Przepisy kulinarne

Myślisz o niebieskich migdałach... w kuchni?

Migdały, pomimo dość znacznej zawartości tłuszczu, powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Są nieocenionych źródłem wapnia, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan zaproponował migdały w wersji na słodko!

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

 


Migdały w cukrze

Składniki:
400 g Migdały
400 g białego Cukru Królewskiego
100 ml Woda
Cukier wanilinowy
Cynamon

Przygotowanie:
Na patelni łączymy cukier z wodą. Przygotowujemy syrop. Dodajemy cukier wanilinowy i cynamon. Wsypujemy migdały i mieszamy, podgrzewamy około 20 minut do momentu aż migdały całe pokryją się błyszczącym syropem. Tak przygotowane migdały wykładamy na pergamin i odstawiamy do przestygnięcia i wysuszenia. Można wstawić do piekarnika - to przyspieszy proces wysuszania.

Naleśniki z serkiem migdałowym, jabłkami i herbacianą kruszonką

Składniki:
100 g Ciasteczka kruche
100 g Migdały mielone
100 g Cukier Królewski
100 g Masło

Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze i łączymy z migdałami, cukrem i rozpuszczonym masłem. Wyrabiamy szybko kruszonkę. Odstawiamy do lodówki.

Składniki:
300 g Mąka
250 ml Mleko
100 g Cukier Królewski
100 g drobny trzcinowy Cukier Królewski
40g Masło
5 szt. Jabłka
4 szt. Jajka

Przygotowanie:
Z ww składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, ale na koniec dodając pianę z białek ubitą z cukrem. Powstaną dzięki temu baaardzo puszyste naleśniki. Smażymy na patelni na złoty kolor. Cukier z masłem rozpuszczamy na patelni, karmelizujemy i dodajemy plastry jabłek.

Składniki:
500 g Ser biały
200 g Cukier Królewski
120 g Masło
70 g Mąka
4  jajka
Aromat migdałowy

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ser, jajka i na koniec mąkę. Tyle. Naleśniki przekładamy serem, układamy w blaszce, wykładamy jabłka i  posypujemy kruszonką. Wstawiamy do zapieczenia.

Tarta migdałowa z karmelizowanymi pomarańczami w trzcinowym cukrze
Składniki:
400 g Mąka
200 g Masło
100 g drobny trzcinowy Cukier Królewski
8 żółtek
Cukier wanilinowy
Sól

Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche i odstawiamy aby odpoczęło. Po 30 minutach rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy na blaszkę do tarty. Wypiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni około 15 minut.

Składniki:
200 g Masło
200 g Cukier Królewski
200 g Migdały w proszku
20 g Mąka
3  Jajka

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy po jednym jajku i ubijamy nadal mikserem. Do masy dodajemy migdały w proszku wymieszane z mąką i już teraz delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na podpieczony spód z ciasta kruchego i wstawiamy do pieczenia w temp. 180 stopni. Pieczemy na złoty kolor.

Składniki:
100 g drobny trzcinowy Cukier Królewski
5 szt. pomarańczy

Przygotowanie:
Pomarańcze kroimy w plastry i układamy na upieczonym cieście. Wierzch posypujemy obficie cukrem trzcinowym i za pomocą opalarki do kremu brulee karmelizujemy cukier z pomarańczami.





Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
79
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0