Przepisy kulinarne

Mistrzowskie dania Kszczotów

W kuchni Dzień Dobry Wakacje gotowali dziś Adam, Renata i ... Ignacy Kszczot. Ile kalorii dziennie potrzebuje biegacz i jakie dania przygotowali dla naszych widzów? Zobaczcie?


Japchae

Składniki:
200 g polędwicy wolowej, pokrojonej w paski (5 mm)
130 g sosu sojowego
3 łyźeczki cukru
1 zqbek czosnku, drobno posiekany
2 szczypty czarnego pieprzu
250 g cienkiego makaronu chińskiego (wermiszel) lub makaronu z słodkich ziemniaków , plus zimna woda
30 g nasion sezamu
200 g marchewki, pokrojonej w cienkie paski (2 mm)
60 g cebuli, pokrojonej w cienkieplastry (2 mm)
300 g papryki, mieszanej (zielonej,czerwonej, źółteD, pokrojonej w cienkie paski (2 mm)
80 g grzybów, pokrojonych w cienkieplastry (2 mm) może być pieczarka
800 g wody
20 g oleju
2 łyżeczki soli
30 g oleju sezamowego
50 g szczypiorku, drobno Posiekanego

Kokosowy pudding chia

Składniki na 2 - 4 porcje:
duża puszka mleka kokosowego / 400 ml
100 ml dowolnego mleka
4 czubate łyżki nasion chia / ¼ szklanki
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
do podania: świeże owoce, ulubiony syrop lub konfitura
200g borówek amerykańskich
2 szt mango
200g malin
4 kiwi

Przygotowanie:

Do miski wlać obydwa rodzaje mleka, ziarna chia, syrop z agawy i wanilię. Wszystko mieszać intensywnie trzepaczką przez 2 – 3 minuty, przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc. Następnego dnia gotowy pudding obsypać świeżymi owocami, oblać ulubionym syropem lub konfiturą i zjeść.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
87
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0