Młoda kapusta. Przepisy na gołąbki, kapustę duszoną i pyszną surówkę

Sezon na młodą kapustę czas zacząć. Przepisy na duszoną młodą kapustę z boczkiem i koperkiem, gołąbki z młodej kapusty po turecku i chrupiącą azjatycką surówkę z młodej kapusty przedstawiła w Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska. Smacznego!

Duszona młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    • 3 łyżki masła
      • 150 g wędzonego surowego boczku
        • 1 duża cebula
          • około 1 szklanki bulionu warzywnego lub wody
            • 1 liść laurowy
              • 2 ziela angielskie
                • 1 pęczek koperku
                  • sól i pieprz

                    Zobacz też: Pod kruszonką. Owoce, warzywa i ciasto drożdżowe – przepisy >>> 

                    Główkę kapusty szatkujemy i odstawiamy chwilowo na bok.

                    W dużym garnku rozgrzewamy masło i dodajemy do niego drobno pokrojony boczek. Podsmażamy go, aż nabierze złotego koloru, a następnie dodajemy również drobno pokrojoną cebulkę. Smażymy jeszcze kilka minut, by cebula zmiękła i nabrała lekkiego koloru.

                    Do garnka dodajemy poszatkowaną kapustę, zalewamy wszystko bulionem warzywnym lub wodą (jej ilość można modyfikować w zależności od tego jak gęstą kapustę lubimy), wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy kapustę na niedużym ogniu około 20-30 minut. W razie potrzeby dolewamy bulionu lub wody.

                    Do miękkiej kapusty dodajemy posiekany koperek, doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

                    Taką kapustę można zagęścić zasmażką z masła i mąki, ale nie jest to konieczne.

                    Gołąbki z młodej kapusty po turecku

                    Składniki:

                    Gołąbki

                    • 1 główka młodej kapusty
                      • 100 g ryżu
                        • 2 cebule
                          • 2 łyżki masła
                            • 2 ząbki czosnku
                              • 500 g mięsa mielonego z indyka
                                • 0,5 pęczka mięty
                                  • 0,5 pęczka kolendry
                                    • 1 garść orzeszków pinii
                                      • 1 garść rodzynków
                                        • 1 łyżeczka kuminu
                                          • 1 łyżeczka słodkiej papryki
                                            • sól i pieprz
                                              • Sos pomidorowy
                                                • 700 ml passaty pomidorowej
                                                  • 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
                                                    • 1 papryczka chilli
                                                      • 3 łyżeczki brązowego cukru
                                                        • 1 łyżeczka soli

                                                          Zobacz też: Drożdżowe bułeczki - sprawdzone przepisy! >>> 

                                                          Z młodej kapusty wycinamy głąb, wkładamy ją nacięciem do dołu do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotujemy około 7-8 minut.

                                                          Kapustę następnie wyjmujemy z wody i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

                                                          Ryż gotujemy do konsystencji al dente w osolonej wodzie (proporcje: 1 miarka ryżu na 2 miarki wody).

                                                          Cebule drobno siekamy i podsmażamy na maśle, pod koniec dodając jeszcze przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

                                                          Do dużej miski wkładamy mielone mięso z indyka, posiekaną miętę oraz kolendrę, lekko podprażone na suchej patelni orzeszki pinii, rodzynki, kumin i słodką paprykę, a także ugotowany ryż oraz podsmażoną cebulkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy.

                                                          Z obgotowanej kapusty odrywamy kolejne liście. Jeśli nerw na liściu kapusty jest gruby i twardy możemy go wykroić, ściąć jego górną warstwę albo rozbić go tłuczkiem. Na tak przygotowanym liściu układamy porcję mięsa i szczelnie zawijamy – najpierw podwijamy boki gołąbka, później zwijamy go w ciasny rulon. Pracujemy aż do wykończenia liści kapusty i farszu. Gdy liście stają się coraz mniejsze możemy używać 2 by zawinąć jednego gołąbka.

                                                          Wszystkie gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym lub blasze.

                                                          W garnku zagotowujemy passatę pomidorową, mieszamy ją z koncentratem pomidorowym, posiekaną papryczką chilli, brązowym cukrem oraz solą i takim sosem zalewamy gołąbki.

                                                          Naczynie przykrywamy (pokrywką lub folią aluminiową) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190oC na około godzinę. Po tym czasie możemy zdjąć przykrywkę i piec gołąbki jeszcze chwilę by się zrumieniły.

                                                          Chrupiąca azjatycka surówka z młodej kapusty

                                                          Składniki:

                                                          • 1 mała główka młodej kapusty
                                                            • 2 marchewki
                                                              • 0,25 szklanki octu ryżowego
                                                                • 3 łyżki oleju sezamowego
                                                                  • 2 łyżki płynnego miodu
                                                                    • 1 łyżeczka soli
                                                                      • 2 pomarańcze
                                                                        • 1 czerwona papryka
                                                                          • 1 papryczka chilli
                                                                            • 1 garść płatków migdałowych
                                                                              • 3 łyżki sezamu
                                                                                • 0,5 pęczka natki kolendry lub pietruszki

                                                                                  Zobacz też: Przepisy na tradycyjny bigos, kapustę wigilijną i paszteciki z pieczarkami >>> 

                                                                                  Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy, wrzucamy do dużej miski.

                                                                                  Marchewki również obieramy, a następnie obieraczką do warzyw ścinamy ją w cienkie wstążki.

                                                                                  Ocet ryżowy, olej sezamowy, miód i sól mieszamy dokładnie, po czym takim sosem zalewamy kapustę i lekko ściskamy ją w dłoniach, by zmiękła. Dodajemy marchewkę i mieszamy.

                                                                                  Na wierzchu sałatki układamy fileciki wycięte z pomarańczy (lub po prostu cząstki pomarańczy), pokrojoną czerwoną paprykę i drobno posiekaną ostrą papryczkę.

                                                                                  Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe i sezam na lekko złoty kolor, nimi również posypujemy sałatkę.

                                                                                  Dekorujemy listami kolendry i podajemy.

                                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości