Przepisy kulinarne

Na co dzień bloguje, a u nas gotuje!

Na co dzień pracuje w biurze, gdzie zajmuje się sprawami administracyjnymi, a w wolnych chwilach prowadzi fotograficznego bloga. Ewelina Majdak, w kuchni Dzień Dobry TVN rozgrzała piekarnik aż do czerwoności!

Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News

Owsianka z bananami, śliwkami i czekoladą
Składniki:
4 kostki gorzkiej czekolady
2 garście ziaren słonecznika
2 łyżki kaszy jaglanej
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
1 łyżka oliwy
1 jabłko
1 banan
pół szklanki płatków owsianych
syrop daktylowy lub miód
kawałek korzenia imbiru
garść suszonych śliwek
sok z cytryny

Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Dodajemy ziarna słonecznika, płatki i kaszę jaglaną i prażymy, aż lekko zbrązowieją. Dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Dodajemy szklankę wody, mieszamy i gotujemy 5 minut. Dodajemy mleko, suszone śliwki pokrojone w paski, obrane i starte na tarce do jarzyn jabłko (duże oczka), imbir oraz sok z cytryny i gotujemy kolejne 5 minut. Na samym końcu dodajemy banana pokrojonego w plastry. Na talerzu polewamy owsiankę syropem z daktyli, syropem z agawy lub miodem i posypaną siekaną czekoladą. Owsiankę podajemy na ciepło, chociaż na zimno równie smakuje dobrze.

Czekoladowe placki śniadaniowe
Składniki:
350 ml mleka
100 g mąki żytniej razowej
100 g mąki pszennej krupczatki
50 g cukru z prawdziwą wanilią
50 g płatków migdałowych
30 g dobrego, ciemnego kakao
2 banany
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy
0,5 łyżeczki sody
Kilka kostek ciemnej czekolady
Kilka mięsistych śliwek

Do podania dodatkowo:
Mały kubek kwaśnej śmietany
Ulubiony dżem

Przygotowanie:
W misce mieszamy razem obie mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Jajka ubijamy lekko z cukrem za pomocą miksera lub mieszamy trzepaczką balonową. Do ubitych jajek dodajemy mleko i wszystko razem mieszamy. Składniki płynne dodajemy do mąki i wszystko dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy posiekane cząstki czekolady, śliwki pokrojone w paski, płatki migdałów, banany pokrojone w plasterki i łyżkę oliwy. Dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzewamy patelnię i nakładamy łyżką ciasto – na jeden placek przypada 1 pełna łyżka stołowa ciasta.  Placuszki smażymy na wolnym ogniu z obu stron, aż się ładnie zrumienią. Podajemy ze śmietaną wymieszaną z łyżką cukru waniliowego lub ulubionym dżemem.

Kaszotto z burakami i dynią
Składniki:
750 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
250 g kaszy jęczmiennej
150 ml białego wina
100 g koziego (lub owczego) sera
50 g zimnego masła
3 średniej wielkości buraki
2 małe cebule
1 łyżka oliwy lub oleju
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka kulek zielonego pieprzu
szczypta czarnego pieprzu
pół małej dyni
sól

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Buraki dobrze wyszoruj i pokrój w cząstki. Dynię obierz i pokrój w 2 cm kostkę. Ułóż pokrojoną dynię i cząstki buraków w osobnych naczyniach żaroodpornych, skrop oliwą, ułóż po kilka gałązek tymianku wraz z listkami i piecz przez 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie mogą się rozpadać (buraki będą potrzebowały więcej czasu). Bulion postaw na kuchence i podgrzewaj na małym ogniu – musi być cały czas ciepły. Kaszę przepłucz na sicie i odsącz. W szerokim rondlu rozgrzej łyżkę oliwy i dodaj cebulę pokrojoną w cienkie piórka oraz kulki zielonego pieprzu. Smaż na niewielkim ogniu przez około 5 minut, aż się zeszkli. Dodaj kaszę, wymieszaj dokładnie by każde ziarno pokryło się oliwą i smaż kolejne 5 minut. Dodaj wino i pozwól mu odparować przez około 2 minuty. Zacznij dodawać bulion – na początku po jednej, pełnej łyżce wazowej. Pamiętaj by za każdym razem dokładnie wszystko wymieszać. Kiedy kasza wchłonie cały bulion dodaj jego kolejną porcję.
Po około 15-20 minutach kaszotto powinno być gotowe – kasza powinna być miękka, ale nie może się rozpadać. Zdejmij garnek z ognia i dodaj masło pokrojone na małe kawałki. Energicznie i szybko wmieszaj je w kaszę. Zetrzyj ser na tarce do jarzyn lun pokrusz palcami. Dodaj go do kaszy i wymieszaj. Jeśli kaszotto jest zbyt gęste dodaj odrobinę więcej bulionu. Dopraw pieprzem i solą według uznania (nie dodawaj soli przed dodaniem sera, gdyż jest on słony sam w sobie). Podawaj z pieczonymi warzywami, posypane tartym serem z kieliszkiem dobrego, białego wina.




Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
52
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0