Przepis na muffinki cytrynowe. Z jakimi dodatkami przygotować muffinki cytrynowe?

Muffinki cytrynowe
Fot: DebbiSmirnoff / gettyimages.com
Muffinki cytrynowe polubią wszyscy, którzy nie znoszą mdlących, zbyt słodkich smaków i nawet w deserach szukają nuty świeżości. Dodatkowe walory smakowe uzyskuje się poprzez dodanie do przepisu podstawowego swoich ulubionych składników. Jak przygotować cytrynowe babeczki z makiem, czekoladą, kremem lub jogurtem?

Muffinki cytrynowe są wyjątkową przekąską, którą można zabrać ze sobą dosłownie wszędzie. Ich aromat przypadnie do gustu wszystkim, którzy uwielbiają cytrusy. Mają słodko-kwaśny smak, dzięki czemu nie są tak słodkie, jak inne desery, a tym samym świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie w pracy czy w szkole. Poznaj przepis na muffinki cytrynowe i sprawdź, jakie dodatkowe składniki warto wykorzystać dla urozmaicenia klasycznej receptury.

Muffinki cytrynowe – co zrobić, aby były wilgotne?

Duże znaczenie w przygotowaniu babeczek cytrynowych ma rodzaj zastosowanego tłuszczu. To właśnie on jest są odpowiedzialny za ostateczną konsystencję wypieku i jego strukturę. W przepisach najczęściej w roli tłuszczu występuje masło lub margaryna. Bazujące na nich ciasta są zwykle bardziej suche niż te, które powstają przy użyciu np. oleju słonecznikowego. Muffinki cytrynowe na oleju dłużej zachowują świeżość i nawet po kilku dniach odpowiedniego przechowywania są nadal aromatyczne i wilgotne w środku. Jak je przygotować?

Muffinki cytrynowe – przepis krok po kroku

Czas przygotowania: ok.40 minut

Liczba porcji: 18

Składniki:

· duża cytryna,

· 3 jajka,

· 300g mąki,

· 150g cukru,

· 100ml oleju,

· 200g śmietany 12%,

· 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

· opakowanie cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

1. Dokładnie umyj i wyparz cytrynę.

2. Zetrzyj skórkę z cytryny do osobnej miski.

3. Wyciśnij łyżkę soku z cytryny.

4. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym za pomocą miksera lub blendera ze specjalną nakładką.

5. Do miski z jajkami dodaj skórkę z cytryny (co najmniej 2 łyżeczki), łyżkę soku z cytryny i proszek do pieczenia.

6. W oddzielnej misce przesiej mąkę. Dodaj suche składniki do mokrych. Całość dokładnie wymieszaj.

7. Dodaj śmietanę, jeszcze raz wymieszaj całą masę.

8. Przygotuj foremki i wypełnij je surowym ciastem.

9. Włóż muffinki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

10. Po upływie 20-25 minut wyjmij gotowe babeczki.

Jak ulepszyć przepis na muffinki cytrynowe?

Jeśli podstawowy przepis na muffinki cytrynowe już Ci się znudził, możesz spróbować zmodyfikować go według własnych preferencji. Nawet jeden składnik może całkowicie zmienić końcowy smak babeczek , czego przykładem są poniższe propozycje urozmaicenia klasycznych babeczek z cytryną.

Muffinki cytrynowe z makiem

Muffinki cytrynowe z makiem można przygotować na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest wsypanie do miski z ciastem jednej łyżki maku, drugi to posypanie makiem surowego ciasta rozdzielonego jużdo foremek. Mak przełamie słodko-kwaśne nuty , doda odrobinę goryczy i sprawi, że babeczki nabiorą więcej smakowej wyrazistości. To niepowtarzalne połączenie smakowe nie da się odtworzyć w żadnym innym przepisie na muffinki. Babeczki z makiem mogą okazać się współczesną wersją wigilijnych makówek, znacznie łatwiejszą i szybszą w przygotowaniu.

Muffinki cytrynowe z czekoladą

Najprostszym sposobem na upieczenie babeczek z czekoladą jest wrzucenie posiekanych kawałków do ciasta, chwilę przed pieczeniem. Całość należy dokładnie wymieszać i przełożyć do foremek. Muffinki cytrynowe z czekoladą gorzką (ewentualnie ciemną deserową) smakują po prostu wyśmienicie. Pod wpływem wysokiej temperatury kawałki czekolady rozpuszczają się i idealnie przesiąkają w babeczki.

Innym pomysłem na wykorzystanie czekolady jest skorzystanie z przepisu na muffinki cytrynowe z kremem czekoladowym . Babeczki przygotowuje się, rozpuszczając tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej, a następnie umieszczając ją w specjalnej strzykawce cukierniczej . Płynną czekoladę wprowadza się do środka muffinek, zaraz po ich upieczeniu i wyciągnięciu z piekarnika.

Muffinki cytrynowo-jogurtowe

Muffinki cytrynowe z jogurtem można przygotować, dodając jogurt bezpośrednio do papilotek. Po wyłożeniu ciasta na ½ wysokości foremki, uzupełnij każdą babeczkę 1 łyżeczką jogurtu naturalnego lub owocowego, a na wierzch wylej jeszcze łyżkę ciasta i piecz w standardowy sposób. Jogurt doda muffinkom cytrynowym jeszcze więcej wilgotności i delikatności w smaku.

Muffinki z polewą z białej czekolady

Babeczki należy upiec według podstawowego przepisu na muffinki cytrynowe. Polewę robi się osobno. Do jej przygotowania, potrzebujesz tylko 2 składników: 100g białej czekolady i 25g masła. Masło rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj posiekaną lub połamaną czekoladę. Całość intensywnie mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Odczekaj kilka minut po wyjęciu polewy z kąpieli wodnej, a następnie udekoruj nią gotowy wypiek. Muffinki cytrynowe z białą czekoladą są słodszą wersją wypieku i mogą posłużyć jako deser lub słodka przekąska w ciągu dnia.

Zobacz film: Jak powstrzymać jedzenie słodyczy? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości