Materiał promocyjny

Molekularni kucharze

Kawior z arbuza? Lody musztardowe? Makaron w aerozolu? A może ptasie mleczko z łososia? Brzmi to jak science-fiction, lecz są to standardowe dania kuchni molekularnej. Wykorzystując prawa fizyki i chemii kucharze tworzą prawdziwe cuda. Nasi dzisiejsi goście postanowili nie ograniczać się w niczym. Zobaczcie, do czego to doprowadziło!

Zdjęcie: Bartosz Krupa/East News

Halibut na orzechowym piasku z przezroczystym ravioli o smaku pomidorowo-oliwkowym z emulsją ziołową.

Halibut pakowany próżniowo z przyprawami :

(Pieprz młotkowany, sól morska, świeży tymianek, kafir)

Gotowany w 51*C – 12 min.

Składniki:

Na 4 porcje

halibut 500 g

liście kaffiru

oliwa rybno-szafranowa 160 ml

kwiat soli

woda pomidorowa 250 ml

Agar 2 g

Gellan 0,6 g

czarne oliwki

bazylia

natka pietruszki

estragon

oliwa z oliwek 150 ml

Xantana 0,3 g

sól

sok z cytryny

Orzechowy piasek :

Składniki:

Orzechy włoskie, sos rybny, maltodykstryna

Polędwica wołowa z warzywami i odtłuszczonym boczkiem

Polędwica wołowa gotowana w temp 59,5*C – 50min

Następnie podsmażona (sól, pieprz)

Młode warzywa (marchew, cukinia, ziemniak) gotowane w temp. 85*C – 30min.

Zredukowany sos wołowy.

Składniki:

Na 4 porcje

polędwica wołowa 600 g

masło 100 g

wywar warzywny 300 ml

ziemniak 4 szt

oliwa 200 ml

rozmaryn

tymianek

czosnek

sól, pieprz

kmin rzymski

kolendra

młode warzywa

Kacza pierś ułożona na karmelizowanych gruszkach z rozmarynem z salsą pomarańczową

Kaczka pakowana próżniowo i gotowana w temperaturze 60,5 stopni C - 45min

Składniki:

Na 4 porcje

pierś kaczki 4 szt.

trawa cytrynowa

tamaryndowiec

galangan

gruszka 2 szt.

cukier 50 g

ocet winny 40 ml

woda 80 ml

rozmaryn

pomarańcze 2 szt.

cukier 30 g

chilli

wanilia

Gruszki do kaczki podsmażamy na patelni z cukrem, masłem i rozmarynem.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości