Robert Kantereit był dziś niepocieszony, bo w kuchni Dzień Dobry TVN zamiast potraw mięsnych powstały słodycze. Dorota Kamińska, autorka kulinarnego bloga, przygotowała w naszej kuchni: muffiny z jagodami, muffiny marchewkowe z orzechami i żurawiną, babeczki cupcakes potrójnie czekoladowe i babeczki cupcakes red velvet. Skorzystajcie z jej przepisów! Muffiny z jagodami
Składniki:
160 g mąki pszennej tortowej
50 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
1 jajko
4 łyżki oleju lub stopionego masła
4 łyżki mleka lub wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
0,5 szklanki jagód lub borówek
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Składniki suche połącz w miseczce (mąkę i proszek najlepiej przesiać przez sitko). W drugiej miseczce zmieszaj widelcem składniki mokre. Dodaj je do składników suchych razem z jagodami i szybko, ale delikatnie, wymieszaj całość łyżką. Przełóż masę do foremek wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami, do 2/3 ich wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 20-25 minut, do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia. W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika, a po upieczeniu od razu wyjmij muffiny i odstaw do wystudzenia.
Muffiny marchewkowe z orzechami i żurawiną
160 g mąki pszennej tortowej
50 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
1 jajko
4 łyżki oleju lub stopionego masła
4 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
0,5 szklanki marchewki
0,25 szklanki orzechów włoskich
0,25 szklanki suszonej żurawiny
6 łyżek skórki z pomarańczy
Przygotowanie:
Składniki suche połącz w miseczce (mąkę i proszek najlepiej przesiać przez sitko). W drugiej miseczce zmieszaj widelcem składniki mokre, następnie dodaj je do składników suchych razem z marchewką, orzechami włoskimi i żurawiną i szybko, ale delikatnie, wymieszaj całość łyżką. Przełóż masę do foremek na muffiny wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami do 2/3 ich wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 20-25 minut, do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia. W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika, a po upieczeniu od razu wyjmij muffiny i odstaw do wystudzenia.
Babeczki cupcakes potrójnie czekoladowe
120 g mąki pszennej tortowej
40 g kakao
50 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
1 jajko
4 łyżki oleju lub stopionego masła
4 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
12 kostek czekolady
Krem czekoladowy do dekoracji
100 g kremowego sera, np. mascarpone
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru lub cukru pudru
0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Do dekoracji (do wyboru):
posypka czekoladowa lub kolorowa
cukier perlisty
cukier puder
perełki cukiernicze
kolorowe żelki
pianki marshmallows
Przygotowanie:
Składniki suche połącz w miseczce (mąkę, kakao i proszek najlepiej przesiać przez sitko). W drugiej miseczce zmieszaj widelcem składniki mokre, następnie dodaj je do składników suchych razem z kawałkami czekolady i szybko, ale delikatnie, wymieszaj całość łyżką. Przełóż masę do foremek na babeczki wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami do 2/3 ich wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 20-25 minut, do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia. W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika, a po upieczeniu od razu wyjmij babeczki i odstaw do wystudzenia. Czekoladę na krem czekoladowy rozpuść w kąpieli wodnej. Zmiksuj w miseczce mascarpone z cukrem lub cukrem pudrem i wanilią, dodaj roztopioną, delikatnie przestudzoną czekoladę i ucieraj jeszcze chwilę, do połączenia składników w jednolitą masę.
Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy udekoruj kremem wierzch babeczek. Krem czekoladowy na babeczkach udekoruj dodatkami: przesianym cukrem pudrem, żelkami, perełkami, perlistym cukrem, posypką lub piankami marshmallows.
Babeczki cupcakes red velvet
120 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka kakao
50 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 jajko
4 łyżki oleju lub stopionego masła
4 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
czerwony barwnik spożywczy
Przygotowanie:
Składniki suche połącz w miseczce (mąkę, kakao i proszek najlepiej przesiać przez sitko). W drugiej miseczce zmieszaj widelcem składniki mokre, następnie dodaj je do składników suchych razem z barwnikiem spożywczym i szybko, ale delikatnie, wymieszaj całość łyżką. Przełóż masę do foremek na babeczki wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami do 2/3 ich wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 20-25 minut, do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia. W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika, a po upieczeniu od razu wyjmij babeczki i odstaw do wystudzenia. Zmiksuj w miseczce mascarpone z cukrem lub cukrem pudrem i wanilią, do połączenia składników w jednolitą masę. Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy udekoruj kremem wierzch babeczek. Krem waniliowy na babeczkach udekoruj dodatkami: przesianym cukrem pudrem, perełkami, perlistym cukrem, posypką.
Krem waniliowy do dekoracji
150 g kremowego sera, np. mascarpone
1 łyżka cukru lub cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka soku z cytryny
Do dekoracji (do wyboru):
cukier perlisty
cukier puder
perełki cukiernicze
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"