Na co dzień pracuje w biurze, gdzie zajmuje się sprawami administracyjnymi, a w wolnych chwilach prowadzi fotograficznego bloga. Ewelina Majdak, w kuchni Dzień Dobry TVN rozgrzała piekarnik aż do czerwoności!Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News
Owsianka z bananami, śliwkami i czekoladą
Składniki:
4 kostki gorzkiej czekolady
2 garście ziaren słonecznika
2 łyżki kaszy jaglanej
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
1 łyżka oliwy
1 jabłko
1 banan
pół szklanki płatków owsianych
syrop daktylowy lub miód
kawałek korzenia imbiru
garść suszonych śliwek
sok z cytryny
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Dodajemy ziarna słonecznika, płatki i kaszę jaglaną i prażymy, aż lekko zbrązowieją. Dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Dodajemy szklankę wody, mieszamy i gotujemy 5 minut. Dodajemy mleko, suszone śliwki pokrojone w paski, obrane i starte na tarce do jarzyn jabłko (duże oczka), imbir oraz sok z cytryny i gotujemy kolejne 5 minut. Na samym końcu dodajemy banana pokrojonego w plastry. Na talerzu polewamy owsiankę syropem z daktyli, syropem z agawy lub miodem i posypaną siekaną czekoladą. Owsiankę podajemy na ciepło, chociaż na zimno równie smakuje dobrze.
Czekoladowe placki śniadaniowe
Składniki:
350 ml mleka
100 g mąki żytniej razowej
100 g mąki pszennej krupczatki
50 g cukru z prawdziwą wanilią
50 g płatków migdałowych
30 g dobrego, ciemnego kakao
2 banany
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy
0,5 łyżeczki sody
Kilka kostek ciemnej czekolady
Kilka mięsistych śliwek
Do podania dodatkowo:
Mały kubek kwaśnej śmietany
Ulubiony dżem
Przygotowanie:
W misce mieszamy razem obie mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Jajka ubijamy lekko z cukrem za pomocą miksera lub mieszamy trzepaczką balonową. Do ubitych jajek dodajemy mleko i wszystko razem mieszamy. Składniki płynne dodajemy do mąki i wszystko dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy posiekane cząstki czekolady, śliwki pokrojone w paski, płatki migdałów, banany pokrojone w plasterki i łyżkę oliwy. Dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzewamy patelnię i nakładamy łyżką ciasto – na jeden placek przypada 1 pełna łyżka stołowa ciasta. Placuszki smażymy na wolnym ogniu z obu stron, aż się ładnie zrumienią. Podajemy ze śmietaną wymieszaną z łyżką cukru waniliowego lub ulubionym dżemem.
Kaszotto z burakami i dynią
Składniki:
750 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
250 g kaszy jęczmiennej
150 ml białego wina
100 g koziego (lub owczego) sera
50 g zimnego masła
3 średniej wielkości buraki
2 małe cebule
1 łyżka oliwy lub oleju
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka kulek zielonego pieprzu
szczypta czarnego pieprzu
pół małej dyni
sól
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Buraki dobrze wyszoruj i pokrój w cząstki. Dynię obierz i pokrój w 2 cm kostkę. Ułóż pokrojoną dynię i cząstki buraków w osobnych naczyniach żaroodpornych, skrop oliwą, ułóż po kilka gałązek tymianku wraz z listkami i piecz przez 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie mogą się rozpadać (buraki będą potrzebowały więcej czasu). Bulion postaw na kuchence i podgrzewaj na małym ogniu – musi być cały czas ciepły. Kaszę przepłucz na sicie i odsącz. W szerokim rondlu rozgrzej łyżkę oliwy i dodaj cebulę pokrojoną w cienkie piórka oraz kulki zielonego pieprzu. Smaż na niewielkim ogniu przez około 5 minut, aż się zeszkli. Dodaj kaszę, wymieszaj dokładnie by każde ziarno pokryło się oliwą i smaż kolejne 5 minut. Dodaj wino i pozwól mu odparować przez około 2 minuty. Zacznij dodawać bulion – na początku po jednej, pełnej łyżce wazowej. Pamiętaj by za każdym razem dokładnie wszystko wymieszać. Kiedy kasza wchłonie cały bulion dodaj jego kolejną porcję.
Po około 15-20 minutach kaszotto powinno być gotowe – kasza powinna być miękka, ale nie może się rozpadać. Zdejmij garnek z ognia i dodaj masło pokrojone na małe kawałki. Energicznie i szybko wmieszaj je w kaszę. Zetrzyj ser na tarce do jarzyn lun pokrusz palcami. Dodaj go do kaszy i wymieszaj. Jeśli kaszotto jest zbyt gęste dodaj odrobinę więcej bulionu. Dopraw pieprzem i solą według uznania (nie dodawaj soli przed dodaniem sera, gdyż jest on słony sam w sobie). Podawaj z pieczonymi warzywami, posypane tartym serem z kieliszkiem dobrego, białego wina.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"