Młode ziemniaki - obierać czy myć?

Jedni obierają młode ziemniaki, inni je tylko myją. Można to zrobić myjką, szczotką lub druciakiem. A jak to robi Piotr Kucharski? Czym powinniśmy się kierować przy wyborze młodych ziemniaków? I jak rozpoznać czy młode ziemniaki, które chcemy zakupić pochodzą z Polski czy z zagranicy? Z tymi pytaniami zwróciliśmy się do Piotra Kucharskiego, kucharza Dzień Dobry TVN. Jeżeli lubicie młode ziemniaczki - koniecznie skorzystajcie z przepisów Piotra!

Marynowane ziemniaczki z grillowanym śledziem i salsą

Składniki:

1 kg wczesnych ziemniaków

oliwa z oliwek

pęczek koperku

4 tuszki śledziowe

1 czerwona cebula

1 dojrzałe mango

1 czerwona papryczka chilli

sól i pieprz

kolendra

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszorować i ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Koperek posiekać i wymieszać z 5 łyżkami oliwy. Ziemniaki odcedzić i jeszcze ciepłe ponakłuwać widelcem. Przełożyć do woreczka strunowego, dolać oliwę z koperkiem, dodać pieprz. Wymieszać wszystko razem i odstawić do zamarynowania. Śledzie ułożyć na desce grzbietem do góry i mocno docisnąć do deski żeby ryby się „rozpłaszczyły”. Wyjąć kręgosłupy. Przyprawić solą i pieprzem. Grillować z obu stron przez 2-3 minuty. Czerwoną cebulę, mango, papryczkę i kolendrę posiekać i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem. Śledzie podawać z ziemniaczkami (można je jeszcze lekko grillować) oraz salsą.

Gulasz z młodych warzyw z rozmarynowym kurczakiem

Składniki:

masło klarowane

1 pęczek dymki

0,5 kg młodych ziemniaków

3-4 młode marchewki

0,5 pęczka zielonych szparagów

5-6 rzodkiewek

garść groszku cukrowego

100 ml śmietany 30%

sól i pieprz

tymianek

4 filety z kurczaka

rozmaryn

1 cytryna

oliwa z oliwek

sól i pieprz

Przygotowanie:

Białe część dymki poddusić na klarowanym maśle. Dodać pokrojone na połówki i ćwiartki ziemniaki oraz dużo tymianku. Przyprawić sola i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu. Dodać marchewki w całości lub przekrojone na połowę-zależy jakie duże. Szparagi pokrojone na 4 cm kawałki oraz rzodkiewki przekrojone na połówki. Dusić na wolnym ogniu podlewając wodą lub winem aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec dodać groszek. Dusić jeszcze 5 minut. Dodać śmietanę i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

Gdy warzywa się duszą, rozgrzać piekarnik do 220ºC. Filety ponakłuwać gęsto i powtykać w te miejsca igły rozmarynu. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek. Cytrynę pokroić na plasterki u rozrzucić po mięsie.

Śródziemnomorska sałatka z ziemniaków

Składniki:

1 czerwona papryka

200 g pomidorków koktajlowych

1 łyżka oliwy z oliwek

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka listków oregano

garść czarnych oliwek

sól i pieprz

sok z cytryny

Przygotowanie:

Paprykę pokroić w kostkę i poddusić na oliwie z oliwek. Gdy będzie miękka, dodać pomidorki i poddusić je przez kilka minut. Ziemniaki ugotować aż będą miękkie. Wystudzić i pokroić w połówki i ćwiartki. Wymieszać z papryką i pomidorkami. Cebulę i czosnek posiekać, dodać do sałatki. Oliwki lekko posiekać i razem z oregano dodać do sałatki. Przyprawić sola i pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Tłuczone ziemniaki inaczej

Składniki:

1 kg młodych ziemniaków

3 łyżki masła

cytryna

duża garść rukoli

sól i pieprz

Składniki:

Ziemniaki wyszorować i ugotować je w skórkach. Po ugotowaniu lekko dusić, dodać masło i sok z cytryny, sól oraz dużo pieprzu. Wszystko razem mocno wymieszać. Pod koniec dodać lekko posiekaną rukolę. Podawać jako dodatek do mięs lub z mizerią i jajkiem sadzonym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości