Materiał promocyjny

Młode ziemniaczki na kilka sposobów

Andrzej Polan i potrawy z młodymi ziemniakami w roli głównej. Przekonajcie się na ile sposobów można zrobić ziemniaki!

Zdjęcie: Michał Wargin/ East News

Enchiladas z młodymi ziemniakami

Składniki:

500 g mlodych ziemniakow

500 g białej surowej kiełbasy

3 zielone papryki

2 czerwone papryki

2 papryki peperoni

Ser twardy typu gruyerre

4 Tortille

Oliwa

1 łyżka kolendry

4 łyżki oregano

ocet winny jabłkowy

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, cynamon, papryka słodka

Przygotowanie:

Kiełbasę obieramy z osłonki i rozdrabniamy na małe kawałki. Dodajemy do niej oregano, mieszamy. Następnie dodajemy ocet winny jabłkowy. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Z czosnku, prażonych ziaren kolendry, soli, pieprzu, cynamonu oraz papryki przygotowujemy marynatę i dodajemy ją do mięsa. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Powstaje nam takie domowe choriso. Zamarynowane mięso wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelni, przesmażamy cały czas mieszając aby masa mięsna nam się rozdrobniła. Paprykę świeżą kroimy w paski i przesmażamy razem z papryką peperoni, ziemniaki gotujemy. Ugotowane dodajemy do mięsa, mieszamy. Tortillę przesmażamy na oliwie na złoty kolor, osuszamy na ręczniku papierowym, obtaczamy w przesmażonej papryce. Na wierzch układamy porcję farszu mięsno-ziemniaczanego. Wierzch posypujemy serem startym i podajemy.

Ziemniaczane kubeczki z serem

Składniki:

6 młodych ziemniaków

1 pęczek cebuli młodej

5 jaj

200 g sera białego półtłustego

100 g śmietany 36%

20 pomidorów cherry

200 g sera parmezan

natka pietruszki

Oliwa

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plastry a następnie na zapałki. Ziemniaki łączymy z parmezanem, solą, pieprzem oraz odrobiną oliwy i mieszamy. Foremkę do muffinek wykładamy masą ziemniaczaną i wstawiamy do piekarnika. Wypiekamy na złoty kolor. Cebulę przesmażamy na oliwie. Jajka roztrzepujemy, łączymy z cebulą, serem odrobiną śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę wykładamy do wypieczonych kubeczków ziemniaczanych, wkładamy do każdego pomidorki cherry i zapiekamy.

Ziemniaki z jajkiem i szynką

Składniki:

6 ziemników mlodych (większych)

1 cebula

6 jaj przepiórczych

100 g szynki

200 g sera ricotta

100 g sera żółtego tartego

Sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Ziemniaki pieczemy w całości w piecu około 1 godziny. Upieczone przekrawamy w 2/3 wysokości. Środek wydrążamy. Szynkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoty kolor na patelni z małą ilością oliwy. Do szynki dodajemy wydrążone środki ziemniaków, ser żółty oraz ricottę. Doprawiamy pieprzem czarnym i delikatnie solą. Wszystko dokładnie mieszamy i takim farszem wypełniamy środek. Na wierzch wybijamy jajka przepiórcze. Pieczemy w piecu około 15 minut w temp. 150 stopni.

Ziemniaki pieczone w piecu

Składniki:

6 ziemniakow młodych (większych)

Oliwa

Czosnek

Sól

Rozmaryn

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i ostrym nożem kroimy cienko nie docinając do końca. Taki nakrojony ziemniak wkładamy do zimnej wody i odstawiamy na godzinę. Czosnek przesmażamy na oliwie, aromatyczną oliwą dokładnie polewamy ziemniaka od naciętej strony i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni około 40 minut. Przed podaniem polewamy masłem z rozmarynem.

Zeppole neapolitana, czyli pączki

1 kg ziemników

550 g mąki

200 g cukru

5 jaj

50 ml oliwy

25 g drożdży

150 ml mleka

szczypta soli

skórka z cytryny

cynamon, cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w łupinach. Miękkie obieramy, przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Łączymy z mąką, jajkami, drożdżami, letnim mlekiem, cukrem wanilinowym, skórką z cytryny, oliwą i łyżeczką cynamonu. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy chwilę do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na małe kawałki, rolujemy i robimy małe obwarzanki. Smażymy na głębokim tłuszczu. Posypujemy cukrem i cynamonem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości