Skąd biorą się mole kuchenne i jak się ich pozbyć?

Mól spożywczy
Fot. Martin Deja/ Getty Images
Najczęściej trafiają do naszych kuchni wraz z zakupami. Mól kuchenny to niewielki owad, którego trudno zauważyć, a jeszcze trudniej, gdy ma postać malutkiej larwy. Ale szkodniki te stają się prawdziwą plagą, gdy uda im się rozmnożyć. Jeśli nie chcemy, by niszczyły nasze zapasy jedzenia, trzeba wiedzieć, jak pozbyć się moli kuchennych.

Pod nazwą mole kuchenne kryją się tak naprawdę dwa gatunki owadów (mkliki i omacnice), zresztą bardzo blisko z sobą spokrewnione. To tłumaczy, dlaczego mole są tak mało wybredne. Jeden z gatunków żywi się kaszami, przyprawami, orzechami czy psimi lub kocimi chrupkami, drugi preferuje produkty mączne, suszone grzyby, nasiona strączkowe, wspólnie natomiast zajadają się suszonymi owocami.

Mole kuchenne bardzo szybko i licznie się rozmnażają, dlatego są tak dużym zagrożeniem dla zgromadzonych w domu zapasów. Samice obu gatunków mają zwyczaj składania jaj (a każda może złożyć ich kilkaset) bezpośrednio na produktach spożywczych lub w ich najbliższym sąsiedztwie. Dzięki temu larwy mają zapewniony wikt i bezpieczny rozwój do czasu, aż przepoczwarzą się w dorosłe osobniki. Larwy moli kuchennych są malutkie, żarłoczne i bardzo zdeterminowane w zdobywaniu jedzenia – nie są dla nich przeszkodą opakowania, ani papierowe, ani z tworzywa. Skuteczną zaporą okazują się tylko szczelnie zamykane słoiki lub pojemniki z plastiku.

Cykl rozwojowy moli kuchennych przebiega najszybciej w dość wysokiej temperaturze – ok. 30℃. To drugi powód, dla którego te owady lubią zasiedlać nasze kuchnie. Są jednak sprawdzone domowe sposoby na mole kuchenne.

>>> Zobacz też: Ćma bukszpanowa - co to jest? Sposoby walki ze szkodnikiem

Jak pozbyć się moli kuchennych?

Sygnałem ostrzegawczym powinien być już pojedynczy mól kuchenny latający w pomieszczeniu, bo jego obecność najczęściej świadczy o tym, że w szafkach mamy już larwy moli kuchennych. Pierwsze, co musimy zrobić, to przejrzeć dokładnie zapasy suchych produktów. Każda podejrzana paczka powinna trafić do śmieci. Jeśli mamy pewność, że w danym produkcie nie ma szkodników, trzeba przesypać go do szklanego słoja lub pojemnika (nawet jeśli przeoczymy larwy, nie rozejdą się do innych paczek, a gdy je zauważymy, można będzie łatwo się ich pozbyć).

Jeśli nie mamy pewności, czy w sklepowych paczkach nie ma moli kuchennych, a nie chcemy pozbywać się żywności, opakowania można umieścić na kilka dni w zamrażarce. To dobry sposób na mole kuchenne w mniej sypkich produktach, np. fasoli czy grubych makaronach. Drobne (kasze, ryż) lepiej jednak wyrzucić, gdyż trudno będzie usunąć z nich larwy.

Następnie czas na dokładne sprzątanie wnętrza szafek. Larwy moli kuchennych przepoczwarzają się w zacisznych, ciemnych miejscach, dlatego trzeba dokładnie odkurzyć i wymieść każdy zakamarek. Potem czas na mycie – najlepiej użyć roztworu wody i płynu do mycia naczyń lub mydła. Po wysuszeniu wnętrza szafek można dla pewności odkazić je octem spirytusowym – to niezawodny środek na mole kuchenne – w proporcji 1:1 z wodą (można też użyć octu winnego).

Jeżeli nie mamy pewności, czy w ten sposób udało się pozbyć wszystkich intruzów, możemy wstawić do szafki miseczkę z gorącym octem lub naparem z kilku goździków i poczekać, aż wystygnie. Mole kuchenne nie lubią takich zapachów. Liście laurowe i ziele angielskie to również dobre odstraszacze na mole kuchenne.

Mole kuchenne – zwalczanie dorosłych osobników

Czasami inwazja pochodzi nie ze sklepu, z którego przynosimy produkty zanieczyszczone larwami owadów, ale np. z sąsiednich mieszkań w domach wielorodzinnych. Wtedy należy działać szybko, zanim samice moli kuchennych znajdą dobre miejsce do złożenia jaj. Możemy umieścić w kuchni gotowe preparaty na mole spożywcze. Mają różną postać – są to nasączone feromonami lepy i pułapki (niewielkie kartonowe pudełeczka), które nakleja się wewnątrz szafek. Wabią zapachem samce owadów i unieruchamiają je. Taki preparat na mole kuchenne jest w pełni bezpieczny dla ludzi, ponieważ nie zawiera żadnych substancji toksycznych. W sprzedaży znajdziemy również środki na mole kuchenne w formie aerozoli.

Mole kuchenne to stworzenia uporczywie powracające. Jeśli więc bez przeszkód rozwijają się u któregoś z sąsiadów, możemy być pewni, że spróbują skolonizować także naszą kuchnię. Oprócz wspomnianych zabezpieczeń, takich jak szklane pojemniki na produkty żywnościowe i pułapki na owady, możemy zastosować np. siatkę osłaniającą przewody wentylacyjne (którymi mole mogą się przemieszczać między lokalami). Ważne jest jednak, by taka osłona w żaden sposób nie zaburzała przepływu powietrza. Skuteczna wentylacja w kuchni (szczególnie gdy mamy w niej kuchenkę gazową) jest ważniejsza dla naszego bezpieczeństwa niż kilka moli spożywczych.

>>> Zobacz też: 

Zobacz film: Domowe sposoby na wyczyszczenie materaców. Źródło: Dzień Dobry TVN. 

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości