Przepis na muffinki bananowe. Jak upiec muffinki bezglutenowe, bez jajek i z truskawkami?

muffinki z truskawkami
Fot. Ekaterina Smirnova / Getty Images
Klasyczne muffinki bananowe są niezwykle proste w przygotowaniu. Wśród przepisów na babeczki bananowe możemy znaleźć również rozwiązania bez użycia jajek – dla wegan, czy bez mleka – dla osób z nietolerancją laktozy. Sprawdźmy, jak przygotować muffinki z bananami w różnych kombinacjach: z masłem orzechowym, nutellą czy kawałkami czekolady.

Muffinki bananowe to świetna przekąska, która sprawdzi się na co dzień i podczas spotkania ze znajomymi. Babeczki przygotowuje się z łatwo dostępnych składników, a sam proces nie trwa długo i nie jest zbyt wymagający. Jedną z popularniejszych opcji przygotowywania tego wypieku jest wykorzystanie przepisu na muffinki bananowe z czekoladą . Do tradycyjnej receptury wystarczy dodać tabliczkę drobno posiekanej gorzkiej czekolady i wymieszać wszystko z surowym ciastem. Jakie jeszcze połączenia smakowe są warte wypróbowania?

Więcej:

Tradycyjny przepis na muffinki bananowe

Do przygotowania klasycznego przepisu na muffinki bananowe są potrzebne:

  • 3 dojrzałe banany,
    • 2 jajka,
      • ¾ szklanki oleju słonecznikowego,
        • 250 g mąki pszennej,
          • pół szklanki mleka (możemy użyć dowolnego mleka roślinnego),
            • pół szklanki cukru,
              • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

                Z powyższych składników możemy upiec około 12-15 pojedynczych babeczek, w zależności od wielkości foremek.

                Jak przygotować muffinki bananowe w wersji klasycznej?

                1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

                2. Wszystkie suche składniki przesiewamy i dokładnie mieszamy w misce.

                3. W osobnym naczyniu rozgniatamy banany z olejem i blendujemy na gładką masę.

                4. Łączymy składniki suche i mokre i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.

                5. Pieczemy przez około 20 minut.

                Muffinki bananowe – fit przepis

                Przepis na muffinki bananowe wcale nie musi być tuczący. Jeśli lubimy smak bananowy, możemy całkowicie zrezygnować z cukru i zastąpić go dwoma dodatkowymi, bardzo dojrzałymi bananami. Innym rozwiązaniem jest zamiana cukru na słodzik lub syrop klonowy . Pamiętajmy, że zwiększając liczbę bananów, możemy również ograniczyć ilość oleju w cieście. 4 łyżki tłuszczu w zupełności wystarczą, a przepis będzie bardziej dietetyczny.

                Muffinki bananowe – przepis dla dzieci w wersji fit

                Dzieci zdecydowanie lubią słodycze, dlatego zachęcenie ich do jedzenia muffinek bez cukru może okazać się zadaniem niełatwym. Fit przepis możemy uzupełnić o łyżkę miodu lub spróbować przekonać pociechy do zjedzenia zdrowszych wersji babeczek, poprzez wzbudzenie ciekawości kolorowymi elementami i nietypowymi rozwiązaniami.

                Muffinki bananowe dla dzieci warto przygotować w mniejszych foremkach. Dobry pomysł to dodatkowe ozdobienie babeczek przy pomocy dekoracyjnych flag w różnych kształtach, świeczek urodzinowych lub zwykłego lukru, którym możemy narysować różne wzory. Szeroka oferta ozdób na muffinki sprawia, że bez problemu znajdziemy np. plakietki z bohaterami z ulubionej kreskówki dziecka i udekorujemy nimi każdy gotowy wypiek. Po takie muffinki bananowe bez cukru dzieci sięgną na pewno o wiele częściej.

                Muffinki bananowe – alternatywa dla wegan, osób z nietolerancją laktozy i celiakią

                Wszystkie sposoby przygotowania babeczek dla wegan, osób z nietolerancją laktozy i uczuleniem na gluten bazują na tradycyjnym przepisie. Rezygnujemy tylko z niektórych składników lub zastępujemy je innymi, które bardziej odpowiadają indywidualnym wymaganiom i potrzebom.

                Muffinki bananowe bezglutenowe przygotowujemy z 250 g mąki gryczanej lub ryżowej. Każda z nich jest bez glutenu, przez co nie wywoła reakcji alergicznej. Przygotowanie masy na muffinki bez mąki ma minimalny wpływ na konsystencję ciasta, ale w ostateczności nie powoduje zmiany smaku. Muffinki wychodzą pyszne i wilgotne w środku.

                Kolejny wariant klasycznego przepisu to niezwykle proste do zrobienia muffinki bananowe bez jajek i mleka. Dwa jajka z przepisu zamieniamy na dodatkowy banan, a zamiast mleka używamy zwykłej przegotowanej wody, w takiej samej ilości. Przygotowane purée z bananów nada ciastu odpowiednich właściwości, a brak jajek i mleka nie będzie zauważalny. To przepis mniej kaloryczny, dzięki któremu możemy upiec naprawdę zdrowe muffinki bananowe. Weganie bardzo często decydują się na babeczki bez jajek i mleka, ale z masłem orzechowym, które nadaje wypiekom nie tylko niesamowitego smaku, ale również wilgotności i miękkości.

                Zobacz film: Muffinki pełne orzechów. Źródło: Dzień Dobry TVN

                Muffinki bananowe – jakich dodatków możemy użyć?

                Klasyczny przepis pozwala zrobić proste i szybkie muffinki bananowe , do których możemy dodać dowolne składniki z kuchni.

                Dużą popularnością cieszą się muffinki bananowe z nutellą i innymi kremami czekoladowymi, dostępnymi w większości supermarketów. Nie są to oczywiście rozwiązania dietetyczne, ale od czasu do czasu możemy sobie na nie pozwolić bez wyrzutów sumienia.

                Dobrym pomysłem może okazać się również przygotowanie muffinek bananowych z białą czekoladą w formie polewy lub wypróbowanie przepisu na babeczki z kawałkami czekolady gorzkiej lub deserowej. Klasyczny przepis możemy uzupełnić również o owoce sezonowe. Latem świetnie sprawdzą się na przykład muffinki bananowe z truskawkami . Zimą natomiast możemy upiec babeczki z prażonymi jabłkami i cynamonem.

                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                podziel się:

                Pozostałe wiadomości