Mrożona kawa miętowa

Dziś w TVN Cafe Andrzej Polan przygotował, na specjalne życzenie Doroty Wellman, mrożoną kawę miętową! Jak zrobić mocną, chłodną, zieloną kawę? Zobaczcie!

Mrożona kawa miętowa

Składniki:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs

¾ szklanki mleka

lód i syrop miętowy

bita śmietana

sos czekoladowy

listki mięty

Przygotowanie:

Zamieszaj. Dekoruj bitą śmietaną, listkiem mięty, sosem czekoladowym.

Greckie Frappe

Składniki:

2 łyżeczki kawy Jacobs

1-2 łyżeczki cukru

szklanka zimnej wody

kostki lodu

mleko według uznania

Przygotowanie:

Do wysokiej szklanki wlewamy odrobinę zimnej wody, wsypujemy dwie łyżeczki kawy Jacobs. Dodajemy cukier (wg upodobań) i ubijamy mikserem aż do momentu rozpuszczenia się cukru i ubicia piany.Dopiero wówczas dolewamy resztę zimnej wody. Dolewamy ewentualnie mleka i wrzucamy 2-3 kostki lodu.

Mrożone Mohito

Składniki:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs

60 ml wody

kilka listków mięty

limonka

cukier wg uznania

kruszony lód

Przygotowanie:

W jednej szklance rozpuść kawę w wodzie. Do drugiej dodaj świeżą miętę, pokrojoną limonkę i cukier wg uznania. Całość dokładnie ugniataj w szklance. Dodaj lód i wlej po nim wcześniej przygotowaną kawę. Udekoruj listkami mięty.

Mocna mroźna

Składniki:

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs

200 ml wody

2 łyżki likieru kawowego

foremka do kostek lodu

cukier brązowy

75 ml mleka

Przygotowanie:

Kawę rozpuść w wodzie, posłódź wg uznania, dodaj likier kawowy. Całość dokładnie wymieszaj, przelej do foremki na lód i wstaw do zamrażalnika. Po upływie godziny wyjmij ją z zamrażalnika i przełóż kostki do blendera. Skrusz, pozwalając by część kostek roztopiła się a część pozostała zamrożona. Mleko posłódź łyżeczką brązowego cukru i spień za pomocą spieniacza. Kawę przełóż do szklanki i udekoruj spienionym mlekiem. Sprzęt: blender (z funkcją kruszenia lodu), spieniacz do mleka, foremki do lodu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości