Przepisy kulinarne

Modelowa kuchnia Koselów

Jakob Kosel był w finałowej trójce 5. edycji Top Model. Mimo, że nie wygrał programu jego kariera rozwija się w błyskawicznym tempie. A wszystko to dzięki zdrowemu stylowi życia i prawidłowemu odżywianiu. Tego nauczyła go jego mama Krystyna, która dziś towarzyszyła mu w kuchni Dzień Dobry TVN.


I.             Sok. Marchew, jabłka, dynia – umyć, pokroić w kostkę, przecisnąć w wyciskarce do owoców i warzyw (np. Hurom)

II.            Napar z ziół: majeranek, koper włoski i anyż w równych proporcjach zmieszać, zalać wrzątkiem i parzyć 15 min pod przykryciem.


III.          Pieczone jabłka – odmiana szara reneta – umyć przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, włożyć do rozgrzanego piekarnika, krótko przed wyjęciem posypać cynamonem i ewentualnie ksylitolem.

IV.          Zupa krem z dyni
•             Dynię umyć, pokroić, wrzucić na lekko posolony wrzątek;
•             2 ziemniaki pokroić w kostkę wrzucić do gotującej się dyni;
•             Kawałek świeżego imbiru pokroić w plasterki i wrzucić razem do garnka;
•             Gotować kilka minut, zmiksować blenderem, dodać gałkę muszkatołową, pokrojoną natkę
pietruszki i uprażone pestki dyni.

V.           Łosoś z kaszą jaglaną
•             Kawałek łososia pacyficznego opłukać, lekko posolić i oprószyć przyprawami – Alaska, mieszanka włoska Visana, włożyć do naczynia i piec 15 min w nagrzanym do 180C piekarniku;
•             Zetrzeć na tarce o grubych oczkach warzywa korzenne , pory i natkę pietruszki pokroić, warzywa zmieszać, posolić, dodać trochę oliwy i wyłożyć na lekko podpieczonego łososia;
•             Piec 15 min;
•             Wyłożyć na talerze, podawać z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną.
Składniki:
•             Dynia pomarańczowa jadalna
•             1,5 kg marchwi
•             1 seler – korzeń
•             2 – 3 średnie pietruszki
•             2 pęczki natki pietruszki
•             2 – 3 małe pory sałatkowe
•             Ok. 1 kg łososia pacyficznego z wolnych łowisk
•             6-8 jabłek – szarych renet oraz 1,5 kg twardych jabłek na sok
•             Kawałek imbiru
•             Oliwa z oliwek
•             Gałka muszkatołowa mielona
•             Cynamon
•             Łuskane pestki dyni
•             Przyprawy – Alaska i włoska Visany
•             Sól
•             Ksylitol
•             Zioła: majeranek, anyż, koper włoski (paczuszki firmy Flos  po 50g)

Wyciskany sok ze świeżych, sezonowych warzyw i owoców

marchew
jabłka
dynia
jabłka

Napar z ziół – mieszanka rozgrzewająco-oczyszczająca

majeranek
koper włoski
anyż

Pieczone jabłka z cynamonem i ewentualnie ksylitolem

jabłka – odmiana szara reneta
cynamon
ksylitol

Zupa – krem z dyni z prażonymi pestkami z dyni

dynia
2 ziemniaki
kawałek świeżego imbiru
gałka muszkatołowa
natka pietruszki
uprażone pestki dyni

Łosoś pacyficzny pieczony w warzywach z kaszą jaglaną

kawałek łososia
przyprawa do ryb
sól
por
seler
pietruszka
marchew
oliwa z oliwek
kasza jaglana

Co sądzisz o tym artykule?
70
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0