Dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN Iwona Zasuwa pokazała, w jak znakomity sposób można wykorzystać kaszę jaglaną. Przygotowała dla nas: mleko jaglane, jaglaną czekoladę, racuchy jaglane z daktylami i kotleciki jaglane. Mleko jaglane
Składniki:
3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
dwie garści nerkowców lub migdałów
2-3 łyżki wiórków kokosowych
2 daktyle bez pestek
szczypta soli
woda przegotowana
Przygotowanie:
Wrzucamy wszystkie składniki podstawowe i miksujemy całość na obrotach 5-6, dolewając stopniowo wodę a następnie na obrotach 10 aż do uzyskania maksymalnego rozdrobnienia składników (zazwyczaj nie dłużej niż 5 minut). Miksujemy z dodatkiem świeżo przegotowanej wody, kaszy i wiórków; woda powinna być teoretycznie w proporcjach 1 część (masa): do 4 (woda). Jeśli robimy mleczko z dużo mniejszą ilością wody powstanie śmietanka (zawsze można ją rozcieńczyć). Idealna do koktajli albo jogurtów wegańskich. Jeśli chcemy uzyskać jednorodny "mleczny" płyn, przelewamy całość przez sitko lub gazę. Natomiast jeśli użyjemy urządzenia wysokoobrotowego, otrzymamy zawiesinę tak rozdrobnioną, że przelewanie przez sitko będzie zupełnie bezcelowe (na sicie nic nie zostanie), ale w konsystencji będzie delikatnie wyczuwalna "struktura" mleczka
Jaglana czekolada
Składniki:
3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
nerkowce lub migdały
3 łyżki wiórek koksowych
daktyle suszone lub świeże bez pestek
3-4 łyżki karobu
2 łyżki kakao surowego
szczypta soli
płatki migdałowe i owoce goji dekoracyjnie
Przygotowanie:
Wrzucamy wszystkie składniki do miksera, wlewamy niedużą ilość wody (dolewamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji) i miksujemy bez odkreślenia czasu na obrotach 6-7. Kiedy osiągamy już masę o pożądanej gęstości (dodawanie wody będzie zakończone) zaczynamy miksować na obrotach maksymalnych aż do uzyskania konsystencji kremu (zazwyczaj 5-7 minut).
Możemy również uzyskać niezłą konsystencję kremu miksując wcześniej namoczone składniki dowolnym urządzeniem niskoobrotowym. Zajmie to trochę więcej czasu i być może konsystencja nie będzie tak aksamitna.
Przekładamy jaglaną czekoladę do pucharków, posypujemy płatkami migdałów i owocami goji. Możemy schłodzić w lodówce albo podać od razu.
Racuchy jaglane z daktylami
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej na sypko
2 łyżki mąka Quinoa
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
jajo
4-5 świeżych daktyli
1 jabłko
cynamon
kardamon zielony
masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę miksujemy z daktylami, mąkami, jajem i jabłkiem (możemy też jabłko dodać na końcu, starte na tarce na dużych oczkach), podlewając masę delikatnie wodą tak, by osiągnąć konsystencję gęstej śmietany (takiej, która będzie spływała z łyżki na patelnię). Dodajemy przyprawy.
Smażymy na rumiano, delikatnie odwracamy na drugą stronę za pomocą kuchennej "łopatki".
Kotleciki jaglane
Składniki:
2 szklanki kaszy jaglana ugotowanej na sypko
2 marchewki
2 cebule
1 jabłko
1/3 szklanki lnu złocistego
pół szklanki sezamu
1 szklanka słoneczniku łuskanego
pół szklanki pestek dyni
kmin rzymski
kozieradka
kurkuma
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
50 ml oleju nierafinowanego
Panierka:
sezam
słonecznik
płatki migdałowe
Przygotowanie:
Podprażamy na suchej patelni sezam (uwaga, łatwo się pali i gorzknieje!), tak samo postępujemy ze słonecznikiem. Połowę podprażonego słonecznika, pestki dyni i len mielimy w wyciskarce ślimakowej albo miksujemy dowolnym sprzętem domowym by je nieco rozdrobnić (niekoniecznie na mąkę). Marchew obieramy (+ opcjonalnie, dodatkowe warzywa korzeniowe), trzemy na tarce bądź mielimy w wyciskarce i podprażamy na patelni na półmiękko. Cebulę obieramy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podduszamy w niewielkiej ilości oleju. Teraz do miski wrzucamy 2 szklanki ugotowanej kaszy, marchew i cebulę, dodajemy zmielone pestki oraz len i porządnie mieszamy całość. Obieramy jabłko, wydrążamy gniazda nasienne i miksujemy na papkę. Dodajemy do masy wraz olejem, ponownie mieszamy. Używamy stopki miksującej i mielimy nie więcej niż 1/5 masy dzięki czemu uzyskamy bardziej zwartą masę kotletów a jednocześnie zachowujemy ziarnistą strukturę ingrediencji. Mieszamy całość dorzucając sól i pieprz do smaku, zmiażdżony czosnek, kozieradkę i kumin (opcjonalnie), oraz pozostały podprażony słonecznik w całości. Teraz, po wymieszaniu i ocenie "stopnia słoności" możemy przejść do lepienia kotlecików lekko natłuszczonymi olejem dłońmi i panierowania ich. Część w sezamie, część w płatkach migdałów, część w słoneczniku. Znakomicie udają się również w wersji bez panierki. Wykładamy blaszkę lub ruszt papierem do pieczenia lekko nasmarowanym olejem, układamy kotleciki i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 st. C. Czas pieczenia zależy od preferencji co do chrupkości kotlecików. W trakcie pieczenia można je również odwrócić na drugą stronę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"