Materiał promocyjny

Mity na temat warzyw, owoców i soków

Joanna Koroniewska i Andrzej Polan, ambasadorzy akcji
Joanna Koroniewska i Andrzej Polan, ambasadorzy akcji
Według zaleceń Światowej Organizacjo Zdrowia (WHO) powinniśmy spożywać co najmniej 400g owoców i warzyw lub soku dziennie.

Spożywanie owoców, warzyw lub soku kilka razy w tygodniu wystarczy, by cieszyć się zdrowiem i witalnością.

To nie jest prawda - według zaleceń Światowej Organizacjo Zdrowia (WHO) powinniśmy spożywać co najmniej 400g owoców i warzyw lub soku dziennie. Specjaliści biją na alarm. Jak wskazują statystyki, średnie, dzienne spożycie owoców i warzyw przeciętnego Polaka wynosi tylko 250g. Problem dotyczy także dzieci, których coraz częściej dotyka otyłość i nadwaga. Wszystko przez źle dobraną dietę, ubogą w warzywa, owoce i soki. Według raportu Instytutu Żywności i Żywienia, problemy te dotyczą obecnie 61% mężczyzn i 50% kobiet. Eksperci zalecają, by warzywa i owoce spożywać przy każdym posiłku, minimum 5 porcji w ciągu dnia. Jedną porcję warzyw lub owoców można zastąpić porcją 100% soku owocowego lub warzywnego.

Soki mogą zawierać dodany cukier, sztuczne barwniki, konserwanty i aromaty.

To nie jest prawda - wybierając soki 100 % możemy mieć pewność, że nie zawierają one żadnych sztucznych dodatków, ani nie dodaje się do nich cukru. Zawierają one bowiem 100% naturalnego wsadu owocowego lub warzywnego. Produkowane są z soku wyciśniętego bezpośrednio z owoców i warzyw lub są odtwarzane z soku zagęszczonego. Co więcej, w Polsce i całej Unii Europejskiej zabronione jest dodawanie do soków barwników, aromatów, konserwantów i innych chemicznych substancji. To samo dotyczy cukru. W Polsce soki 100% nie są dosładzane, a ich smak i barwa są w pełni naturalne. Co więcej, w grudniu 2011 roku Komisja Europejska podjęła decyzję o całkowitym zakazie dodatku cukru do soków owocowych. Warto wiedzieć też, że producenci muszą przestrzegać surowych regulacji unijnych i polskich, które dla soków są bardzo restrykcyjne. Soki 100% zawierają jedynie cukry naturalnie występujące w owocach (głównie fruktoza i glukoza w różnych proporcjach w zależności od rodzaju owoców).

By w pełni monitorować jakość produktów na rynku, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) założyło w 2002 roku Dobrowolny System Kontroli soków i nektarów (DSK). W ramach kontroli DSK kontrolowane są wszystkie soki dostępne na rynku polskim. W związku z tym, jakość wyrobów jest regularnie sprawdzana. Dzięki stosowaniu systemu kontroli, ostatnie lata przyniosły znaczną poprawę jakości i bezpieczeństwa w branży sokowniczej.

Więcej na: 5porcjizdrowia.tvn.pl

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: www.kups.org.pl

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości