Mozzarella – ser w wielu odsłonach

Mozzarella oliwki i pomidorki koktajlowe
Fot. Marie Porter / EyeEm/Getty Images
Ser mozzarella stanowi często składnik sałatek czy pizzy. Pochodzi z południowego regionu Włoch, a produkuje się go z mleka bawolego lub krowiego. Ser słynie z dużej rozciągliwości po roztopieniu.

Ser mozzarella charakteryzuje się wysoką kalorycznością, jednak zawiera wiele witamin i związków oddziałujących korzystnie na nasz organizm. Ser rodem z Włoch jest tam jednym z podstawowych składników pizzy i sałatek, ale także kanapek i innych dań. Mozzarellę charakteryzuje delikatny, kremowy smak.

Mozzarella – przepisy

Jak można wykorzystać mozzarellę w kuchni? Przede wszystkim do wszelkiego rodzaju sałatek. Mozzarella z pomidorami oraz liściem bazylii, skropiona oliwą to ciekawa przystawka, często serwowana w restauracjach. Sałatka z serem mozzarella jest szybka i prosta do przygotowania, dlatego warto ją serwować rodzinie i znajomym nie tylko podczas imprez. Sałatka, którą możemy podać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu, to danie z pomidorami i zielona sałatą. Potrzebujemy zaledwie kilku składników, by wyczarować pyszne danie:

· 100 g mieszanki sałat,

· 3 pomidory,

· 100 g mozzarelli (mogą być mini kuleczki),

· 1 marchewkę,

· świeżą bazylię,

· olej balsamiczny,

· 1 łyżkę musztardy francuskiej,

· 1 łyżeczkę miodu płynnego,

· 2 łyżeczki oliwy,

· sól i pieprz.

Na początek przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą musztardę, miód, oliwę z łyżką octu, a następnie doprawiamy pieprzem i solą. Sałatę wkładamy do miski, dodajemy pokrojone pomidory, startą marchew i mozzarellę. Dorzucamy porwane listki bazylii, polewamy sosem, a na koniec skrapiamy delikatnie octem balsamicznym. Ser może być składnikiem różnych potraw, dlatego doskonale sprawdzi się mozzarella na śniadanie lub kolację . Potrawy z serem mozzarella to także zapiekanki. Ciekawą propozycją jest zapiekanka makaronowa z serem. Przygotowujemy:

· 25 dag ugotowanego makaronu,

· 20 dag dowolnej wędliny,

· 20 dag sera mozzarella (startego),

· 5 pieczarek,

· 1 paprykę,

· 1 cebulę,

· ½ obgotowanego brokuła,

· 2 ząbki czosnku,

· 2 łyżki masła,

· 2 łyżki oliwy,

· sól, pieprz i ketchup.

Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy pieczarki, brokuła i paprykę, wszystko dusimy chwilę i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Zestawiamy z ognia, wrzucamy makaron oraz wędlinę, połowę sera mozzarella. Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wysypujemy resztę sera, wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy przez 15 minut, aż ser się stopi. Przed podaniem polewamy ketchupem. Dania z serem mozzarella są nieskomplikowane, ale zaspokajają najbardziej wybredne gusta.

Mozzarella na ciepło, czyli zapiekana i w panierce

Smaczny i szybki posiłek na ciepło to zapiekana bagietka z mozzarellą i pomidorami. Zapiekana mozzarella sprawdzi się zarówno na śniadanie, kolację, jak i posiłek dla znajomych. Wystarczy pokroić bagietkę na kromki, posmarować masłem, następnie ułożyć plaster pomidora, oprószyć solą, położyć plaster sera i posypać suszona bazylią. Całość wkładamy do pieca na 6-8 minut i zapiekamy aż ser się rozpuści, a bagietka stanie się chrupka. Grzanki można podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem. Mozzarella w panierce jest także szybka do przygotowania, dlatego może okazać się świetnym pomysłem na poczęstunek dla niespodziewanych gości. Jak przygotować panierkę? Kulki mozzarelli obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce. Następnie smażymy na oliwie lub oleju, zdejmujemy z patelni i odsączamy na papierowym ręczniku. Panierowana mozzarella doskonale komponuje się z sałatką z selera naciowego i jabłka. Pokrojone jabłko i seler zalewamy sosem: majonezem zmieszanym z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem. Nie każdy wie jednak, że istnieje również mozzarella w zalewie. Jak przyrządzić to danie? Przygotowujemy mini mozzarellę, którą będziemy układać w słoiczku na przemian z innymi składnikami i ziołami. Możemy użyć w tym celu papryczki chili, czosnku, oliwek, kolorowego pieprzu oraz świeżych ziół: bazylii, tymianku lub innych ulubionych. Warto wzbogacić smak solą morską lub ziołami prowansalskimi. Całość zalewamy oliwą z oliwek. Słoik wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach mozzarella jest gotowa. Po zjedzeniu sera, oliwę możemy wykorzystać np. do sałatek.

Mozzarella – właściwości oraz wartości odżywcze

Miłośnicy włoskiego sera zastanawiają się, czy mozzarella jest zdrowa , a także, ile kalorii ma mozzarella ? Ten typ sera charakteryzuje się wysoką zawartością wapnia oraz witaminy B12. 100 g produktu pozwala też pokryć 50% dziennego zapotrzebowania na selen. Inne ważne dla organizmu składniki sera mozzarella to witaminy A, D, K, B6, B2, B7. 100 g produktu to około 250 kcal. Jak zrobić ser mozzarella ? Czy domowa mozzarella smakuje równie dobrze? Do przygotowania sera w domu potrzebujemy:

· 2 l mleka pasteryzowanego,

· 70 ml soku z cytryny,

· 1¼ ml podpuszczki,

· 2 łyżki niejodowanej soli,

· 50 ml niechlorowanej wody.

Zimne mleko wlewamy do garnka i dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i podgrzewamy do 33 stopni. W mleku muszą zacząć pojawiać się skrzepy. Dodajemy rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę, mieszamy i podgrzewamy do 40 stopni. Skrzep musi oddzielić się od serwatki. Zestawiamy garnek z ognia. Przelewamy mleko przez sito. Do skrzepu dodajemy odrobinę soli, do serwatki resztę, podgrzewając ją do 80 stopni. Skrzep zanurzamy w serwatce na 15 sekund, następnie umieszczamy go na desce i zagniatamy jak ciasto, aż stanie się gumowaty. Ser wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach jest gotowy do spożycia.

Zobacz film: Jaki jest przepis na mozzarellę z sosem wiśniowym? Źródło: Dzień Dobry TVN 

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości