Młoda marchewka na talerzu! Marchewkowe przepisy według Kasi Bukowskiej

Dania z młodej marchewki. Dziś w naszej kuchni - Kasia Bukowska i jej przepisy na marchewki karmelizowane z domowym hummusem i majonezem czosnkowym, pyszna zupa marchewkowa i marchewkowe muffinki z kremem waniliowym!

KARMELIZOWANE MARCHEWKI Z DOMOWYM HUMMUSEM I MAJONEZEM Z PIECZONYM CZOSNKIEM

Zobacz też: Młoda kapusta. Przepisy na gołąbki, kapustę duszoną i pyszną surówkę >>>

Składniki:

  • 1 pęczek marchewki
    • 2 łyżki stopionego masła
      • 2 łyżki oliwy
        • 2 łyżki miodu
          • ½ łyżeczki kuminu
            • ¼ łyżeczki cynamonu
              • ½ łyżeczki soli
                • świeżo mielony pieprz

                  Przygotowanie:

                  Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na połówki lub ćwiartki podobnej wielkości.

                  W miseczce mieszamy ze sobą masło, oliwę, miód, kumin, cynamon, sól i świeżo mielony pieprz (do smaku).

                  Taką mieszanką dokładnie pokrywamy pokrojone marchewki i pasternaki, po czym układamy je w pojedynczej warstwie na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli warzyw jest zbyt dużo rozdzielamy je na 2 blachy.

                  Warzywa wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190oC i pieczemy około 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu. Warzywa muszą zmięknąć oraz ładnie się przypiec.

                  Zobacz też: Pod kruszonką. Owoce, warzywa i ciasto drożdżowe – przepisy >>>

                  Domowy hummus z suszonymi pomidorami i natką pietruszki

                  • 250g ciecierzycy (gotowanej lub z puszki)
                    • 1 cytryna
                      • ½ łyżeczki kuminu
                        • 1 szczypta cynamonu
                          • 1 pęczek natki pietruszki
                            • 5-7 suszonych pomidorów w oliwie
                              • 1 czubata łyżka tahini
                                • ¼ szklanki oliwy
                                  • sól i pieprz

                                    Przygotowanie:

                                    Ciecierzycę możemy przygotować sami albo posiłkować się tą z puszki. Jeśli chcemy zrobić hummus od podstaw suszoną ciecierzycę zalewamy obficie zimną wodą, wsypujemy ½ łyżeczki sody oczyszczonej i moczymy przez całą noc. Następnie wodę wylewamy, strączki przekładamy do garnka, ponownie zalewamy wodą z ½ łyżeczki sody oczyszczonej i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Czas gotowania może być różny, ale cel który chcemy osiągnąć to mięciutka ciecierzyca, która daje się rozgnieść w palcach. Ważne, by ciecierzycy nie solić przed gotowaniem.

                                    Ugotowaną lub odsączoną z zalewy ciecierzycę przekładamy do kielicha blendera.

                                    Wyciskamy do niej na początek sok z 1/3 cytryny, dodajemy ½ łyżeczki soli, świeżo mielony pieprz, kumin, cynamon, lekko przesiekaną natkę, suszone pomidory z oliwy oraz tahini.

                                    Całość blendujemy stopniowo dolewając oliwę aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

                                    Zobacz też: Drożdżowe bułeczki - sprawdzone przepisy! >>>

                                    Majonez z pieczonym czosnkiem

                                    Składniki:

                                    • 1 główka czosnku
                                      • 1 jajko
                                        • 1 łyżeczka musztardy
                                          • 1 łyżeczka octu (np. z białego wina lub jabłkowego)
                                            • ½ łyżeczki soli
                                              • świeżo mielony pieprz
                                                • 1 szklanka oleju (ulubionego lub mieszanki olejów np. rzepakowy i oliwa z oliwek)

                                                  Przygotowanie:

                                                  Główkę czosnku obieramy z zewnętrznej łupiny, zawijamy w folię aluminiową i układamy w nagrzanym do 200oC piekarniku na około ½ godziny.

                                                  Gdy czosnek będzie mięciutki wyjmujemy go z pieca, odwijamy folię aluminiową i zostawiamy do lekkiego przestudzenia.

                                                  Czosnek, który jesteśmy już w stanie trzymać w dłoni wyciskamy z łupinek do wysokiego, wąskiego naczynia, w którym będziemy przygotowywać majonez.

                                                  Dodajemy do niego jajko, musztardę, ocet, 1/3 łyżeczki soli oraz świeżo mielony pieprz. Blendujemy składniki na gładko.

                                                  Gdy masa jest gładka zaczynamy (ciągle blendując, z końcówką blendera przy dnie naczynia) dolewać olej. Początkowo blendujemy nie poruszając blenderem, a gdy na dnie zacznie tworzyć się kremowa emulsja bardzo powoli podnosimy blender ku górze. Gdy w naczyniu mamy już jasny majonez próbujemy go i ewentualnie doprawiamy do smaku (solą, pieprzem, musztardą lub odrobiną miodu).

                                                  KREMOWA ZUPA Z MŁODEJ MARCHEWKI

                                                  Składniki:

                                                  • 2 łyżki masła
                                                    • 1 cebula
                                                      • 2 łodyżki selera naciowego
                                                        • 2 ząbki czosnku
                                                          • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
                                                            • ½ łyżeczki słodkiej papryki
                                                              • ¼ - ½ łyżeczki płatków chilli
                                                                • ¼ łyżeczki cynamonu
                                                                  • 1 kg młodej marchewki
                                                                    • ¼ szklanki czerwonej soczewicy
                                                                      • 2-3 szklanki bulionu warzywnego
                                                                        • 1 puszka mleka kokosowego
                                                                          • sól, pieprz, cukier
                                                                            • limonka, natka kolendry

                                                                              Przygotowania:

                                                                              W dużym garnku rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę i selera naciowego i smażymy, aż warzywa zmiękną i zrobią się złote.

                                                                              Następnie dodajemy posiekany czosnek oraz starty imbir (około 1-2 łyżeczek startego imbiru, do smaku), a także przyprawy – słodką paprykę, chilli i cynamon. Smażymy na wolnym ogniu przez około minutę.

                                                                              Do garnka trafia teraz obrana i pokrojona w mniejsze kawałki marchewka, czerwona soczewica oraz bulion warzywny. Całość gotujemy pod przykryciem około 20-30 minut, aż marchewka i soczewica zmiękną.

                                                                              Zupę blendujemy na gładko, dodajemy mleko kokosowe i ponownie podgrzewamy. Krem doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru.

                                                                              Podajemy z cząstką limonki i natką kolendry.

                                                                              MUFFINKI Z MARCHEWKĄ I WANILIOWYM KREMEM

                                                                              Składniki:

                                                                              Muffinki

                                                                              • 2 szklanki mąki
                                                                                • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
                                                                                    • ½ łyżeczki soli
                                                                                      • 1 łyżeczka cynamonu
                                                                                        • ½ łyżeczki imbiru
                                                                                          • ¼ łyżeczki kardamonu
                                                                                            • ¼ łyżeczki goździków
                                                                                              • 300g marchewki
                                                                                                • 1 pomarańcza
                                                                                                  • 3 duże jajka
                                                                                                    • ¾ szklanki cukru
                                                                                                      • ¾ szklanki maślanki
                                                                                                        • ¼ szklanki oleju

                                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                                          Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz zmielone przyprawy – cynamon, imbir, kardamon i goździki mieszamy dokładnie w dużej misce.

                                                                                                          Do drugiej miski ścieramy na drobnych oczkach tarki obraną marchewkę. Dodajemy skórkę otartą z wyparzonej we wrzątku pomarańczy, jajka, cukier, maślankę oraz olej i również zawartość tej miski dokładnie mieszamy.

                                                                                                          Mokre składniki przekładamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników – zbyt długie i dokładne mieszanie da nam w efekcie twarde muffinki.

                                                                                                          Masę przekładamy do blachy na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami i pieczemy w 180oC przez około 20-25 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy muffinki są suche w środku.

                                                                                                          Po upieczeniu zostawiamy na 5 minut w foremce, po czym muffinki wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

                                                                                                          Krem:

                                                                                                          • 100g miękkiego masła
                                                                                                            • 250g kremowego serka
                                                                                                              • 1 laska wanilii
                                                                                                                • 1 szczypta soli
                                                                                                                  • 2-3 szklanki cukru pudru

                                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                                    Miękkie masło i kremowy serek (w temperaturze pokojowej) oraz nasionka wyskrobane z przeciętej na pół laski wanilii ucieramy przy pomocy miksera aż masa będzie jasna, puszysta i bez żadnych grudek.

                                                                                                                    Następnie dodajemy szczyptę soli oraz szklankę cukru pudru i ponownie mieszamy. Stopniowo dodajemy resztę cukru aż uzyskamy pożądaną konsystencję i słodycz.

                                                                                                                    Gotowym kremem dekorujemy wystudzone muffinki.

                                                                                                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości