My grillujemy, Wy grillujecie, Oni grillują

Majówka, nie bez kozery, nazywana jest "świętem grilla". Miliony Polaków ruszają w tym czasie w plener, by oddać się kuchennej pasji! Dlatego też, w Dzień Dobry TVN, swoje grillowe propozycje zaprezentowali: Jakub Kuroń, Tomasz Oświeciński i Maja Oświecińska. Może przetestujecie ich dzisiejsze przepisy: szparagi w boczku, sałatka orientalna z wołowiną oraz deser z tapioką i musem z mango. Smacznego

Szparagi w boczku z grilla z sosem dijon

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów

250 g chudego boczku w plastrach

sól, pieprz

Sos:

skórka otarta z 1 cytryny

sok z 1 cytryny

2 łyżki musztardy dijon

1 łyżka miodu

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sól

Sposób przygotowania: Szparagi umyj, obetnij zdrewniałe końcówki i delikatnie obierz ze skórki. Nie muszą być obrane dokładnie. Każdego szparaga delikatnie dopraw solą i pieprzem. Zawiń ciasno w plastry boczku. Grilluj na dobrze rozgrzanym ruszcie, około 5 minut. Obracaj szparagi co chwilkę. Wszystkie składniki sosu wymieszaj, dopraw solą. Grillowane szparagi podawaj z sosem.

Sałatka orientalna z wołowiną z grilla

Składniki:

Sałatka:

2 marchewki, umyte i obrane

1 pietruszka, umyta i obrana

1 łodyga selera naciowego, umyta i obrana

4-5 rzodkiewek, umytych

2 ogórki gruntowe, umyte

2 łyżki posiekanego szczypioru

2-3 łyżki listków kolendry

1 stek wołowy z rostbefu

1 łyżka oleju roślinnego

sól, pieprz

Sos:

30 g prażonego sezamu

1 utarty ząbek czosnku

utarty kawałek imbiru, wielkości ząbka czosnku

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sosu rybnego lub ostrygowego

1 łyżeczka oleju sezamowego

2-3 łyżki oliwy z oliwek

sok z 1/2 limonki

1 łagodna papryczka chilli, drobno posiekana

Warzywa: marchew, pietruszkę, seler, rzodkiewki i ogórki, pokrój w bardzo cienkie plasterki. Najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. W dużej misce wymieszaj warzywa oraz szczypiorek i kolendrę. Stek natrzyj olejem, dopraw solą i pieprzem. Wołowinę grilluj po 3-4 minuty z każde strony, na dobrze rozgrzanym grillu. Następnie odłóż, aby mięso odpoczęło przez 10 minut. W przygotuj sos. Wszystkie składniki wymieszaj, do połączenia składników. Warzywa polej sosem, ułóż cienkie plasterki steka.

Deser tapioką i musem z mango

Składniki:

250ml mleka 0,5 proc.

200ml mleka kokosowego

4 łyżki drobnej tapioki

2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy

szczypta soli

jedno dojrzałe mango

Do rondelka wlewamy mleko zwykle i kokosowe, wsypujemy tapiokę, miód i sól. Gotujemy 15 minut na wolnym ogniu. Następnie przelewany do naczyń odpornych na wysoką temperaturę i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie obieramy mango, oddzielamy od pestki i blendujemy na jednolita masę. Polewamy przestudzone desery.

Autor: Redakcja Dzień Dobry

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości