Materiał promocyjny

Młoda kapusta i rabarbar

Andrzej Polan przygotował w Dzień Dobry TVN potrawy z młodej kapusty i place z rabarbaru.

Zupa z młodej kapusty i papryki z kawałkami łososia

Składniki:

kapusta młoda - 300 g

filet łososia - 400 g

czerwona papryka - 1 sztuka

cebula - 1 sztuka

czosnek - 2 ząbki

masło - 60 g

papryka ostra i słodka w proszku

kminek, sól, pieprz

bulion warzywny - ok. 1 l

passata pomidorowa 100 ml

Śmietana 100 g

Sok z cytryny,

Koperek, szczypiorek

Przygotowanie:

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych. Z kapusty wytnij głąb. Paprykę i kapustę pokrój w paski. Masło rozpuść i zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Zdejmij garnek z ognia i posyp papryką ostrą i słodką. Dodaj kminek, przecier pomidorowy, pieprz oraz sól. Oczywiście dodaj też bulion. Wszystko gotuj na wolnym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Łososia pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Śmietanę rozmieszaj w zupie, dodaj łososia i odstaw na ok. 2 minuty. Nie gotuj. Podawaj posypane koprem i szczypiorkiem.

Kasza, kapusta i wieprzowina

Składniki:

mięso mielone - 800 g

bulion warzywny - ok. 600 ml

kapusta młoda - 1 sztuka

marchew, seler naciowy, czosnek

pomidory pelati - 300 g

kasza gryczana - 200 g

cebula - 2 sztuk

jajka - 4 sztuk

koperek, natka pietruszki

sól, pierz czarny

Przygotowanie:

Cebulę przesmaż na oliwie, dodaj kapustę pokrojoną w kostkę, suchą kaszę i szklij wszystko razem. Dodawaj stopniowo bulion i mieszaj albo dodaj cały bulion, przykryj garnek i wstaw do piekarnika na około 20 minut. Czosnek przesmaż na oliwie, dodaj drobno pokrojone warzywa i na koniec mielone mięso. Dopraw solą oraz pieprzem. Powstały sos mięsny wyłóż na kaszę z kapustą. Zrób wgłębienia i wbij po jednym jajku. Wstaw do piekarnika i zapiecz.

Rabarbarka

Składniki:

Ser biały - 200 g

Mąka - 200 g

Masło - 200 g

Żółtka - 3 sztuk

Szczypta soli, cynamon

Przygotowanie:

Z w/w składników zagnieć ciasto i rozwałkuj na 2 cienkie placki. Jednym wyłóż formę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut w temp. 180 stopni.

żółtka - 10 sztuk

Mleko - 250 ml

Rabarbar - 500 g

Cukier - 150 g

Mąka pszenna - 2 łyżki

Cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Rabarbar obierz i pokrój na kawałki. Włóż do rondelka, dodaj cukier wanilinowy i zalej szklanką wody. Zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę. Mleko zagotuj i zalej nim żółtka. Dodaj rabarbar. Powstały krem wyłóż na podpieczony spód z ciasta. przykryj drugim ciastem i wstaw ponownie do piekarnika na około 10 minut.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości