Przepisy kulinarne

Muffiny, babeczki i mnóstwo kremu

Robert Kantereit był dziś niepocieszony, bo w kuchni Dzień Dobry TVN zamiast potraw mięsnych powstały słodycze. Dorota Kamińska, autorka kulinarnego bloga, przygotowała w naszej kuchni: muffiny z jagodami, muffiny marchewkowe z orzechami i żurawiną, babeczki cupcakes potrójnie czekoladowe i babeczki cupcakes red velvet. Skorzystajcie z jej przepisów!

Muffiny z jagodami
Składniki:
160 g mąki pszennej tortowej
50 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
1 jajko
4 łyżki oleju lub stopionego masła
4 łyżki mleka lub wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
0,5 szklanki jagód lub borówek
cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:
Składniki suche połącz w miseczce (mąkę i proszek najlepiej przesiać przez sitko). W drugiej miseczce zmieszaj widelcem składniki mokre. Dodaj je do składników suchych razem z jagodami i szybko, ale delikatnie, wymieszaj całość łyżką. Przełóż masę do foremek wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami, do 2/3 ich wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 20-25 minut, do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia. W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika, a po upieczeniu od razu wyjmij muffiny i odstaw do wystudzenia.

Muffiny marchewkowe z orzechami i żurawiną
Składniki:
160 g mąki pszennej tortowej
50 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
1 jajko
4 łyżki oleju lub stopionego masła
4 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
0,5 szklanki marchewki
0,25 szklanki orzechów włoskich
0,25 szklanki suszonej żurawiny
6 łyżek skórki z pomarańczy

Przygotowanie:
Składniki suche połącz w miseczce (mąkę i proszek najlepiej przesiać przez sitko). W drugiej miseczce zmieszaj widelcem składniki mokre, następnie dodaj je do składników suchych razem z marchewką, orzechami włoskimi i żurawiną i szybko, ale delikatnie, wymieszaj całość łyżką. Przełóż masę do foremek na muffiny wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami do 2/3 ich wysokości.  Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 20-25 minut, do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia. W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika, a po upieczeniu od razu wyjmij muffiny i odstaw do wystudzenia.

Babeczki cupcakes potrójnie czekoladowe
Składniki:
120 g mąki pszennej tortowej
40 g kakao
50 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
1 jajko
4 łyżki oleju lub stopionego masła
4 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
12 kostek czekolady

Krem czekoladowy do dekoracji
100 g kremowego sera, np. mascarpone
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru lub cukru pudru
0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Do dekoracji (do wyboru):
posypka czekoladowa lub kolorowa
cukier perlisty
cukier puder
perełki cukiernicze
kolorowe żelki
pianki marshmallows

Przygotowanie:
Składniki suche połącz w miseczce (mąkę, kakao i proszek najlepiej przesiać przez sitko). W drugiej miseczce zmieszaj widelcem składniki mokre, następnie dodaj je do składników suchych razem z kawałkami czekolady i szybko, ale delikatnie, wymieszaj całość łyżką. Przełóż masę do foremek na babeczki wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami do 2/3 ich wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 20-25 minut, do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia. W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika, a po upieczeniu od razu wyjmij babeczki i odstaw do wystudzenia. Czekoladę na krem czekoladowy rozpuść w kąpieli wodnej. Zmiksuj w miseczce mascarpone z cukrem lub cukrem pudrem i wanilią, dodaj roztopioną, delikatnie przestudzoną czekoladę i ucieraj jeszcze chwilę, do połączenia składników w jednolitą masę.
Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy udekoruj kremem wierzch babeczek. Krem czekoladowy na babeczkach udekoruj dodatkami: przesianym cukrem pudrem, żelkami, perełkami, perlistym cukrem, posypką lub piankami marshmallows.

Babeczki cupcakes red velvet
Składniki:
120 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka kakao
50 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 jajko
4 łyżki oleju lub stopionego masła
4 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
czerwony barwnik spożywczy

Przygotowanie:
Składniki suche połącz w miseczce (mąkę, kakao i proszek najlepiej przesiać przez sitko). W drugiej miseczce zmieszaj widelcem składniki mokre, następnie dodaj je do składników suchych razem z barwnikiem spożywczym i szybko, ale delikatnie, wymieszaj całość łyżką. Przełóż masę do foremek na babeczki wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami do 2/3 ich wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 20-25 minut, do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia. W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika, a po upieczeniu od razu wyjmij babeczki i odstaw do wystudzenia. Zmiksuj w miseczce mascarpone z cukrem lub cukrem pudrem i wanilią, do połączenia składników w jednolitą masę. Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy udekoruj kremem wierzch babeczek.  Krem waniliowy na babeczkach udekoruj dodatkami: przesianym cukrem pudrem, perełkami, perlistym cukrem, posypką.

Krem waniliowy do dekoracji
Składniki:
150 g kremowego sera, np. mascarpone
1 łyżka cukru lub cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka soku z cytryny
Do dekoracji (do wyboru):
cukier perlisty
cukier puder
perełki cukiernicze

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
76
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0