Przepisy kulinarne

Mrożona kawa miętowa

Dziś w TVN Cafe Andrzej Polan przygotował, na specjalne życzenie Doroty Wellman, mrożoną kawę miętową! Jak zrobić mocną, chłodną, zieloną kawę? Zobaczcie!

Mrożona kawa miętowa


Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
¾ szklanki mleka
lód i syrop miętowy
bita śmietana
sos czekoladowy
listki mięty

Przygotowanie:
Zamieszaj. Dekoruj bitą śmietaną, listkiem mięty, sosem czekoladowym.

Greckie Frappe

Składniki:
2 łyżeczki kawy Jacobs
1-2 łyżeczki cukru
szklanka zimnej wody
kostki lodu
mleko według uznania

Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki wlewamy odrobinę zimnej wody, wsypujemy dwie łyżeczki kawy Jacobs. Dodajemy cukier (wg upodobań) i ubijamy mikserem aż do momentu rozpuszczenia się cukru i ubicia piany.Dopiero wówczas dolewamy resztę zimnej wody. Dolewamy ewentualnie mleka i wrzucamy 2-3 kostki lodu.

Mrożone Mohito

Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
60 ml wody
kilka listków mięty
limonka
cukier wg uznania
kruszony lód

Przygotowanie:
W jednej szklance rozpuść kawę w wodzie. Do drugiej dodaj świeżą miętę, pokrojoną limonkę i cukier wg uznania. Całość dokładnie ugniataj w szklance. Dodaj lód i wlej po nim wcześniej przygotowaną kawę. Udekoruj listkami mięty.

Mocna mroźna

Składniki:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
200 ml wody
2 łyżki likieru kawowego
foremka do kostek lodu
cukier brązowy
75 ml mleka

Przygotowanie:
Kawę rozpuść w wodzie, posłódź wg uznania, dodaj likier kawowy. Całość dokładnie wymieszaj, przelej do foremki na lód i wstaw do zamrażalnika. Po upływie godziny wyjmij ją z zamrażalnika i przełóż kostki do blendera. Skrusz, pozwalając by część kostek roztopiła się a część pozostała zamrożona. Mleko posłódź łyżeczką brązowego cukru i spień za pomocą spieniacza. Kawę przełóż do szklanki i udekoruj spienionym mlekiem. Sprzęt: blender (z funkcją kruszenia lodu), spieniacz do mleka, foremki do lodu.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
51
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0