność przed bakteriami, pleśnią, insektami;
        • pakowanie próżniowe umożliwia marynowanie żywności i leżakowanie jej nawet kilka dni (w przypadku pakowania próżniowego mięsa , ryb);
          • warzywa pakowane próżniowo , wcześniej przygotowane na parze lub gotowane, w pełni zachowują swój smak, kolor i aromat;
            • pakowanie próżniowe pozwala przedłużyć świeżość wyrobów garmażeryjnych, np. pakowanych próżniowo pierogów lub wędlin;
              • produkty zachowują wszystkie wartości odżywcze;
                • pakowanie próżniowe daje nieograniczone możliwości w ochronie żywności. Pakować można ryby, mięso, warzywa, owoce, ciasta, sery, a nawet gotowe dania.

                  Do wad pakowania próżniowego na pewno należy zaliczyć wydatek związany z maszyną do pakowania próżniowego żywności i folią do pakowania próżniowego . Zestawiając jednak ten koszt z wydatkami, które się ponosi w związku z wyrzucaniem zepsutej żywności, szala przechyla się na korzyść pakowania próżniowego. Do głosu dochodzą przeciwnicy używania toreb plastikowych, które stosowane w nadmiarze, przyczyniają się do zanieczyszczania środowiska i spadku plonów zbieranych przez rolników. Niewątpliwie argument ten przemawia za rozsądnym stosowaniem toreb plastikowych i ograniczeniem ich do minimum.

                  Zobacz film: Diety gwiazd. Źródło: Dzień Dobry TVN

                  Przechowywanie żywności pakowanej próżniowo

                  Pakowane próżniowo jedzenie, podobnie jak mrożone, ma swój termin ważności. Oznacza to, że pakowana próżniowo żywność pomimo zabezpieczenia nie ma nieograniczonego terminu przydatności do spożycia , co warto mieć na uwadze. Jak długo można przechowywać pakowane próżniowo produkty?

                  • Pieczywo i ciasta, surowy drób – do 8 dni.
                    • Owoce, gotowane warzywa, gotowe dania (np. zupy, pieczone mięso, gulasz) – od 10 do 15 dni.
                      • Surowe warzywa – do 20 dni.
                        • Żółty ser – nawet do 2 miesięcy.
                          • Mrożone produkty – nawet do 2 lat.

                            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości