Muffinki z kremem w środku - jak przyrządzić? Przepis na muffinki z kremem czekoladowym

Muffinki z orzechami w środku
Larry Williams&Associates / Getty Images
Źródło: Digital Vision
Muffiny swoim smakiem potrafią zadowolić nawet wytrawnych smakoszy. Babeczki z owocami, bakaliami czy muffinki z kremem to smaczna przekąska, którą można zrobić w niecałe pół godziny. Sprawdź, jak zrobić muffinki z kremem budyniowym lub czekoladowym.

Muffinki z kremem budyniowym, który często urozmaica się o czekoladę, stanowią idealną propozycję zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Mało kto przejdzie obojętnie obok idealnie wypieczonej babeczki, dlatego warto wiedzieć, jak je przyrządzić.

Muffinki z kremem budyniowym - jak przyrządzić przepyszny krem?

Dziś muffinki z kremem spotkać można na niemalże każdej półce sklepowej, ale mimo to warto przyrządzić je samodzielnie w domu bez konserwantów i innych dodatków używanych do produkcji muffinek z kremem na skalę przemysłową. Atrakcyjnym deserem są muffinki z kremem budyniowym i czekoladowym. Dodanie kremu do babeczek sprawia, że podczas jedzenia wypieku łączą się dwie różne konsystencje i wiele smaków, co dodaje muffinkom z kremem atrakcyjności. Delikatna konsystencja słodkiego kremu kontrastuje z charakterystyczną strukturą ciasta, dając niezwykłe doznania podczas jedzenia.

Jednym z najpopularniejszych sposobów na stworzenie kremu jest wykorzystanie budyniu. To podstawa wielu mas do tortów, biszkoptów czy muffinek właśnie.

Do przygotowania kremu potrzebować będziemy:

· budyń (śmietankowy lub waniliowy),

· 400 ml mleka,

· 300 g masła,

· 20 g cukru.

Sposób przygotowania:

Masło musi zmięknąć, dlatego warto wyjąć je wcześniej z lodówki i pokroić na małe kawałki. Większość mleka z cukrem gotujemy w garnku, zaś niewielką jego część wykorzystujemy do rozpuszczenia budyniu. Warto mieszać mleko, żeby się nie przypaliło. Gdy mleko zacznie się gotować, dodajemy budyń i intensywnie mieszamy, aby w wyrobie nie znajdowały się żadne grudki. Po uzyskaniu zadowalającej nas tekstury, odstawiamy budyń (pod przykryciem) do wystygnięcia. Miękkie masło miksujemy na puszystą pianę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji masła, dodajemy stopniowo zimny budyń i intensywnie mieszamy. Warto dokładnie zmiksować wszystkie składniki, żeby krem do babeczek nie miał żadnych grudek

Przepis na muffinki z kremem (podstawowy przepis)

Do przygotowania muffinek potrzebować będziemy:

· 2 jajka,

· 400 g mąki,

· 200 ml mleka,

· 100 g cukru,

· 100 ml oleju rzepakowego,

· 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Na początku należy połączyć ze sobą składniki suche tj. mąka, cukier, proszek do pieczenia. Następnie mieszamy składniki mokre: mleko, olej i jajka. Należy dokładnie wymieszać składniki, bo ciasto musi mieć jak najbardziej gładką konsystencję. Po przygotowaniu mieszamy obie partie składników ze sobą. Tak przygotowane ciasto możemy rozlewać do foremek. Foremki umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku na ok. 30 minut. Po wyjęciu muffinek, na powierzchnię foremki wyciskamy wcześniej przygotowany krem na bazie budyniu.

Który krem wybrać - budyniowy, śmietankowy, czekoladowy?

Decydując się na przygotowanie muffinek z kremem, warto pamiętać, że krem można wykorzystać na 2 różne sposoby - wycisnąć krem na powierzchnię lub umieścić go w środku babeczki.

Niezależnie od metody podania warto zastanowić się nad smakiem kremu. Najczęściej wykorzystywane są kremy śmietankowe i czekoladowe. Obie propozycje stworzyć można na bazie budyniu, wszystko więc zależy wyłącznie od naszych preferencji kulinarnych.

Muffinki z kremem karpatkowym - nietypowe połączenie

Przepis na krem karpatkowy

Składniki:

· 250 ml mleka,

· 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

· 2 łyżki mąki pszennej,

· 200 g cukru,

· 200 g masła,

· 1 cukier wanilinowy,

· 1 żółtko jaja.

Sposób przygotowania:

W połowie przygotowanego mleka rozbełtujemy żółtko, dodajemy do niego obie mąki i dokładnie mieszamy. Pozostałą część mleka gotujemy z dodatkiem cukru wanilinowego. Do gotującego się mleka dodajemy rozczyn z mąki i mieszamy, aż powstanie budyń, który zdejmujemy z ognia i studzimy. Do budyniu dodajemy utarte masło, po czym intensywnie mieszamy mikserem (najlepiej na najwyższych obrotach, wtedy krem wychodzi bardziej puszysty).

Zobacz film: Muffinki pełne orzechów.

Zobacz film: Muffinki pełne orzechów. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: Digital Vision

podziel się:

Pozostałe wiadomości