Materiał promocyjny

Mistrzowska kuchnia włoska

Papardelle, lasagne i fritatta czyli kuchnia włoska! Swoje popisowe dania, z niewielką pomocą Piotra Kucharskiego, przygotował dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Wojciech Brzozowski. Pycha!

Papardelle ze strączkami i szynką parmeńską

Składniki:

100g groszku zielonego Hortex

100g fasolki szparagowej Hortex

100g bobu Hortex

400 g makaronu papardelle

1 mała cebulka

2 ząbki czosnku

6 plastrów szynki parmeńskiej

50 ml oliwy z oliwek

2 łyżki masła

kilka gałązek tymianku

sól

pieprz

Przygotowanie:

Do garnka wlej 4 l wody, posól ją łyżeczką soli i zagotuj. Posiekaną cebulę i czosnek podduś na patelni na oliwie z masłem, aż będą miękkie, dodaj pokrojoną w paski szynkę i tymianek. Później wrzuć strączki i znowu duś do miękkości. Pod koniec całość przypraw solą i pieprzem. Ugotowany makaron podawaj z sosem (chwilę jeszcze smaż).

Dyniowe lasagne

Składniki:

2 opak. dyni w kostce Hortex

200g groszku zielonego Hortex

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 por

2 marchewki

50 g orzechów włoskich

100 ml śmietany kremówki

1 jajko

6-9 płatów makaronu lasagne

6 listków szałwii

oliwa z oliwek

sól

pieprz 

Jedno opakowanie dyni ugotuj w mleku, aż stanie się ona miękka, po czym odcedź i zmiksuj ze śmietaną kremówką oraz jajkiem, by przybrała konsystencję sosu. Później przypraw ją solą i pieprzem. Następnie posiekaną cebulę i czosnek podduś na patelni na oliwie, dodaj pokrojony w krążki por i obrane, starte na tarce marchewki i listki szałwii. Całość duś ok. 15 minut. Pod koniec dodaj groszek i przypraw solą oraz pieprzem i duś jeszcze kilka minut. W tym czasie przygotuj makaron do lasagne według instrukcji na opakowaniu. Następnie na spód natłuszczonego naczynia do zapiekania wyłóż odrobinę warzyw z patelni, na wierzch daj makaron i całość zalej sosem dyniowym. Po chwili raz jeszcze ułóż warzywa, potem makaron, tak by powstały 2-3 warstwy, i zalej sosem. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC. Piecz ok. 30 minut.

Fritatta makaronowa z sosem owocowym

Składniki:

1 opak. mieszanki owocowej Hortex

200 g ugotowanego makaronu (np. spaghetti)

2 łyżki masła

50 g rodzynek

100 g twarogu

4 jajka

2 łyżki cukru

1 łyżka mąki pszennej

2 torebki nasienne kardamonu

2 łyżki miodu

Przygotowanie: Do roztopionego na patelni masła dodaj makaron, rodzynki i miód i całość smaż kilka minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. W tym czasie jajka z cukrem ubij na puszystą, ale płynną masę. Następnie makaron równomiernie rozłóż na patelni i posyp go po wierzchu pokruszonym twarogiem. Tymczasem do masy jajecznej dodaj łyżkę mąki, delikatnie wymieszaj i polej nią makaron. Całość wstaw na 10-15 minut do rozgrzanego do temperatury 180ºC piekarnika. W tym czasie w garnku podduś owoce z miodem i kardamonem (aż zgęstnieje). Ciepłą fritattę podawaj z sosem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości