Przepisy kulinarne

Mrożona kawa, lekko korzenna

Pobudza, poprawia humor, jest smaczna i aromatyczna. Dodawana do ciast i lodów, podawana na zimno jak i na ciepło. Mało kto mógłby bez niej wyobrazić sobie poranek. W studiu Dzień Dobry Wakacje Andrzej Polan przygotował wyśmienitą kawę mrożoną z dodatkiem imbiru, cynamonu i goździków.

Zdjęcie: dziendobry.tvn.pl

Mrożona kawa lekko korzenna
Składniki:
150 ml wody
2 łyżeczki kawy
1 łyżeczka cukru( opcjonalnie)
1 gałka lodów waniliowych
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
szczypta mielonych goździków
bita śmietana
kakao lub czekolada w proszku
kilka kostek lodu

Przygotowanie:
Przygotowujemy kawę zalewając ją wrzątkiem, dodając cynamon, imbir i goździki i odstawiamy do przestudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki, możemy posłodzić. Kostki lodu (3- 4 sztuki) miksujemy z lodami waniliowymi i przekładamy do szklanki. Zalewamy zimną kawą. Całość dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy kakao lub czekoladą w proszku. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
89
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0