Mistrzowskie (domowe!) burgery

Jedzenie uliczne podbija serca i podniebienia ludzi na całym świecie. Naszymi dzisiejszymi gośćmi byli, mistrzowie burgerów, Piotr Staszczyński i Dawid Bojarojć. Poznajcie ich przepisy na pyszne, domowe burgery. Jadacie w food truckach?

Burger z wołowiną, jajkiem sadzonym, boczkiem i ogórkiem kiszonym

Sos bazowy:

3 łyżki stołowe majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego

2 małe ogórki kiszone

pół łyżki musztardy dijon

ćwiartka małej, obranej cebuli

szczypta soli i pieprzu

łyżeczka oleju rzepakowego

Cebulę i ogórki siatkujemy na drobno (ewentualnie blendujemy) i mieszamy razem z sosami i przyprawami. Odstawiamy do lodówki na minimum 30min.

Burger (2 porcje):

ok.360g mięsa wołowego (180g na burgera) - antrykot/kark wołowy

Garść pietruszki zielonej

2 bułki pszenne

2 jajka sadzone

4 plastry boczku

6 plasterków ogórka kiszonego

4 plastry pomidora

2 krążek cebuli

2 listki sałaty lodowej

grubo mielony pieprz

sól morska

Przygotowanie: Myjemy mięso. Następnie mielimy możliwie grubo, doprawiamy pietruszką i grubo mielonym pieprzem. Przygotowujemy wszystkie składniki, kroimy w średniej wielkości plastry. Formujemy 2 kotlety w krąg o grubości ok. 2/3cm i średnicy bułki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) do ok. 200 stopni. Smarujemy patelnie olejem rzepakowym. Wrzucamy kotlety na patelnie, solimy z wierzchu szczyptą soli, smażymy ok. 3 minuty, przerzucamy na drugi bok, solimy i ponownie smażymy maksymalnie 3 minuty. Jednocześnie drugą patelnie teflonową rozgrzewamy, smarujemy łyżeczką masła i smażymy na niej boczek oraz dwa jajka sadzone. Boczek smażymy z dwóch stron. W międzyczasie wkładamy przeciętą na pół bułkę do rozgrzanego piekarnika i wyciągamy po ok. 2 minutach pieczenia, tak by była z wierzchu lekko chrupiąca. Każdą połówkę przekrojonej bułki smarujemy 1 łyżką sosu bazowego. Na dolnej połówce kładziemy liść sałaty lodowej, mięso, jajko sadzone, 2 plastry boczku, 2 plastry pomidora, 3 plasterki ogórka kiszonego i rozkładamy krążek cebuli na wierzchu. Wszystko przykrywamy górną częścią bułki posmarowanej wcześniej sosem bazowym, przebijamy patyczkiem do szaszłyków i podajemy. Smacznego :)

Burger z serem camembert i konfiturą z czerwonej cebuli

Sos bazowy:

3 łyżki stołowe majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego

2 małe ogórki kiszone

pół łyżki musztardy dijon

ćwiartka małej, obranej cebuli

szczypta soli i pieprzu

łyżeczka oleju rzepakowego

Cebulę i ogórki siatkujemy na drobno (ewentualnie blendujemy) i mieszamy razem z sosami i przyprawami. Odstawiamy do lodówki na minimum 30min.

Konfitura z czerwonej cebuli:

200g czerwonej cebuli

50ml czerwonego wina

1 łyżka octu balsamicznego

50ml wody

1 liść laurowy

½ łyżki miodu

Podgrzewamy miód w garnku do ok. 80 stopni. Szatkujemy cebulę na pół księżyce. Na rozgrzany miód wrzucamy ¼ pokrojonej cebuli, w momencie gdy zmięknie dorzucamy kolejną porcję i tak do końca. W momencie gdy cebula jest miękka dorzucamy liść laurowy, wino czerwone. Jak wino odparuje po około 10 minutach, dodajemy ocet balsamiczny i ponownie gotujemy ok. 15 minut, aż konfitura przejdzie jej smakiem.

Burger (2 porcje):

ok.360g mięsa wołowego (180g na burgera) - antrykot/kark wołowy

Garść pietruszki zielonej

2 bułki pszenne

1 opakowanie sera Camembert

50g rukoli

pieprz

sól morska

olej rzepakowy

Przygotowanie:  Myjemy mięso. Następnie mielimy możliwie grubo, doprawiamy pietruszką i grubo mielonym pieprzem. Przygotowujemy ser typu Camembert, kroimy w średniej wielkości plastry. Formujemy 2 kotlety w krąg o średnicy bułki i grubości ok. 2/3cm. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) do ok. 200 stopni. Smarujemy patelnie olejem rzepakowym. Wrzucamy kotlety na patelnie, solimy z wierzchu szczyptą soli, smażymy ok. 3 minuty, przerzucamy na drugi bok, solimy i ponownie smażymy maksymalnie 3 minuty. W międzyczasie wkładamy przeciętą na pół bułkę do rozgrzanego piekarnika i wyciągamy po ok. 2 minutach pieczenia, tak by była z wierzchu lekko chrupiąca. Każdą połówkę przekrojonej bułki smarujemy 1 łyżką sosu bazowego. Na dolnej połówce kładziemy 20g rukoli, mięso, 3 plastry sera camembert i jedną, pełną łyżkę stołową konfitury z cebuli. Wszystko przykrywamy górną częścią bułki posmarowanej wcześniej sosem bazowym, przebijamy patyczkiem do szaszłyków i podajemy. Smacznego :)

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości